A PS5-höz érkező headset minden jel szerint beváltja a reményeket és tényleg generációs lépést tesz előre a korábbi kütyühöz képest.

Belökte a marketinghengert a Sony: új promóvideó jelent meg a PS VR2-ról, benne teljesen konkrét részletekkel arról, hogy mit várhatunk az eszköztől és milyen funkciókat kapnak a hozzá járó kontrollerek.

Forrás: Sony

A VR2 rendkívül bíztató bemutatkozásából egyelőre el kell hinnünk, amit a Sony állít, hiszen tesztek a végleges változatról még nem, legfeljebb prototípusokról kerültek nyilvánosságra. A cég PR-osai azért úgy tesznek, mint akik kőkeményen megdolgoznak a pénzükért: nagyrészt olyan dolgokkal szórták tele a kisfilmet, amiket már eddig is tudtunk (jól van na, legalább megerősítették). A PS VR2

  • szemenként egy-egy 2.000×2.040-es 4K HDR kijelzőt,
  • szemmozgást követő technológiát (ezzel pl. rápillantással működő in-game menüket),
  • 110 fokos látómezőt,
  • foveated renderelést (nagyjából: fókuszpontokon élesedő felbontást),
  • térérzékelő feedback-et
  • és 3D térhangzást kap.

Forrás: Sony

A kontrollerek szintén megérnek egy misét: van beépített tapintásérzékelő a haptikus visszajelzésekhez, adaptív elsütés az intenzitás érzékeléséhez, így

gyakorlatilag érzed az íjhúrt, vagy a ravaszt, sőt, az adott fegyver visszarúgását is!!

 

A videóban PS5-ön futó gameplay részletek is láthatók, jövőben megjelenő VR-játékokból:

az új headset-tel bűnös élvezet lesz élőhalottakat, robotszörnyeket, terroristákat aprítani, vagy űrben száguldani – olyan PS exkluzívokban, mint a The Walking Dead Saints and Sinners – Chapter 2: Retribution, a Resident Evil Village, a Horizon: Call of the Mountain, a Firewall Ultra és a No Man’s Sky.

És itt van még néhány cím, ami az előzetesből ugyan hiányzik, de korábban megszellőztették, hogy ugyancsak elkészülnek a Playstation virtuális valóság készlete alá:

  • Among Us VR
  • Demeo
  • Firmament
  • Egyelőre cím nélküli Jurassic Park játék
  • Low-Fi
  • Resident Evil 4 Remake
  • Runner
  • Samurai Slaughter House
  • Star Wars: Tales From the Galaxy’s Edge

 

Forrás: Sony

A PS VR2 a GameRant információi szerint a 2023-as év eleje táján érkezik, de ennél konkrétabb dátumot nem hoztak nyilvánosságra, ahogy árcédulát sem kapott még. DE, a gamer sajtót sem ejtették ám a fejére, szóval némi szaglászás után legalább az ár nagyságrendjéről lehetnek fogalmaink. És nem leszel tőle boldog. A Digital Trends elemzése alapján

nehéz elképzelni, hogy az eszközt 400 dollár (kb. 165 ezer forint) alatt dobja piacra a Sony. Sok, mi? Biztosan??

Erről eszünkbe jutott egy vicc:

Magyar fesztiválozó a Szigeten, 2016-ban: Úristen, már 800 forint a sör?!

Holland fesztiválozó a Szigeten, 2016-ban: De jó, csak 3 euró a sör?

Magyar fesztiválozó a Szigeten, 2022-ben: Úristen, már 1.200 forint a sör?!

Holland fesztiválozó a Szigeten, 2022-ben: De jó, csak 3 euró a sör?

Drinking Game GIF - Alcohol Drink Beer - Discover & Share GIFs

Na, a PS VR2-vel gyakorlatilag ugyanez történik: leginkább csak a magyarok számára tűnik többnek a korábbinál, hiszen ha a Sony 165 ezer forint körüli áron értékesíti itthon, az pontosan ugyanúgy 400 dollár lesz, mint amennyiért az eredeti PS VR-t kaptuk, még 2016-ban.

Akkori árfolyamon ez 116.000 forint volt,

és ezzel valahol a Playstation 4, illetve a Playstation 4 Pro között helyezkedett el (inkább az előbbihez közelítve), szóval nem lennénk meglepve, ha hasonló analógia mentén a 399 dolláros discless és a 499 dolláros lemezes Playstation 5 közötti intervallumon áraznák be. Mivel a Sony minden bizonnyal rá akar majd cáfolni azokra, akik – nem minden jogalap nélkül – azt híresztelik, hogy többe fog kerülni, mint maga a konzol, aligha a drágább PS5-höz, inkább a discless változathoz fogják tapasztani az árfolyamát. Mondjuk túlzottan azért sem lehet majd elrugaszkodni a valóságtól, mert a konkurenciájának szánt (igaz, eddig jóval gyengébbnek is tűnő) Meta Quest 2 átlagosan 350 dollárt kóstál.

Forrás: Road to VR

A legerősebb tippünk 425 dollár (kb. 175 ezer forint),

de még bízunk egy kellemes meglepetésben, kárpótlásul azért, mert a headset NEM KOMPATIBILIS VISSZAFELÉ, vagyis az eddig megjelent VR címeket nem lehet majd használni vele! Úgy véljük, ha a Sony jót akar magának, akkor a vártnál nagyvonalúbb árcédulával látja el a VR2-t, hiszen valamivel meg kell győzni a vásárlókat a termék mellett, amihez még csak eztán jönnek játszható címek…

Jó, hogy lehet kapni:

Keményen megemelte a PlayStation 5 konzolok árát a Sony

 

×