Az Nvidia vezetője szerint ne számítsunk arra, hogy a jövőben olyan olcsók lesznek a videokártyák, mint régen. Az az idő elmúlt.

Nagyon sokat foglalkoztunk az elmúlt években a videokártya árakkal, ugyanis a koronavírus-helyzet, valamint a bányászat miatti felvásárlás eléggé megnehezítette a helyzetet. Volt itt áremelkedés, készlethiány, gyártási nehézséget, minden. Most, amikor abban bízunk, hogy az árak bezuhannak,

az Nvidia vezetője sötét jövőt vetített előre.

Nem is olyan rég  az Nvidia bejelentette következő GeForce RTX kártyákat, sokaknak azonban azonnal szúrni kezdte a szemét, hogy mennyibe fognak kerülni. A legdrágább RTX 4090 1599 dollárba kerül, ami kb. 667 ezer forint. Az RTX 4080 16 GB ára 1199, míg az RTX 4080 12 GB 899 dollárba kerül – írja az Eurogamer.

Bár a vásárlók ennél alacsonyabb árat reméltek, Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint

az árak azt a világot tükrözik, ahol a Moore-törvény már halott.

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

Az Nvidia szerint minden egyes alkatrész egyre drágább lesz, nem beszélve a gyártási költségekről. A minőségi eszközök tehát mindig is drágák lesznek, már nem lehet ugyanolyan áron adni.

„A Moore-törvény halott. Az az elképzelés, hogy a chip ára csökkenni fog, a múlté” – mondta Huang.

„Az RTX 4080 16 GB teljesítménye háromszorosa az RTX 3080 Ti teljesítményének ugyanazért az árért” – mondta az Nvidia szóvivője az Eurogamernek. „Az RTX 4080 12 GB teljesítménye háromszorosa az RTX 3080 12 GB-os teljesítményének 100 dollárral kevesebbért.”

Mindez persze rosszul érintheti azokat a gamereket, akik minden évben szeretnék a legfrissebb hardverekkel bővíteni gépüket, hogy a legfrissebb játékokat futtatni tudják.

Ezt láttad már?

Komoly gondok akadtak az új Nvidia kártyákkal – Leéghet az egész gép?

 

 

×