Ne hívj szerelőt, ha nem láttad rendesen a House of the Dragon esti jeleneteit, mert maga a tartalom volt szinte nézhetetlenül sötét!

Ha a 7. rész közben össze-vissza kellett állítgatnod a tévéd háttérvilágítását – mert nem túl elítélhető módon látni is akartad, amit nézel – megnyugtatunk: nem egyedi problémát észleltél, és nem is kell szerelőt hívnod!

House of the Dark – ezt a jelenetet például szándékosan tették szinte nézhetetlenné. Forrás: HBO

Az IGN felidézi: ugyanazt a kellemetlen zavart érezhették a Sárkányok háza nézői a legutóbbi epizód során, amit anno a Trónok harca egyik utolsó, The Long Night című része közben. Ott egy fokkal zavaróbb volt a dolog, mert a jó előre belengetett nagy csata veszett félhomályba, és ment vele az összes Más, sárkány, meg minden westerosi. Csak pislogtunk, amikor végre valaki fáklyát gyújtott, és látni véltük, hogy ki kivel van.

Nos, a kép ezúttal is kiheréltebb, mint egy Makulátlan sereg.

Még bosszantóbb a homályosan megvilágított jelenetsorokat nézni, ha tudjuk, hogy a Game of Thrones álomcsapatából visszatapsolt, Emmy-díjas Miguel Sapochnik rendezte. Néhány író és kritikus egyenesen addig ment, hogy az HBO-nak minimum bocsánatot kellene kérnie a nézőktől ezért a fiaskóért, és megoldani, hogy több epizódban ez ne történhessen meg. Hiú ábránd, ha minket kérdezel: az előzetes alapján a 8. rész se lesz különb.

 

Az HBO Max azzal reagált a kritikákra, hogy köszöni az észrevételeket, de „a jelenet visszafogott világítása szándékos kreatív döntés” eredménye, így ki is állnak mellette és mindenkit csókoltatnak.

Így persze azt is fejbe verik, aki eredeti nyelven, felirattal nézné a sorozatot (pont a szikronizálást híresen rühellő alkotók becses kreativitása előtt tisztelegve), hiszen a félhomályos képen élesen villognak a betűk. Ha a tévé szoftvere még igazítgatja is a háttérvilágítást, akkor aztán

olyan az egész, mint egy tornatermi sulidiszkó, zárlatos stroboszkóppal.

A Driftmark című epizód most már ilyen – és minden idők leglátványosabb sárkányrepülése miatt még meg is bocsájtanánk, ha nem látnánk a sötét jövőt: az alkotók a kreatív megjelenítésre hivatkozva továbbra is jó nagyokat szeretnének spórolni a homályban remekül maszatolható speciális effektusokon.

Reméljük legalább a következő évadra megjegyzik, hogy ezt többször nem veszi be a rajongók gyomra:

Ez gyors volt: zöld utat kapott a House of the Dragon folytatása

 

×