Elmerültünk az SSD erdő mélyébe.

Manapság ha tárhelyről van szó, akkor szinte már csak az SSD-k jöhetnek szóba, feltéve persze, ha szükségünk van a sebességre. Adattárolásra még ott vannak a HDD-k, de aki játékra szánja a fejét, annak bizony az SSD-k háza táján lesz érdemes nézelődnie.

Manapság viszont akkora az SSD piac, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik benne. Épp ezért eresztettünk össze

3 darab Silicon Power SSD-t, hogy megtudjuk mekkora is a különbség az egyes típusok között.

Belépőkategória

Ha az alsó szegmensben nézelődünk, akkor javarészt a SATA 3-as modellek fognak szembe jönni. Ezekről azt érdemes tudni, hogy maga a SATA 3 csatolófelület korlátozza a sebességet legfőképp. Ennek megfelelően ezek a típusok általában 400-500 MB/s-os írási/olvasási sebességre képesek, ami már egy fényévekre van a hagyományos HDD-ktől.

Viszont az NVME típusokhoz képest azért némi kompromisszummal is szembe kell néznünk, de mivel a belépő kategóriáról beszélünk, így nyilván erre azért lehetett számítani.

Esetünkben a Silicon Power Ace A55 1TB-os verzióját vettük górcső alá. Ez egy egész kellemes belépőkategóriás darab. Semmi cicoma a külsőn, a fekete-kék árnyalatai nem sejtetnek túl sokat. A műanyag fedél alatt pedig ott lapulnak a TLC lapkák, a gyártó saját kontrollerével az SM2259XT-vel az élen.

Sebesség tekintetében hozzák a kötelezőt, 560 MB/s-os olvasási, illetve 530 MB/-s-os írási sebességre képes ez a belépőkategóriás modell.

Ár tekintetében pedig 39 990 Ft-ot kérnek el az 1 TB-os verzióért, az 500 GB-os variáns viszont már 17 ezer forint környékén vihető, szóval a kategóriájához képest kellemes árcédulát kapott az Ace A55.

Középkategória

A középkategóriás modellek már kivétel nélkül M.2 csatolófelülettel érkeznek. Fontos megjegyezni viszont, hogy vannak az előbb említett SATA 3 adatbusszal rendelkező modellek, amik annak ellenére, hogy az M.2 szabványt használják, teljesítményben továbbra is a SATA III-as szabványok lesznek a korlátozó tényezők.

Így ezek helyett érdemes inkább az NVMe típusokat választani, hiszen árban már minimális a különbség manapság (bezzeg régen, alaposan megkérték az NVMe árát, de szerencsére ezeknek az időknek már vége).

A mi tesztpadunkon a Silicon Power P34A60 1TB vendégeskedett. A belépőmodellel ellentétben ez egy picit fura nevet kapott, de sebaj,  hiszen úgyis a teljesítmény a lényeg. A gyártó itt már 2200 MB/s-os olvasási és 1600 MB/s-os írási sebességet adott meg, ami így 3-4-szer olyan gyors, mint az Ace A55., legalábbis papíron.

Külső szempontjából itt is pont ugyanaz a minta dominál, mint a belépőmodell esetén. A gyártó viszont feketére festette a PCB-t, amitől extra jól fest, így a középkategórián belül. Hűtőbordát viszont nem kapott, ami utólag érthető, hiszen szerencsére egyáltalán nem melegedett a teszt alatt.

Az árcédula a P34A60 setén 41 690 Ft-ra rúg, ami jól példázza, hogy a középkategóriában is találunk megfizethető típusokat. .

Felsőkategória

Ha csúcskategória, akkor bizony az XPower XS70 bizony megérdemli ezt a jelzőt. A kategóriában elképesztő sikereket felhalmozó konkurens, a Samsung 980 Pro is felkötheti az alsóneműjét, ugyanis az XPower XS70 ezen is túlmutat, hiszen a 7300 MB/s-os olvasási és a 6800 MB/s-os írási sebessége már önmagában valami elképesztő.

