Úgy tűnik, hogy rosszindulatú programot terjesztenek népszerű videojátékokhoz készült csalásokban. Adatokat és pénzt is lophatnak így.

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy miért érdemes inkább megvenni egy játékot, mint letölteni. Most még egy indokot adunk a legális játékvásárlás mellett, és a csalás ellen. Az, aki szeret letölteni játékokat, vagy éppen csalni bennük (legyen szó akár single player játékokról), most különösen nagy veszélyben lehet.

Az új „Erbium” adatlopó programot videojáték csalásként és crackként terjesztik, hogy adatokat és kriptovalutát lopjanak.

Az Erbium egy új információlopó kártevő, ami egyre népszerűbb a kiberbűnözők körében. A Cluster25 csapata a hónap elején elsőként számolt be róla, azóta egyre több friss információ látott napvilágot. Az Erbium 2022 júliusa óta terjed orosz nyelvű fórumokon, azóta viszont egyre több helyen jelenik meg. Más információlopó, rosszindulatú programokhoz hasonlóan az Erbium is ellopja a webböngészőkben tárolt adatokat, például jelszavakat, cookie-kat, hitelkártya-adatokat, kriptovaluta-pénztárcák adatait.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a program miatt a gamerek is veszélyben vannak. A szotfver ugyanis videojátékokhoz készült csalóprogramként vagy éppen crackként jelenik meg a neten, így sokan úgy telepítik, hogy nem is sejtik mekkora veszélyben vannak. Az Erbium ugyanis képes képernyőfotót készíteni az összes monitorról, sőt képes ellopni a Steam és Discord tokeneket is.

Ennek elkerülése érdekében tehát mindenki kerülje a kalózszoftverek letöltését. Persze nem csak ezért, hanem a tisztesség kedvéért is.

Ennek okairól itt írtunk:

Steam vs. torrent – EZÉRT jobb megvenni a játékokat, mint stikában töltögetni!

 

×