Az amerikai őslakos a Crew Dragon fedélzetén utazik a Nemzetközi Űrállomásra, ahová a minap lőtték ki – pedig Ian még közbeszólt.

Az Ian hurrikán érkezése miatt két nappal elhalasztották a rajtot, így a világűr hetének első napja (október 4.) helyett október 6-án érkezhet meg az ISS-re a legújabb Crew Dragon űrhajó. A SpaceX tegnap lőtte fel a floridai Cape Canaveralről a Crew-5 legénységét, köztük egy japán, egy orosz és két amerikai kozmonautával.

Utóbbiak egyike az első indián nő az űrben!

Forrás: NASA

Nicole Aunapu Mann (a képen jobbról a második) maga is űrhajós, mint honfitársa, Josh Cassada és a japán Vakata Koicsi, illetve az orosz Anna Kikina – szóval ezúttal nem civilek missziójáról, hanem hivatalos NASA-küldetésről van szó. Ha a világűr hete alatt csak egy videót nézel meg a témában, ez legyen az! Íme, a kilövés teljes közvetítése (az „éles” rész 3:15:33-nál kezdődik):

 

A HVG megírta: a Crew-5 legénysége egy amerikai-olasz csapatot vált le a Nemzetközi Űrállomáson, ahol öt hónapot fognak tölteni, tudományos kísérletekkel. Ha minden jól megy, a mai nap folyamán dokkolnak a 420 kilométeres magasságban Föld körüli pályán száguldó ISS-en.

De mire készül mindeközben a SpaceX és a Telekom?

Meglepetés: A Telekom összeállhat Elon Musk űrinternetével

 

×