Érdemes viszont megemlíteni, hogy az óriási hűtőbordák alatt már az NVMe 1.4 dolgozik, amihez bizony szükségünk lesz a PCIe 4.0-ra. Ha a processzorunk, csak a 3.0-át támogatja, akkor bizony jóval alacsonyabb teljesítményt fogunk kapni, így ezt mindenképp érdemes előre letisztázni.

Az Intel processzorok a 11. generációtól kezdve támogatják a PCIe 4.0-át, az AMD-k esetén pedig a 3000-es és 4000-es szériák kapták meg elsőként a támogatást, viszont bizonyos alaplaptípusok esetén működnek csak megfelelően.

Visszatérve az XPower XS70-re. A magas teljesítmény ellenére itt is TLC típusú memóriákat találunk, ami picit kevésbé tartós, mint az MLC volt korábban. Viszont MLC-s típusokat már szinte csak elvétve találunk manapság. Illetve megjegyeznénk, hogy egyedül itt találunk DDR4 memóriamodulokat a sebesség további fokozása érdekében. Ez még a középkategóriás P34A60-ról is lemaradt.

Aki pedig nem a PC-jét, hanem mondjuk a konzolját szeretné bővíteni, annak extrán jó hír, hogy az XS70 bizony PlayStation 5 kompatibilitással is rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy szimplán csak bepattintjuk a konzolunk M.2 slotjába az SSD-t és élvezzük a játékokat.

Silicon Power Ace A55 1TB Silicon Power P34A60 1TB Silicon Power XPower XS70 2TB
Ár 39 990 Ft 41690 Ft 159 690 Ft
Kapacitás 1024 GB 1024 GB 2048 GB
Méret 2,5″ SATA III M.2 2280 M.2 2280
Adatbusz SATA III PCIe 3.0 x4 / NVMe 1.3 PCIe 4.0 x4 / NVMe 1.4
Kontroller Silicon Motion SM2259XT Silicon Motion SM2263XT Phison PS5018-E18
DRAM DRAMless – HMB DRAMless – HMB DDR4 – Micron 176L TLC
Memória TLC TLC TLC
Max. olvasási sebesség 560 MBps 2,200 MBps 7300 MBps
Max. írási sebesség 530 MBps 1,600 MBps 6800 MBps
Tartósság (tervezett) 1 500 000 óra 2 000 000 óra 1 500 000 óra
Tartósság (TBW) 150 TB 300 TB 600 TB
Garancia 3 év 5 év 5 év

Tesztek

Jelen esetben a szintetikus teszteket hanyagoltuk, minket ugyanis az érdekelt, hogy valós körülmények között milyen teljesítményt is nyújtanak az SSD-k.

Épp ezért elővettük a jó öreg CS:GO telepítőmappáját, amiben nagy és kis fájlok egyaránt helyet kaptak, majd megnéztük mennyi idő alatt tudjuk ezt a 40 GB-os mappaszerkezetet átmásolni SSD-n belül. Ezek után pedig megnéztük, hogy mennyit számít betöltési sebesség szempontjából, hogy milyen SSD-t is használunk.

Silicon Power Ace A55 1TB Silicon Power P34A60 1TB Silicon Power XPower XS70 2TB
CS:GO másolása SSD-n belül 4:50 1:17 0:46
Windows betöltési idő 0:12 0:10 0:09
Far Cry New Dawn betöltési idő 0:21 0:18 0:17
Battlefield 5 betöltési idő 0:22 0:21 0:21
Red Dead Redemption 2 betöltési idő 0:25 0:24 0:23
Fallout 4 0:10 0:09 0:09

Ha a sorrend nem is okozott túl nagy meglepetést, tekintve hogy a felsőkategóriás XS70 teljesített a legjobban, őt követte a középkategóriás P34A60 és végül az Ace A55 zárta a sort, az eredmények már annál inkább. Windows betöltés szempontjából például szinte teljesen mindegy, hogy melyik SSD-t is választjuk, a legnagyobb eltérés is mindössze 3 másodpercet jelent. A játékok esetén szintén nem volt túl nagy differencia.

Szinte mindegy, hogy melyik címről van szó, ha SSD-n van a játék, akkor túl nagy gondunk már nem lehet.

