Megnéztük, hogy melyik Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatás a legjobb – csak az alapfunkcióik alapján.

Egy átlagfelhasználó jellemzően az alapján dönti el, hogy melyik streaming szolgáltatásra fizet elő, hogy mennyi és milyen tartalom érhető el belőle, és ehhez képest mennyibe kóstál havonta. Azaz megvizsgálja az ár-érték arányt, majd levonja belőle a konklúziót.

Így nagyon hamar meglehet a győztes, hiszen a Netflix a piachoz képest viszonylag régen kezdett el működni, vagyis a tartalmi kínálata meghaladja régiónként a több ezer, globálisan pedig tízezernél is több filmet és sorozatot. Emellett a Netflix volt az első, amelyik különböző eszközökön dedikált alkalmazást indított, így gondolhatjuk, hogy a szolgáltatónak volt ideje kitapasztani és kikísérletezni, hogy mely funkciók működnek, és mikre nincs szükség, illetve a riválisok megjelenése előtt fel tudták mérni az igényeket is.

Ugyanakkor a konkurens vállalatok sem panaszkodhatnak, hiszen például a Disney megannyi kult-klasszikus történet birtokában van, a FOX felvásárlása után pedig pláne, de a hamarosan Magyarországon is elinduló SkyShowtime is egy igen hatalmas brancsot fog egybe. Sőt, mivel a Netflix évekkel előttük kitaposta az utat, az alkalmazások terén sem kell sokat kísérletezniük, elég csak alapul venniük a nagy riválist, és helyben is vannak.

Ez persze a valóságban nem teljesen így szokott alakulni, hiszen másolni nem másolhatnak túl egyértelműen, miközben alapvető funkciókról sem mondhatnak le csak emiatt. Nehéz a helyzetük tehát az újabb szolgáltatóknak, hiszen tartalmi kínálatban egyelőre még nem tudnak lépést tartani a vén rókával, de akkor legalább az alkalmazásnak kéne jobban kinéznie és működnie, illetve az sem árt, ha mindez jól korrelál az előfizetés árával.

Ezt vizsgáljuk meg most egy kicsit jobban, hogy aztán levonjuk a végső következtetést, és választ kapjunk a nagy kérdésre:

melyik a legjobb, legmegérősebb, Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatás az alapvető funkcióik alapján?

Profilok

Profilokat nyilván minden egyes szolgáltatónál készíthetünk, nélkülük legalábbis nehezen működne a dolog. A Netflix, a Prime, a Disney+, az HBO Max mind hozza is a kötelezőt, és mindegyiknél személyre lehet őket szabni, képeket választhatunk nekik, illetve külön gyerekprofilokat is létrehozhatunk.

  • Netflix: maximum 5 profil
  • Disney+: maximum 7 profil
  • HBO Max: maximum 5 profil
  • Amazon Prime Video: maximum 6 profil

A szolgáltatók nagyon nem térnek el a létrehozható profilok számában, a Disney+ azonban messze a legjobb. Az viszont már változó, hogy egyszerre hány felhasználó használhatja különböző eszközről egyszerre az alkalmazást:

  • Disney+: egyszerre maximum négyen
  • HBO Max: egyszerre maximum hárman
  • Amazon Prime Video: maximum hárman
  • Netflix: csomagtól függően 1, 2, vagy 4 eszközről futhat

Eszerint pedig ismét a Disney+ jön ki győztesen, mivel mindezt nem korlátozza különböző csomagokra. A Disney tehát olcsóbban több profilt enged készíteni, mint a Netflix, míg annak prémium árazású csomagjával egyenlő eszköztámogatással is rendelkezik.

Előzetesek, ízelítők

Annyira alapvetőnek tűnik, hogy teljesen irrelevánsnak hathat, hogy egyáltalán beszélnünk kell róla. Mégis érdemes ránézni, mert néhány szolgáltatás alkalmazása egészen érdekesen működik, ha előzetesekről van szó. Az ízelítők pedig nagyon fontosak, hiszen mégiscsak filmes és sorozatos szolgáltatásokról beszélünk, melyeken sokan ezek alapján adják hozzá először a saját/megnézendő listához a tartalmakat.

