A magyar hatóságok ismét nézői bejelentés alapján jártak el, mely szerint a Netflix megint rossz korhatár-besorolással tett fel egy kifogásolható műsort.

Pár hete a magyar médiahatóság, pontosabban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hivatalosan is bepanaszolta a piacvezető streaming szolgáltató Netflixet, amiért két azonos nemű szereplő között elcsattant egy romantikus csók a gyerekeknek szánt és igen népszerű Jurassic World: Krétakori tábor című animációs sorozatban.

A hatóság elsősorban azt nehezményezte, hogy a Krétakori tábor az ominózus jelenet (és a dínók ábrázolásmódja) miatt nem a megfelelő korhatárbesorolásba esett. Most egy újabb Netflixes sorozatban talált hasonló problémákat a szerv, így ismét panasszal fordult a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA felé. Azért a holland médiaszabályozó hatóságnál kell eljárni, mert a Netflix egy Hollandiában bejegyzett vállalat, amire így nem a magyar, hanem az ottani jogszabályok vonatkoznak.

Ezúttal pedig nem egy meleg jelenet, hanem a droghasználat bemutatása csapta ki a biztosítékot a magyar hatóságnál.

A Media1 szerint az NMHH nézői bejelentés alapján kellett megvizsgálja a „Hogyan irányítsd az elmédet?” című ismeretterjesztő műsort, ami alapján végül arra jutott, hogy

„a négyrészes sorozat a pszichedelikus szerek hatásait olyan módon mutatja be, hogy az a 18 év alatti korosztályt a műsorban szereplő narkotikumok kipróbálására ösztönözheti.”

A Médiatanács kiemelte, hogy a műsor készítői úgy mutatták be a kábítószerek jótékony, pozitív hatásait, hogy eközben a veszélyeit csak felületesen és hiányosan említették meg. Emellett a Netflix a minisorozatot a „16 éven felülieknek” jelzéssel látta el, miközben a „18 éven felülieknek” kategóriába kellett volna sorolnia, illetve olyan megoldással kellett volna ellátnia, hogy a kiskorú nézők ne férhessenek hozzá. Mindez azért lehet különös, mert az NMHH szerint ugyanez a műsorszám az Amerikai Egyesült Államokban a „TV-MA”, azaz a „csak felnőtt közönségnek” szóló besorolással került adásba.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Az elmúlt évek 26 legjobb magyar játéka, amit mindenkinek ismernie KELL

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×