Az HBO és a Netflix mellett az egyik legjobb kortárs magyar operatőr is díjjal mehetett haza a 74. Emmy-díjátadóról.

Hétvégén megtartották a kreatív szakma egyik legrangosabb díjátadóját, a 74. Emmy-gálát, ahol valósággal tarolt az HBO és a Netflix. De nemcsak ők voltak meglepően sikeresek, hiszen még a volt amerikai elnök, Barack Obama is díjat kapott, de mellette az utóbbi évek egyik, ha nem a legtehetségesebb magyar operatőrét, Rév Marcellt is kitüntették az eseményen.

Az HBO és a Netflix a díjátadó előtt nagyon nagy versenyben volt, hiszen több alkotásuk is jelölést kapott. Végül az HBO/HBO Max hozott el több Emmy-t, egészen pontosan 25 jelölést tudtak szoborra váltani, míg a piacvezető streaming szolgáltatás 23-mal büszkélkedhet.

A Netflix dél-koreai sorozata, a Squid Game például négy díjat is kapott, közülük is kiemelendő Lee You-mi színésznő emlékezetes vendégszerepe, ami Emmy-t ért. De nem ő az egyetlen mellékszereplő, akit díjaztak, az HBO-s Eufória Alija, azaz Colman Domingo, illetve a Hulus Gyilkos a házban című misztikus sorozat Teddy-je, vagyis Nathan Lane is megkapta a magának járó – egyébként első – Emmy-jét.

Barack Obama lett a második amerikai elnök, aki szombaton Emmy-díjat nyert, A legszebb nemzeti parkok című Netflixes dokumentumfilm narrációjáért. Posztumusz Emmy-díjat kapott továbbá Chadwick Boseman, amit a Disney+ ‘Mi lenne, ha…?’ című animációs sorozatában nyújtott szinkronért vehetett át a felesége.

A magyar operatőrt, Rév Marcellt már másodjára jelölték Emmy-re, mindkét alkalommal az Eufória egy-egy epizódja miatt, amelyen ő dolgozott. Most azonban el is hódította a szobrocskát a Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egy órás) kategóriában, amellyel ötre tornázta az HBO-s sorozat technikai díjazását. Marcell mellett egy másik magyart, Csaba Tamás production mixert is Emmy-re jelölték a Legjobb mini-, antológiasorozatos vagy tévé- és streamingfilmes hangkeverés kategóriában a Disney+-os Holdlovagért, de végül az ‘A fehér lótusz’ nyert.

A nagy streaming szolgáltatók egyébként egészen nagyot meneteltek:

  • az HBO/HBO Max 25,
  • a Netflix 23,
  • a Disney+ 6,
  • a Hulu 6,
  • a Prime Video 5
  • az Apple TV+ pedig 3

díjat söpört be. A műsorok között az Adele: One Night Only, a The Beatles: Get Back, az Eufória, a Stranger Things, illetve az A fehér lótusz volt a legeredményesebb, melyek mind az öt jelölésüket Emmy-díjra tudták váltani. Kiemelkedő volt továbbá a Netflixes videojáték-adaptáció,

a League of Legends világában játszódó Arcane is, amely négy kategóriában kapott jelölést, és mindegyikben győzedelmeskedett.

Ezúton is gratulálunk Rév Marcellnek a fantasztikus eredményéhez.

Na és erről hallottál már?

Van még erre pénzünk? – Új, gigantikus streaming szolgáltatás indul Magyarországon

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×