Másolás tekintetében pedig már volt némi különbség. Itt ütközött ki leginkább az SSD-k közötti különbség. Ameddig a SATA 3-as Silicon Power Ace A55 esetén 4 percet és 50 másodpercet ültünk a töltőképernyő előtt, addig a P34A60 1 perc 17 másodperc alatt be is fejezte a másolást. Az XS70 mellett pedig még egyetlen percet sem kellett várnunk, mindössze 46 másodperc alatt lefutott a másolás.

Itt ki is térnék az írási sebességekre, ugyanis jól megmutatkozott a kontrollerek közötti különbség. Az apróbb fájlok ugyanis képesek jelentősebb gondolkodásra késztetni a belépőszintű SSD-ket. Ugyanígy a nagy fájlok másolása is tovább tarthat, bár ez esetben nem ilyen jelentős a különbség.

Összegzés

A Silicon Power Ace A55 1TB hozta a kötelezőt, sőt helyenként sikerült megszorongatnia a középkategóriás házon belüli ellenfelét. Játékra akár ez is tökéletes lehet, hiszen minimális különbség volt a játékok betöltése között. Tartósság szempontjából viszont itt csupán 3 év garanciát vállal a gyártó, illetve 1,5 millió üzemórát. Ideális lehet azoknak is, akiknek van már M.2 SSD-jük, de bővíteni szeretnének.

De persze a régebbi gépeket is kiválóan lehet tuningolni egy SSD-vel, aki esetleg még mindig a HDD-vel szórakozik, annak mindenképp érdemes cserélnie (van még ilyen egyáltalán)?)

A Silicon Power P34A60 az érdekes típusnév ellenére hozta a kötelezőt. Az NVMe csatolófelületnek hála, sikerült leköröznie minden tekintetben a belépőkategóriás házon belüli kihívóját. Az árdifferencia pedig szintén a malmára hajtja a vizet. Ár/érték szempontjából kétségtelen, hogy a P34A60 volt a legjobban teljesítő SSD. Gyakorlatilag az arany középút. Mind teljesítmény, mind pedig garancia szempontjából, a gyártó ugyanis 5 évig vállalja a szavatosságot, emellett 2 millió óra üzemidőre tervezték.

Melegedni egyáltalán nem melegedett, az írási/olvasási sebessége is rendben volt, persze azért itt már nagyobb a verseny és simán jöhetnek szembe 3000 MB/-os konkurensek,  viszont ez esetben az árcédula is változik. Ettől függetlenül kifejezetten ajánljuk ezt a típust.

Az abszolút-csúcs, az Silicon Power XPower XS70 pedig jött, látott és minden versenyzőt alaposan maga mögé utasított. Jól látszik, hogy a gyártó itt már inkább a PlayStation vásárlókra célzott,  ettől függetlenül persze PC-ben is nyugodt szívvel használhatjuk. Az SSD teljesítménye abszolút lehengerlő volt, viszont játékokban nem lesz igazán számottevő a különbség. Illetve megjegyeztük, hogy mekkora brutális hűtőbordát is kapott az XS70, de ez nem véletlen, ugyanis használat közben bizony képes volt magasabb hőfokokat produkálni.

Az biztos, hogy a hűtőbordákra szükség van, nélküle nem szívesen használnánk az SSD-t. Ezt a típust inkább azoknak ajánlanánk, akik gyakran mozgatnak fájlokat az SSD-n és minden másodperc számít. Egy vágásnál vagy rendelerésnél extrán jól jöhet, de természetesen számos alkalmazás élvezheti ki a nagyobb sávszélesség nyújtotta előnyöket. Rossz hír, hogy a játékok szempontjából egyelőre ez még nem mutatkozik meg igazán. Az árcédula pedig mondhatnánk, hogy picit túlzóra sikeredett, viszont az XS70 jelenleg az egyik leggyorsabb SSD a piacon, így érthető, hogy a gyártó el is kéri az árát.

Galéria

Összefoglalás

Mekkora a különbség az alsó, közép és felső kategóriás SSD-k között? – Silicon Power SSD teszt


Szerzői értékelés

9

Lásd fentebb

Lásd fentebb

Lásd fentebb

Olvasói értékelés

0

×