Mivel horror összeget fizettek a jogokért, sokan mondták, hogy az Amazon pénzzel nyerte meg Tolkien örököseit. Kiderült, hogy valójában ésszel!

Nem, nem úgy volt, hogy Jeff Bezos besétált két táska pénzzel (volt az négy is) a Tolkien örökséget gondozó céghez, hogy akkor ő most kilóra megveszi A gyűrűk ura jogait.

Igazából ádáz háború dúlt a sorozatért az Amazon, a Netflix és az HBO között,

de mi csak a végét láttunk, azt, amikor bejelentették: az Amazon Prime készíthet sorozatot Középfölde történeteiből. A The Hollywood Reporter kiderítette mi döntötte el a versenyt. Üdítő újdonság, hogy NEM A PÉNZ, holott emlékezetes: Bezos – aki egyébként hardcore Lord of the Rings rajongó – 250 millió dollárt sem sajnált kifizetni a szerzői jogokért.

Forrás: Amazon

Patrick McKay és J.D. Payne showrunnerek a Reporter-nek nyilatkozva elárulták: az Amazon-t 2017-ben értesítették róla, hogy Tolkien örökösei hamarosan ajánlatokat kérnek be egy LOTR show készítésére. A hír felrobbantotta a Prime Video irodaházát, mert a következő Trónok harcát látták a lehetőségben.

Igazuk lehet: a hírrel végre kijöttek az első nézettségi adatok is, amelyek azt mutatják, hogy A hatalom gyűrűi szépen megtalálta a közönségét. A Nielsen szerint a sorozat egyszerre feltöltött első két részét – csak az USÁ-ban – 12,6 millióan látták az első hétvégén, de a világon sokkal több embert érdekelt:

az első 24 órában 25 millió néző streamelte a sorozatot, ami már meghaladja a Sárkányok háza HBO-s rekordját.

Forrás: Amazon

A kritikusok szintén szeretik A hatalom gyűrűit: a Rotten Tomatoes-on 84 pontja van, igaz, a nézők ugyanitt csak 39-et adtak neki, de ez utólag inkább tűnik netes trollok szőnyegbombázásának, mint valós véleménynek. Az NME kiemeli: beigazolódott, hogy a Tolkien-hagyatékot gondozó alap jól döntött az Amazonnal, és a többiek ötletei ismeretében ez nem is csoda. Kiderült, hogy

a Netflix egy Gandalf-sorozattal és egy Aragorn drámával induló, „Marvel-szerű univerzumépítést” ígért, míg az HBO azzal rúgta be az ajtót, hogy REMAKELNÉ az eredeti filmtrilógiát.

A javaslatok kiverték a biztosítékot az örökösöknél, így Jeff Bezos gyengéden ölelő karjaiba dőltek – főleg azután, hogy az Amazon a legeredetibb, legkidolgozottabb koncepciót tette le az asztalra. A tervekhez rendezők és producerek tucatjaival tárgyaltak (köztük állítólag az Avengers-t készítő Russo fivérekkel is), míg végül a másodkori Középfölde története, lényegében a Szilmarilok regény egyes szakaszainak felduzzasztása mellett döntöttek.

 

Semmi kétség: A hatalom gyűrűit már most biztos, hogy megújítják egy második évad erejéig (de öttel számolnak), szóval lesz idő kibontani Szauron felemelkedésének, a gyűrűk elkészítésének és az utolsó ember-tünde szövetségnek a történetét.

Közben játékok is készülnek Középfölde világából – ilyen lesz az egyik:

Itt a drágaszág – Megmutatta magát a Lord of the Rings: Gollum

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×