Nem túl pozitív jelentést publikált a TrendForce.

A gamer közösség folyamatosan ünnepli az egyre lejjebb merészkedő videókártya árakat, ám úgy tűnik, hogy nem sokáig tart az örömük. „Szerencsére” ezúttal nem a 3D/2D grafikáért felelős egységekért kell majd többet kicsengetnünk, ám olyan komponensek drágulhatnak, melyek kikerülhetetlen részei bármilyen számítógépnek. Az érintett hardvereket pedig nem csak a játékosok gépeiben találhatjuk meg.

A TrendForce Investigations meglehetősen szomorú jövőképet rajzolt fel a memóriapiac jelenlegi állapotáról. A rendelkezésre álló információk alapján az év elején tapasztalható memóriaárak és az egyre csökkenő kereslet arra kényszerítette a legnagyobb cégeket, hogy visszafogják a termelést. Ez érinti a DRAM és NAND chipeket is, így bizony több komponens árazásába is beleszólhat a jövőben.

Az SSD és RAM árak hamarosan kilőhetnek?

A fenti cégek közé tartozik a Micron is. Csak, hogy érzékeltessük egy kicsit a Micron szerepét, érdemes kiemelni, hogy a Micron-Samsung-SK Hynix hármasa felel a gépbe kerülő memóriamodulok 95%-ért. Ha ebből egy szereplő úgy érzi, hogy itt az ideje a termelés visszafogásának, akkor bizony a másik kettő sem fog ölbe tett kézzel ülni.

Különösen rossz időzítés ez, hiszen az év végén érkeznek a PCIe 5.0 SSD-k a piacra, melyek szintén a fenti chipekre épülnek. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a frissen debütált AMD Zen 4 processzorok mellé is már csak DDR5 memóriákat pakolhatunk. Ezek árcédulája most sem kellemes, de könnyen lehet, hogy a közeljövőben még költségesebb lehet az átállás.

Kasszasiker? – Megjelent az első kép a készülő Super Mario filmből

https://leet.hu/vga-kartyak/

×