Te mit tennél ugyanebben a helyzetben?

Az a személy, aki ha egy szolgáltatótól tévedésből kapott egy bizonyos összeget, de nem jelzi a hibát, illetve nem hajlandó azt visszautalni, az a világon szinte mindenhol bűncselekményt követ el. Persze a számlára érkezett összeget látva nagy lehet a meglepettség és az öröm hirtelen, ez azonban illó boldogság csupán, a hibázó fél ugyanis mindent megtesz, hogy visszaszerezze azt a pénzt.

Ez pedig jellemzően sikerül is nekik, legalábbis a törvény általában mellettük áll az ilyen esetekben, ezért egyáltalán nem ajánlott a trükközés és a sumákolás. Ezt tapasztalhatja meg most egy ausztrál nő, Thevamanogari Manivel, aki még 2021 májusában igényelt vissza nagyjából 100 ausztrál dollárt, vagyis nagyjából 27.000 forintot a világ egyik legismertebb kriptoplatformjától, a Cypto.com-tól.

A Herald Sun szerint a vállalat eleget is tett a dolognak, így utalt egyet a nő számlájára, a gond csak az volt, hogy ez az összeg a visszatérítendő 100 dollár százezerszerese volt. Manivel nyilvánvalóan észlelte a hibát, hiszen 27.000 forintnyi dollár helyett 2,9 milliárd forintnyit kapott vissza, ő azonban úgy döntött, hogy inkább megtartja a szajrét. Aztán a Cypto.com elkövetett még egy hibát.

A vállalat ugyanis egyáltalán nem vette észre a bakit, így az immáron milliárdos nő több mint hét hónapon keresztül rendelkezett a vagyon fölött.

A pénzből állítólag vett egy 1 milliárd forint értékű villát a testvérének, a lányának is átutalt egy nagyobbacska összeget, a maradékot pedig külföldi számlákra mentette.

Mikor 2021 év végén a Crypto.com végre észrevette a történteket, azonnal a hatóságokhoz fordult, a bíróság pedig idén februárban befagyasztották Manivel ausztrál számláját. A tárgyalások során természetesen a hibát elkövető vállalatnak adtak igazat, a nőt pedig arra kötelezték, hogy térítse vissza a pénzt, illetve  további 27.000 dollárnyi, körülbelül 7,4 millió forint megfizetésére köteleznék.

A tárgyalást októberben tovább folytatják, de egyelőre nem tudni, hogy a vállalat pontosan hogyan szeretne még ennél is nagyobb nyomást helyezni Manivelre, elvégre a téves kriptoutalásokat a kriptovilágban sem nagyon szokták visszautalgatni az eredeti tulajdonosoknak. Manivelnek pedig feltehetőleg nem áll szándékában visszaszolgáltatni a tévesen neki utalt pénzt.

Na és a másik kriptobalhéról hallottál már?

Több mint 40000 évnyi börtönbüntetés várhat a török kriptotőzsde alapítójára

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×