Egyre koszosabb dolgok derülhetnek ki az Activision felvásárlásáról, mert az angol után már az európai hatóságok is kikérdeznék az Xbox-ot.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a Brit Versenyhivatal és Piacfelügyelet (CMA) nem elégedett azzal a magyarázattal, amit a Microsoft nyújtott be (ha egyáltalán…) az Activision Blizzard felvásárlása miatt indított vizsgálatra reagálva. Mint ismert: a 68,7 milliárd dolláros egyesülés nem igazán tetszik a szigetország hatóságának, ezért a minap bejelentették:

SZÁMOS trösztellenes aggály miatt kiterjesztett nyomozati szakaszba léptetik a Microsoft és az Activision összeolvadásának ügyét.

Forrás: ActiVision

A Financial Times-ra hivatkozó VGN állítja: a CMA még ezen a héten beindítja az eljárást, miután a Microsoft eddig nem adott meggyőző választ az aggályaikra.

Amint azt mi is megírtuk: az angolok a múlt héten öt napot adtak a két egyesülő cégnek arra, hogy eloszlassák a gyanút a versenytorzítás kapcsán, amivel elsősorban a Sony és a Playstation kerülne hátrányba – amúgy tényleg törvényellenes módon, mert a trösztök létrehozása évtizedek óta illegális gyakorlat a modern gazdaságokban.

Mi a TRÖSZT?

Összefoglalva azt jelenti, hogy hasonló tevékenységet végző vállalatok akkora óriássá olvadnak egybe, hogy az lényegében központi irányító szervvé duzzad az érintett szegmensben. Ez a megoldás általában autokrata kormányzatok sajátja: cégek felvásárlásával, vagy államosításával helyezik egy, vagy csupán néhány kézbe egész ágazatok sorsát, például az energiaszektor, vagy a telekommunikáció terén.

Ezek mind egy cég platformjai alá kerülnének. Van még kérdés? Forrás: VGN

Mivel az Xbox és az ActiVision nem tudta meggyőzni a CMA-t arról, hogy nem valami ilyesmire készülnek (idővel csak Microsoft platformokra jelentetnék meg, például a Call of Duty játékokat),

beindul a jogi úthenger.

A vállalatokhoz most már nem csak az angoloknak, hanem az európai hatóságokoknak is vannak kérdéseik: a Financial Times arra számít, hogy hosszas uniós nyomozás veszi kezdetét – ezt egy neve elhallgatását kérő brüsszeli forrás is megerősítette a lapnak.

Ezek után ez sem ígérkezik túl tiszta üzletnek:

MI: a Microsoft bekebelezi a Netflixet? De hogy jön ide a Call of Duty-film?!

 

×