Egy nem várt tulajdonságban hatalmas visszalépést szenvedtek el az új Ryzen processzorok.

Az AMD augusztus végén hivatalosan is leleplezte a Ryzen 7000-es, asztali processzorait. A Zen 4 architektúrára épülő újdonságok több szempontból is új irányokat hoznak magukkal. Néhány fejlesztést nem csak a chipben, hanem a processzor fizikai kialakításban is kiszúrhatunk. A korábbi Ryzen egységek PGA kialakítást kaptak, azaz a „tűket” a CPU alján találhattuk meg. Az AM5 foglalat, melyet az újdonságok használnak már LGA kialakítással rendelkezik, hasonlóan a konkurenciához.

Ahogy azt sejteni lehetett, első körben négy modell érkezik meg a boltok polcaira. Két egység a flagship Ryzen 9 szériát képviseli, míg a maradék kettő a 7-es és 5-ös kategóriából kerül ki. Gyakorlatilag minden lehetséges felhasználási módot és területet lefed az abszolút alsó kategória kivételével a vörös óriás, így bátran választhatnak majd a potenciális vevők. A modellek pontos listája:

  • Ryzen 9 7950X: 16 mag / 32 szál – 170W TDP – 699 dollár – 297000 HUF
  • Ryzen 9 7900X: 12 mag / 24 szál – 170W TDP – 549 dollár – 233000 HUF
  • Ryzen 7 7700X:  8 mag / 16 szál – 105W TDP – 399 dollár – 169000 HUF
  • Ryzen 5 7600X:  6 mag / 12 szál – 105W TDP – 299 dollár – 127000 HUF

Hétfőn meg is érkeztek az első teszteredmények!

Szeptember 26-án lejárt az embargó, azaz a külsős tesztoldalak is publikálhatták az eredményeiket. Szerencsére ezt  15:00 környékén meg is tették, így a potenciális vásárlók máris elkezdhették böngészni a különféle benchmarkokat. Mi a TechPowerUP tesztjeiből szemezgetünk, hiszen a weboldal csapata mind a négy egységet tesztelte, ráadásul hosszú évek óta bejáratott módon.

Játékok alatti teljesítmény

A játékok alatt mért eredmények szemléltetéséhez a 1080p grafikont érdemes kiemelni. Sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, hogy miért nem az 1440p vagy a 4K felbontásokat nézi az emberek többsége, ám erre több válasz is van. Egyrészt a Steam statisztikák alapján továbbra is a 1080p vezet a játékosok körében, ráadásul olyan előnnyel, melyet még hosszú évekig nem fog behozni sem az 1440p, sem a 4K. Másrészt a processzorok alacsonyabb felbontáson mutatják meg igazi erejüket, magasabb pixelszám esetén sokkal inkább a VGA határozza meg a kapott FPS számot.

A fenti képen mind a négy AMD újoncot megtalálhatjuk. Több dolgot is megfigyelhetünk a százalékokat böngészve. Egyrészt jól látható, hogy a legjobbak között van szinte az összes Ryzen 7000-es processzor, ám az Intel 12. generáció i7 és i9 modellje pár százalékkal jobbnak bizonyult a több játékot felvonultató tesztek során. Másrészt érdemes kiemelnünk a korábbi generáció 5800X3D modelljét, mely az AM4 alaplapok tulajdonosai számára kiváló alternatíva lehet a teljes váltás helyett.

Hőmérsékletek – Nagy a baj? Nem biztos.

100% terhelés alatti hőmérsékletek

Az új Ryzenek teljesítményére tehát nem lehet panasz, ám a legtöbb tesztben negatív színben tüntették fel a processzorok hőmérsékletét. A TechPowerUP szakemberei egy Noctua NH-U14S léghűtést használtak, ám 100%-os használat mellett az i7-12900K tartományait karcolgatták az AMD újdonságai, miközben az i7-12700K 20 fokkal hűvösebbnek bizonyult. Úgy tűnik, hogy jogos volt a kritika, bár játékok alatt azért nem kell ilyen szintű melegedéstől tartania senkinek.

Játékok alatti hőmérsékletek

Az AMD előre figyelmeztette is a vevőket és tesztereket, hogy ne lepődjenek meg a 95 fokon. Ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag évekig jól érzik magukat a Zen 4 példányok, hiába tűnnek vészesnek az elmúlt generációk mérései után. A processzorok tervezetten engedik magukat eddig a tartományig, hacsak manuálisan nem szólunk bele. Természetesen egy kis finomhangolással máris barátságosabb hőmérsékletet kaptak a TechPowerUP munkatársai is.

Verdikt

Kezdjünk először a jó tulajdonságokkal. Az AMD Ryzen 7000 processzorai egyértelműen a legfelsőbb kategóriát képviselik, ha játékbeli vagy általánosságban vett teljesítményről van szó. Az előző generációhoz képest ígért fejlődés is szépen megmutatkozik a számokon, az AMD betartotta az ígéretét. Megérkezett a DDR5 támogatás és végre integrált grafikai egységet is találhatunk az újdonságokon, nem kell a „G” példányok után kutatnunk.

Fogyasztás játékok alatt

A másik oldalról azonban több „problémát” is tapasztaltak a nemzetközi teszterek. Annak elenére, hogy az AMD jelezte, a fentebb említett melegedésre senki sem számított, úgy tűnik, hogy a léghűtés határait feszegetik az újdonságok. Melyeket a 79XX szériában talán el is fogadnának a felhasználók, de egy 7700X/7600X esetében már nem biztos, hogy jól esik nézni a 95 fokos értékeket, hiába számítanak normálisnak. A DDR5 támogatást üdvözölendő, ám fontos megemlíteni, hogy csak és kizárólag azt támogatják a Ryzen 7000-es egységek, így a váltás költsége hatalmasra rúghat. Most már csak az Intel válaszára kell várnunk, októberben érkeznek a Raptor Lake processzorok.

A részletes grafikonokat, akár játékokra lebontva az alábbi linken érheted el. 

Borítókép: YouTube

Az AMD durván megnyeste az árakat – Bolond, aki ezután Nvidia kártyát vesz?

https://leet.hu/vga-kartyak/

×