Nem sikerült túl biztatóra a belsős teszt, óvatosak a gyártók is.

Az Nvidia kedd este mutatta be a legújabb videókártyáit. Az RTX 4090 és a két RTX 4080 variáns teljesítményére nem lehet panasz, ám meglehetősen magas árakon mutatkoztak be. Az óriáscég úgy döntött, hogy a chiphiány és pandémia okozta árcédulákat veszik alapul, nem a korábban megszokott árazást. Éppen ezért a 4080 széria dollárban is sokat emelkedett, melyre hazánkban a 27%-os áfa és a nem túl optimális árfolyam is sokat rádob majd.

Nem titok, hogy minden RTX 40-es kártya a 12VHPWR névre hallgató, PCIe Gen5 csatlakozóval érkezik majd. A korábbi 150W helyett itt már bizony a 450/600 watt sem lesz akadály egy kábelen, ám meglehetősen kevés táp támogatja natívan az újdonságot jelen pillanatban. Éppen ezért minden gyártó mellékel egy 4×8-pin -> 12VHPWR adaptert a kártyák mellé.

Alig 30 használatot bírnak csak ezek az átalakítók?!

A használatot itt természetesen nem a kártya bekapcsolására kell érteni, hanem csatlakoztatásra és leválasztásra. A ZOTAC erre külön fel is hívja a figyelmet a kártyák leírásánál és használati utasításánál, nagy eséllyel a többi gyártó is követi ezt a példát.

A figyelmeztetés

Nem véletlen az óvatosság, az Nvidia belső tesztjein hamar kiderült, hogy az új, szabványosított csatlakozók 35-40 csatlakoztatás és leválasztás után már hajlamosak lettek a melegedésre, sőt, az olvadásra is. Bizonyos esetekben ehhez már a kábelek hajlítása is elég volt. A kártyák kiadásáig nem módosult a szabvány, így bizony ezek az adapterek és kábelek szenvedhetik meg az alapos tesztelések hiányát. A közösség nem elégedett, hiszen közel egymilliós kártyák esetében nem ilyen dolgok miatt szeretnének aggódni.

Forrás: Videocardz

MINDEN, amit a PlayStation VR2-ről tudni: új funkciók és játékok, meg az ÁR, ami csak nekünk sok!

https://leet.hu/vga-kartyak/

×