Felröppent a pletyka, hogy a Netflix felhagy azzal a tendenciával, hogy egyben adja ki a sorozatok évadait, helyette heti megjelenés lesz. Megcáfoljuk.

A napokban több magyar oldalon is megjelent a hír, hogy a Netflix tervei szerint megszüntetheti azt a modellt, hogy a sorozatévadok összes epizódját egyben teszik elérhetővé. A hír szerint a jövőben heti megjelenésre számíthatunk, mivel azzal jobban növelhető a nézettség. Nos, elnézve a Stranger Things negyedik évadát, és annak utolsó két epizódját, ebben van is igazság. A Netflix valóban jobban járna ezzel, ám ez nem jelenti, hogy a cég szakít a korábbi modellel.

De akkor honnan származnak ezek a pletykák?

A sorozatévadok egyben történő megjelenése és a heti epizódmegjelenés régóta vitatéma. Természetesen mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Az elmúlt napokban viszont több külföldi, onnan több magyar oldal is átvette a hírt, hogy a Netflix szakít az eddigi elképzeléssel, és heti megjelenésre állhat át. Valljuk be, ez hirtelen eléggé 180 fokos fordulatot jelentene, ráadásul a Netflix ezt hivatalosan még nem jelentette be.

Szóval honnan származnak akkor ezek az információk?

A WhatsonNetflix.com szerint a pletyka eredetileg a Puck News egyik híréből indult ki, egészen pontosan a „Mit hallok…” (What I’m Hearing) hírlevélből. Az említett hírlevél Matthew Belloninak, a The Hollywood Reporter korábbi főszerkesztőjének rendszeres beszámolója azokról a dolgokról, amiket hall. Na meg hozzáfűz néhány saját gondolatot.

Egyik friss bejegyzésében arról ír, hogy manapság elolvasta a Netflix-alapítójának Reed Hastings-nek első könyvét, ami 2020-ban jelent meg, és az „Az a szabály, hogy nincs szabály – A Netflix és a megújulás kultúrája” címet kapta. Ez az alapító első könyve forradalmi és világhódító cégének történetéről és vállalati kultúrájáról.

Ebből kiderült, hogy a teljes évadok kiadásának eldobása csupán egy elméleti kérdés, amin a Netflix régóta gondolkozik. Ez azonban mind csaupán találgatás, és egy újságíró elmélkedése korábbi tervek és üzleti modellek alapján.

 

Persze Matthew idéz is egy elemzőtől is, aki már évek óta azt mondja, hogy a Netflixnek el kellene dobnia a jelenlegi modellt. Amit nem mond, hogy a Netflix jelenleg ezen dolgozik vagy hogy ezt tervezi. A Collider még azt is megírta, hogy csak a „legnagyobb műsorok” fognak hetente megjelenni. Ezt honnan vették?

Úgy tűnik tehát, hogy a különböző oldalak kivették a kontextusból a gondolatot, és úgy adtál el, mintha a Netflix tervezne valamit. Matthew Belloni közben a Twitteren tisztázta, hogy a cikkében valóban csak azt állítja, hogy a Netflixnek át KÉNE állnia a heti megjelenésre, nem pedig, hogy FOG.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Netflix sosem áll majd át a heti megjelenésre. A Netflix Original sorozatok esetében már évek óta kísérleteznek ezzel. Erre jó példák a dél-koreai drámasorozatok, aminek az epizódjait néha hetente rakják fel, miután lement a koreai tévében.

Az utóbbi időben tapasztalt legnagyobb változás az évadok felosztása volt. A Stranger Things és az Ozark két példa erre 2022-ben, de előtte a Lucifer esetében is volt ilyen.

Összefoglalva, nincs bizonyíték arra, hogy a Netflix heti megjelenésre áll át, de látjuk, hogy próbálkoznak vele. Üzleti és nézettségnövelő szempontból viszont biztos, hogy jó döntés lenne, hiszen a nézők heti szinten ülnének le tartalmakat nézni ahelyett, hogy lepörgetik az évadokat egy alkalommal. Más streaming szolgáltatók, mint a Disney+ és az Amazon heti megjelenéssel töltik fel a sorozatokat.

Egyelőre tehát nem tudunk arról, hogy a Netflix teljesen átállna az új modellre, de valóban, ahogy Matthew is írta: nem lenne rossz ötlet. Nekünk rossz lenne persze, mert minden részre várni kéne.

Szerinted jó lenne?

Ezt láttad már?

Na ez vagy menő lesz, vagy… A Disney+ kiadta A nemzet aranya sorozat utolsó előzetesét

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×