A Netflix ezen a téren nagyon jó, hiszen már a kezdőoldalon, a tartalmakra navigálva elindul egy rövid kedvcsináló, ha pedig belépünk a filmek és sorozatok profiljába, akkor a legtöbbhöz külön csoportosítva megtaláljuk az összes előzetest, az alatt pedig rögtön rá is nyomhatunk a listához adás gombra.

Az Amazon Prime megújult alkalmazásai elméletileg lejátszanak már a kezdőoldalon is előzeteseket, de ez vagy működik, vagy nem. Ami biztos, hogy ha lenyitjuk a tartalmakat, akkor egy külön menüponttal elindíthatjuk az előzeteseket – a buffer viszont szörnyű. Hasonló a helyzet az HBO Maxon és a Disney+-on, melyek külön gombra rakták az ízelítőt, vagyis ezeken a szolgáltatásokon csak egyetlen trailert csodálhatunk meg. Minden másért az internethez és a YouTube-hoz kell fordulni.

Letöltés

A letöltés funkció talán az egyik legfontosabb, hiszen az előfizetők egy hosszabb út előtt még otthon a készülékre menthetik a nézni kívánt tartalmakat, melyeket így akkor is elérhetnek, ha valamiért épp nincsen internetkapcsolatuk.

Ezen a téren több szolgáltatónak is voltak elmaradásai, mostanra azonban egy szavunk sem lehet, ugyanis a Netflix, a Disney+, az HBO Max, de még a Prime is felkínálja ezt a lehetőséget. A letöltött tartalmakat pedig egyetlen gombnyomásra elérhetjük.

Koherens ajánlók

Az ajánlók is nagyon fontosak, hiszen ezzel nemcsak megkönnyítik az ember dolgát, amikor néznivalóra vadászik, úgy pedig növelik a nézettséget, de azt is bizonyíthatják, hogy mennyire jól működik az algoritmusuk is.

A Netflix ezen a téren is ver mindenkit, hiszen nemcsak műfajok szerint teljesít jól az ajánlásaikkal, de a személyes preferenciákat is jól kiismeri, ahogyan a régiókra bontott toplistákkal is különösen ösztönözheti az előfizetőket a megnézésükre.

A Netflix mellett érdemes kiemelni az HBO Maxot is, ami ugyan nem rég óta, de egyéni listákkal, kurátori ajánlásokkal is próbálja felhívni a nézők figyelmét néhány tartalmára, de a gyűjteményes szekció is jól működik. A Disney+ is valami hasonlóval nyomul, de ott nem ennyire kifinomult, és mivel tartalomból is kevesebb van, sok újdonságot egyszerűen nem tud ajánlani.

Az Amazon ennél jóval puritánabb, és leginkább csak a műfaji válogatások tűnnek fel az embernek. Ugyanakkor piros pont, hogy a megújult felülettel sikeresen és egy az egyben lemásolták a Netflix régiós gyűjtését, azaz top10-es listába szedték például a Magyarországon népszerű filmeket és sorozatokat – szemben az HBO-Disney párossal.

Itt érdemes megjegyezni még, hogy a Netflix ajánlásai azért működhetnek olyan kiválóan, mert ez az egyetlen szolgáltató, amelyik kíváncsi a nézők visszajelzéseire, vagyis értékelhetők a tartalmak. Ez persze nem pontozásos rendszer, és sehol nem jelenik meg, csupán az algoritmust eteti. Van egy általános kedvelés, egy nagyon tetszett kedvelés, illetve a nem tetszett értékelés.

Watchlist – Saját lista

Annyira alapnak tűnik már a Saját lista megléte is, pedig bizony sokaknak lenne mit dolgozni ezen a funkción. A Disney+ például a tévés és konzolos alkalmazásaiban az oldalsó menüpontra tette a Saját listát, mint a többiek, a mobilos appban viszont semmilyen dedikált menüje nincs. Egyszerűen a főoldalon kell lefele görgetni, ha meg akarjuk találni.

