Sokat segíthetnek a mindennapokban.

A Google Chrome a statisztikák alapján is a világ legnépszerűbb böngészője. Androidos telefonokon alapértelmezett, ám a PC-s felhasználók jelentős része is a Google alkalmazása mellett teszi le a voksát. Rengeteg billentyűparancs áll a rendelkezésükre a böngészőben, ám ezek jelentős hányadát nem ismerik az emberek vagy csak véletlenül nyomják le a használat során. A PCWorld össze is gyűjtötte a 10 legfontosabb kombinációt, melyekkel a mindennapi böngészés soránjelentős időt takaríthatunk meg.

A népszerűsége töretlen

Íme 10 Chrome billentyűparancs, melyet kötelező ismerni!

Ctrl + T: Új fül megnyitása

  • Talán ez a legismertebb a listában, testvére a Ctrl + N, mely új ablakot nyit, illetve a Ctrl + Shift + N, mellyel inkognitó ablakot hívhatunk elő a bböngészőben.

Ctrl + W: Fül bezárása

  • Kiolvastad az adott fül tartalmát? Akkor a Ctrl+W lenyomásával még az egeret sem kell odébb mozdítanod, hogy bezárhasd azt. Ha véletlenül nyomtad le ezt a kombinációt, akkor a követkető parancs siethet majd a segítségedre.

Ctrl + Shift + T: A legutolsó bezárt ablak/fül megnyitása

  • Ha véletlenül sikerült bezárnunk egy fület vagy ablakot akaratunk ellenére, akkor a fenti kombináció segítségével hamar visszahívhatjuk. Nem kell az előzmények között kutatnunk, hogy megtaláljuk, melyik oldalt is zártuk be.

Ctrl + Shift + A: Keresés a megnyitott fülek között

  •  Annyi fül van megnyitva, hogy már ki sem férnek a weboldalak címei? A fenti paranccsal a fülek neveiben keresgélhetünk, így nem kell egyesével kattintanunk rájuk. A fülek között a Ctrl + PGUP/PGDW kombinációval is lépkedhetünk.

F5: Az oldal újratöltése

  • Talán ezt a parancsot is ismeri mindenki, sajnos elég sokszor kell használnunk a bonyolult felépítéssel és kóddal rendelkező weboldalak miatt. Ha a Shift vagy Ctrl billentyűket is lenyomjuk az F5 mellé, akkor a gyorsítótárazott adatokat ignorálja a böngésző, így biztosan az adott weboldal legfrissebb állapota köszönt vissza ránk, nem egy régebbi verzió.

ALT + D -vagy- F6: Ugrás a kereső/URL sávba

  •  A fenti kombinációval szintén megspórolhatunk egy-egy egérmozgatást. A lenyomásakor azonnal a Google Chrome kereső és URL sávjába ugrik a kurzor. Egyből írhatjuk is be a keresendő kifejezést vagy épp a meglátogatandó weboldalt.

Ctrl + K: Google keresés, instant

  • Az előző kombinációhoz hasonlóan szintén a kereső/URL sávba ugrik, ám egyből a Google keresés opciót hozza elő. Fontos kiemelni, hogy a weboldalak felülírhatják ezt a kombinációt, a házon belüli Google Docs felületén sem fog működni.

CTRL és + / görgő fel: Weboldal nagyítása

  • Néha a weboldalak hajlamosak meglepően kis betűmérettel dolgozni. Sokszor ezért a designerek felelősek, ám a Windows/Mac kijelzőbeállításai is beleszólhatnak ebbe. Ilyenkor a Ctrl és „+” billentyű lenyomásával vagy a Ctrl + egérgörgő felfele tekerésével nagyíthatunk a betűkön és képeken, akár 500 %-ig is.

CTRL és – / görgő le: Weboldal kicsinyítése

  • A fenti parancs párja, mellyel a weboldalakat kicsinyíthetjük le. Szintén működik az egérgörgő lefelé tekerésével is. Ha nem vagyunk elégedettek a méretekkel, akkor a CTRL + 0 kombinációval bármikor visszatérhetünk a 100%-os, alapértelmezett nagyításra.

Ctrl + D: Mentés a könyvjelzőkhöz

  • A Ctrl + D ismét egy egyszerű, de nagyszerű billentyűparancs. A lenyomásával elmenthetjük az éppen aktuális fület a könyvjelzők közé, így bármikor megtalálhatjuk majd a böngészőben.

A fenti 10 parancs megjegyzése sokat segíthet a mindennapok során, ám, ha ismerted már ezeket vagy tovább bővítenéd a tudásod, akkor érdemes felkeresni a Chrome dedikált weboldalát. Több mint 100 kombináció vár arra, hogy a felhasználók használják azokat a böngészőben.

Az elmúlt évek 26 legjobb magyar játéka, amit mindenkinek ismernie KELL

https://leet.hu/vga-kartyak/

×