Apafigurák, bölcs tanítók, életre nevelők – ezekért a tanárokért mennének utcára kedvenc game-eink főszereplői, ha a közös sorsuk múlna rajta!

Vannak állami döntések, amiktől akkor is függetleníteni kell(ene) magunkat, ha csak politikai szemüvegen keresztül vagyunk hajlandóak szemlélni a valóságot.

Mert a minőségi tanár-diák kapcsolathoz és a színvonalas oktatáshoz való jog NEM (szabad, hogy) politikai kérdés (legyen)!

Fotó: HVG

A hazai oktatás mostanra tanár-diák kapcsolatokat és intézményi működést fenyegető állapotának legerősebb üzenete az, ha egy pedagógus az állásával játszik, amikor

  • jobb körülményeket,
  • tisztességesebb fizetést,
  • emészthető mennyiségű tananyagot,
  • ésszerűbb tantervet követel.

A sztrájkkal, vagy a polgári engedetlenséggel nem csak magáért harcol, hanem a diákért is, mivel a sorsuk törvényszerűen összefonódik – és ezt ideológiáktól függetlenül ideje lenne mindenkinek észrevennie. Álljon itt egy Leet.hu-s összeállítás azokról a tanítókról, akik kedvenc játékainkban adtak életre szóló leckét a főhöseinknek. Közben vegyük észre: nélkülük hamar elvesznének a karaktereink – és ezen a ponton mosódik össze a fantázia a valósággal.

Paarthurnax (Skyrim)

Az ősi sárkány az egyik legfontosabb tanító a videojáték-történelemben – véli a The Gamer, és a sztorija azért is tanulságos, mert jó darabig az emberek ellen, majd azok mellett foglalt állást.

A bölcs hüllő hosszú karakterfejlődés nyomán lett a Sárkányszülött talán legfontosabb mestere: a Hang Útja morális leckéinek átadása fontos szerepet kap a történetben.

Vesemir (The Witcher 3)

Adja magát, hogy a legnagyobb tapasztalattal rendelkező Witcher, aki a Farkas Iskola utolsó túlélője – egyben pedig apafigura Geralt számára.

Mindig kész meghallgatni a főhős problémáit, és mindig pont olyan tanácsokkal látja el, amelyekre ott és akkor szüksége van. Vesemir trénere lesz aztán Ciri-nek is, és bár nyers figura, a szíve arany.

Kratos (God of War)

Kevés izgalmasabb jellemfejlődést látni, mint a zord Kratos-é, aki egykori gonosztevőből lesz féltő apa, és a legutóbbi játékban már az északi istenek földjén alapított családjának tragédiájával indulunk.

Érdekes duót alkot a fiával: a kapcsolatuk elvileg szereteten alapul, de a bölcs félisten elég kíméletlen a gyerekkel. Azzal viszont, hogy mindez Atreus javát szolgálja, egyértelművé válik: mélyen kötődik hozzá és törődik vele.

Joel (The Last of Us)

Még egy apafigura az összeállításban (tényleg: már megint hol vannak a nők?!). Joel egyszerre védelmezője és tanítója Ellie-nek, akit kénytelen-kelletlen, megbízásból vesz magához, de később sokat erősödik a kapcsolatuk.

Kezdetben túlélésre és fegyverhasználatra tanítja a kislányt, aztán a második játékban már finomabb dolgok, például gitárleckék is beleférnek. Cserébe Ellie is sokat ad neki, hiszen képessé teszi rá, hogy újra megnyissa a szívét egy gyerek felé…

Yuna (Ghost Of Tsushima)

Na végre egy nő! De amúgy sem maradhatott volna ki: az egyik leginkább pedagógusra emlékeztető figura a listán, mivel nem cicomázza a dolgokat – mindent a maga tényszerűségével, nyersen kezel.

Jin életét menti meg azzal, hogy lopakodásra, besurranásra, merényletek előkészítésére tanítja, mivel a végletekig becsületes szamuráj semmire se menne az erkölcsi tartásával a mongol invázó kellős közepén.

Achilles Davenport (Assassin’s Creed 3)

Kulcsfontosságú karakter Connor életében, hiszen ha nem vállalná a kiképzését, a főhős sztorija sehová sem haladna.

Legfontosabb leckéje, hogy Connor hogyan legyen türelmesebb és miként vetkőzze le az arroganciát.

Michael De Santa (Grand Theft Auto 5)

Ez itt kétes erkölcsi kapcsolat, mert az életbölcsességek fonákját adja át Franklin-nek, akit végeredményben bűnözésből mentorál. Ha ezen felül emelkedünk (és miért ne tennénk egy amúgy is kifordult GTA-világban?), akkor apa-fia kapcsolathoz hasonló viszonyba kerülnek.

Michael fiatal önmagát látja az utcakölyökből dörzsölt gengszterré serdült Franklin-ben, ami neki is jókor jön, hiszen a saját családi élete és az igazi fiával fennálló kapcsolata totális csőd.

Raiden (Mortal Kombat)

Keleti tanító, a japán Thor – béna kőműves kalapács nélkül. A vihar isteneként és Earthrealm védelmezőjeként képzi Liu Kang-ot és Kung Lao-t. Kevésbé korrekten, mint Miyagi mester a Karate kölyökben, de mégis győzelemre neveli tanítványait.

Végül igazi hőssé válik, hiszen nem bánja, ha a saját erejét kell átadnia Liu Kang-nak.

Rost (Horizon Zero Dawn)

Fájdalmasan kevés játékidő jut a karakternek, de a végsőkig meghatározza Aloy sorsát. A lányt annak ellenére is magához veszi, hogy ezzel száműzetést kell vállalnia.

A törvényenkívüli mentor a harc és a fegyverhasználat mellett arra oktatja fogadott gyermekét, hogy hogyan uralja az érzelmeit, még akkor is, amikor egy őt bántalmazó Nora fiút akarna móresre tanítani. A szó minden értelmében nagybetűs HŐS, örökérvényű erkölcsi leckékkel.

Victor Sullivan (Uncharted)

Sully maga is kincsvadász volt, így adja magát, hogy a megfelelő pillanatban a szárnyai alá veszi Nathan-t – érdekes módon pont akkor, amikor egyazon zsákmányra hajtva találkoznak.

Bár az előélete nem túl példaértékű, tény, hogy fontos tanításokkal igazítja útba az ifjú kincsvadászt, akit először az egója legyőzésére kénytelen megtanítani.

És akkor még egy jó ötlet a végére:

Így tanít a brit tanárok fele videojátékokkal – Ingyen letölthető a tanárképző tanfolyam

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×