Az HBO Max sem könnyíti meg az előfizető dolgát, aminek tévés és konzolos alkalmazása nagyon hasonlóan működik, mint a Disney+, annyi különbséggel, hogy a Saját listát oda rakta, ahová rajta kívül senki. Más szolgáltatóknál ugyanis, ha a profilképedre navigálunk, akkor vagy a beállításokba, vagy a profilváltásba lépünk. Az HBO-nál viszont ekkor nyitjuk le a Saját listát és a folytatásos menüt, így sokan például simán azt hihetik, hogy ezeket csak a főoldalon görgetve találják.

A Prime Video ezen a téren különösen puritán, itt ugyanis csak egy „Megtekintési lista” van, ezt viszont azonnal eléri az előfizető. Az alkalmazásokba lépve rögtön a főoldal tetején megjelenik, tehát nem kell keresni, ha viszont lejjebb barangolunk, akkor az oldalsó menüből a „Tartalmak” fül alatt találjuk – külön a filmeket, és külön a sorozatokat. Egyszerű, nem túl nagyszerű, de használható.

A Netflix ezen a téren nyilván tökéletesen működik, mind a webes, mint a tévés, konzolos és mobilos alkalmazásában gyorsan és átláthatóan megtalálható a saját lista. De nem ez az egyetlen, amiben élen jár: a Netflixen gyorsan, csak a tartalmak képére navigálva adhatjuk hozzá vagy távolíthatjuk el őket a listánkról. A Prime-on kívül ez más szolgáltatónál nem opció.

Ha pedig itt tartunk, akkor érdemes még kitérni a Megtekintés folytatása funkciókra is;

  • a Netflixen minden szabadon szerkeszthető, azonnal a főoldalról is,
  • a Prime Videón is szerkeszthető – külön a saját lista és a megtekintés, de sorozatoknál évadokat tüntethetünk el,
  • az HBO Maxon a profilképre kattintva nézhetjük meg a listákat, és egy külön szerkesztés gombra nyomva tudunk szerkeszteni mindent – egyszerre az összeset is akár, a főoldalról viszont nem,
  • a Disney+ egyáltalán nem rendelkezik ilyen funkcióval.

Szumma

Nos, minden egybevetve teljesen egyértelmű, hogy a Netflix a legjobb, aminek az alapfunkciók terén szinte semmilyen elmaradása, hiányossága nincs, sőt, egy csomó olyan dologgal is rendelkezik, amit máshol nem találunk. Persze mindig van hová fejlődni, és erről tesz is a vállalat, eddig azonban a konkurenciák egytől egyig csak kullognak mögötte.

Persze a Netflix a legdrágább is az összes között, azonban a középső csomagja már bőven elfogadható képminőséget garantál az összes fenti funkcióval 3500 forintért. ehhez pedig érdemes hozzávenni a több ezer elérhető tartalmat, amit a kínálatában találunk.

A konkurenciák nemcsak a Netflixet, hanem egymást is másolják, mind felhasználói felület, mind funkciók terén (köhömm Disney+ és Prime Group Watch), de ár-érték arányban azért így is egészen remek üzletnek tűnnek. Főleg a Prime Video, ami Magyarországon még csak 1000 forintba sem kerül. Az HBO Max és a Disney+ közül viszont nagy lehet a vacillálás, hiszen ahol az egyik erős, ott a másik gyenge.

Így alakulna tehát a végső ranglista – csak a funkciók és az árak alapján:

  1. Netflix
  2. Prime Video
  3. Disney+
  4. HBO Max

Ez persze csak egy aktuális kép és sorrend, a szolgáltatók szinte bármikor előrukkolhatnak valami újjal és izgalmassal. Mindent összevetve azonban jelenleg így állítanám egymás fölé-alá a Magyarországon is elérhető nagyobb streaming szolgáltatásokat.

Te melyik szolgáltatóval vagy a legjobban megelégedve, és melyiket kedveled a legkevésbé?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Így néznének ki a kedvenc filmjeid és sorozataid pixeles játékként – KÉPEK

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×