Az Nvidia nem mindent árult el a prezentációban.

Az Nvidia kedd este bemutatta a legújabb, RTX 40-es generáció két (három) legújabb tagját. A leglényegesebb információkat már akkor összegyűjtöttük, ám az elmúlt 2 napban további információk és kiegészítések is befutottak a gyártónak és a nemzetközi sajtónak köszönhetően. A PCWorld.com segítségével ezekből egy szép hatos listát lehetett készíteni, mely után már garantáltan képben leszünk az új generációt illetően.

Íme 5+1 fontos részlet az RTX 40-es kártyákról, melyekről talán le is maradtál!

Egy a név, de a specifikáció nagyon különböző

Az Nvidia nagyon érdekes és nem túl vevőbarát elnevezéseket adott a két „gyengébb” kártyának. Mindkét VGA az RTX 4080 nevet viseli, egyedül a memóriák méretében van különbség ilyen téren első olvasatra. Az RTX 4080 12 GB-os változata azonban nyers teljesítményben is jóval a nagyobb testvér alatt van, nem csoda, hisz 21%-kal kevesebb CUDA maggal rendelkezik. Pár hónapja még 4070 néven futott volna, ám úgy tűnik, hogy a cég marketingesei így látták jónak.

Nincs gyári változat

Úgy tűnik, hogy az RTX 4080 12GB-ot igazi feketebárányként kezeli a cég. Nem várhatunk belőle az Nvidia által készített, Founders Edition változatot. Szerencsére ez a valóságban nem jelent nagy gondot, hiszen a külsős gyártók már javában készítik a saját modelljeiket a novemberi megjelenése. Ezek sok esetben jobb teljesítményt és kellemesebb hőfokokat is ígérnek, nem kell aggódnunk a lépés miatt, ám érthetetlen, hogy az Nvidia miért döntött így.

AV1

Sokak szerint az AV1 lehet a jövő formátuma, akár játékosok, akár tartalomgyártók vagyunk. Az Intel ebben megelőzte a két riválist, ám az RTX 40-es széria bepótolja ezt a hiányt. Az RTX kártyák két NVENC egységet tartalmaznak a korábbi egy helyet, mindezt az AV1 encode lehetőséggel megfűszerezve. Adott bitrátán sokkal szebb képet kaphatunk a korábbi megoldásokhoz képest, mely a dedikált streamer PC-vel NEM rendelkező tartalomgyártóknak igazán jól jöhet majd.

A DLSS 3 RTX 40 exkluzív maradhat

 

Kétségtelen, hogy a régebbi GPU-k nem tartalmaznak olyan hardveres támogatást, melyeket az új kártyákon megtalálhatunk. Az Nvidia az AI skálázó megoldását, a DLSS 3-at büszkén prezentálta az eseményen, vitathatatlan, hogy jó szolgálatot tehet nagyobb felbontások esetén. Az RTX 20 széria megkapta az RTX 30 DLSS fejlesztéseit, ám úgy tűnik, hogy idén ez már nem lesz igaz, teljesen RTX 40 exkluzív lehet a friss algoritmus. 

Kell alá a táp

Ha valaki követte a leakeket, akkor ez a szekció nem okozhat meglepetést, hiszen a hivatalos adatok megegyeznek a korábbi szivárgásokkal. Az Nvidia RTX 4090 gyári változata is 450 wattot kérhet magának maximális terhelés mellett, ám a külsős gyártók példányai még ennél is többet ehetnek. Ennek köszönhetően bizony jó minőségű, 850-1000 wattos tápok alá nem érdemes adni. Mindegyik kártya az új, 12VHPWR csatlakozóval lesz ellátva, melyet a hamarosan érkező tápok támogatni fognak már. Régebbi tápok esetén pedig 3-4 8-pines PCI-e csatlakozót kell átalakítanunk,  remélhetőleg ezeket az adaptereket a gyártók mellékelni fogják a dobozokban.

Isten veled NVLink

Az Nvidia SLI technológiája, melyeket több GPU-s rendszerekhez használhattunk, egy ideje meglehetősen okafogyottá vált. Az előző generációból az NVLinknek köszönhetően egyedül az RTX 3090 támogatta, ám az új modellek közül sem az RTX 4090, sem az RTX 4080 nem rendelkezik ilyen csatlakozóval. Úgy tűnik, hogy az óriáscég oldaláról eddig tartott a multi-GPU támogatás, ám hivatalos nyilatkozat nem született még ezzel kapcsolatban.

Ilyen erős lehet az RTX 4090 és RTX 4080:

Brutális teljesítmény, de milyen áron? – Hivatalosan is bemutatkozott az RTX 40-es széria

 

https://leet.hu/vga-kartyak/

×