Érdekesen alakul mostanában a magyar Twitch nézettsége, ahol zsinórban másodjára ül fel már a TheVR trónjára.

Az elmúlt két hónap meglehetősen érdekesen telt, hiszen nagyon, de tényleg nagyon hosszú idő után júliusban letaszították a TheVR-os srácokat a magyar nyelvű Twitch éléről – legalábbis az összesített nézettség alapján.

Minőségben ugyanis azért jócskán elmarad az új első, a Nerdhub-csatorna, aminek arcát, Vendelt az elmúlt hetekben elég kemény vádakkal illették. De még ez sem gátolta meg a botrányos csapatot abban, hogy ismét maguk mögött hagyják a TheVR-t, és augusztusban a legnézettebb Twitch-csatornának járó díjjal villogjanak.

A jó hír ezzel szemben, hogy szemmel láthatólag szépen jönnek fel az újabb arcok, akikről korábban a nagyok árnyékában alig lehetett hallani. Nyugi, hamarosan már tényleg elkezdem kutatni az ígéretes  kisebb magyar tartalomgyártókat, de addig is ezt a végső listát bővítettem tízről húszra, melyen azért már láthatóak a feltörekvők szerencsésebbik fele.

Ami a nézőket illeti, azt láthatjuk az augusztusi számokból, hogy az utolsó nyári hónapot még megnyomták egy kicsit, amit talán az iskolakezdés számlájára írhatunk. Sok néző ugyanis pont a napokban kezdte az első félévét az újabb általános-, vagy középiskolában, de minden bizonnyal elég sokan akadnak olyanok, akik a felsőoktatásba tértek vissza szeptemberrel.

Ez pedig azt jelenti, hogy bizony a továbbiakban már nehezebben fognak időt keríteni, hogy kedvenc streamereiket élőben kövessék. Számokra lefordítva: a streamek statisztikáiban várhatóan csökkenést, míg a felvételek nézettségében növekedést tapasztalhatunk majd. Ezt persze némileg ellensúlyozhatják a friss játékmegjelenések, melyek szintén szeptemberrel kezdődően indulnak be újra.

Ennek megfelelően az elmúlt hónapban a tartalomgyártók is aktívabbak voltak – még ha nem is olyan sokkal, mint júliusban. Összesen körülbelül 192.918 órát élőztek a magyar streamerek, ami majdnem 10.000 órával ~ 5,4 százalékkal volt több, mint korábban. De aktívabbak is voltak, átlagosan 13 csatornával volt több a nyolcadik hónapban, mint a tikkasztó, sokszor strandidős hetedikben, de még az egy időben aktív csatornák száma is 6,4 százalékkal volt magasabb.

Ennyit melózni még nem láttál streamert!

Ha pedig már megnövekedett munkakedv, akkor érdemes ránézni a legdolgosabb csatornákra, ahol konkrétan Nerdhubon kívül egyetlen igazán ismerős arccal sem találkozunk.

A legdurvább Kucserix44 volt, aki több mint 650 órán keresztül volt élőben, igaz, egy jó részében még azt is streamelte, ahogyan alszik. Egyébként múlt hónapban Vendelnek is hasonlóan jött össze egy csomó nézettség, tartott egy nagy subatlont, vagyis minden feliratkozás meghosszabbította az élő adás hosszát.

A második 1odi1 már többeknek ismerős lehet, hiszen korábban is hasonló számokat láthattunk a neve mellett. Az ő sikere tulajdonképpen egy kisebb csoda, hiszen a Twitch rendszere valamiért még nem tiltotta le a csatornát, amiért non-stop jogvédett filmeket streamel. Az 1odi1 ugyanis semmi másról nem szól.

A harmadik sokat élőző magyar nyelvű Twitch-csatorna az emm_jay_1, ami megállás nélkül szerencsejátékot nyomat. Élek azonban a gyanúval, hogy ez csak egy scam-csatorna lehet, mert az arca mindössze egy szarul animált kismalac, ami megállás és bármiféle kontextus nélkül hülyeségeket magyaráz. 

Tőlük lejjebb viszont már valós csatornákat találunk, mint például a változatos tartalmat kínáló Gyilokeut és ProvenGamings-zet, a jellemzően Apex Legends-et pörgető XEDOTH-ot, a kult-klasszikus Lineage 2-t nyomó xjumbikaxot, vagy az ingyenes multikra szakosodott Freentoppot. Akad továbbá egy online rádió is RadioXHU néven:

Őket néztük minden nap!

Az augusztusi átlagos nézőszámban kisebb csatornákkal, streamerekkel már egyáltalán nem fogunk találkozni, így ha kifejezetten miattuk jöttél, akkor pörgess is a cikk aljára.

A magyar nézők nem olyan meglepő módon a TheVR-os fiúkra voltak leginkább kíváncsiak, akik augusztusban a szokásos 2000-2200 körüli átlagos nézőszámot simán hozták. Mögöttük nem túl feszesen a visszatérő Zsozeatya, aki ugyan előző hónapban ennél sokkal több Nbert mozgatott meg, de akkor frissen pattant vissza a Twitchre.

Harmadikként Nessajt láthatjuk jönni, aki amúgy nem is maradt el sokban Zsozetól az átlag 1532 nézőseregével, míg őket csak tisztes távolból, 200-zal kevesebb szempárral Nerdhub követi. Hármójukban az a közös, hogy 15 százaléknál is jobban bereccsent az átlag nézettségük. Ellenben az 5. Vizicsacsival, a 6. Rubennel, a 8. AdamKissAK-val, a 8. esport2tv-vel, illetve a 10. Surival, akik egészen sok embert voltak képesek megmozgatni;

Megjött a tömeg!

A legnézettebb adásokban is a TheVR vezet, akiket augusztus 23-án este 8860-nál is többen néztek egyszerre. Ez nyilván nem a véletlen műve; a srácok ugyanis akkor közvetítették az idei Gamescom nyitányát, ahol sok-sok izgalmas bejelentést és játékelőzetest izgulhattunk végig.

Mögöttük jócskán, több mint 5000 nézővel lemaradva Nerdhub futott be, akit augusztus 3-án néztek egyszerre a legtöbben. A boxutcában utána gurul Nessaj, akire augusztus 29-én elindított F1 streamje alatt pislogtak a legtöbben a képernyő másik oldaláról. Augusztus 25-én Zsoze is felállította, amit fel kellett, azaz az egyéni havi rekordját. Hármójukban már megint találunk egy közös vonást, hiszen mind egészen szignifikáns visszaesést mutatott be.

Ellenben Csacsival, az esport2 stábjával, Rubennel és AdamKissAK-val (már megint), akikre majdnem annyian voltak többen kíváncsiak, mint amennyien a nagyobbaktól elpártoltak.

A legnézettebbek!

Hiába a jobb eredmények, hiába a TheVR-t nézték átlagosan a legtöbben, hiába a TheVR-t nézték egyszerre a hónapban a legtöbben, mégsem ők lettek az augusztusi hónap legnézettebbjei. Itt ugyanis már az is sokat számít, hogy ki mennyit dolgozik, azaz hány órán keresztül élőzik, hogy összeadódjanak a számai.

Így alakult, hogy augusztus legtöbbet nézett magyar Twitch-csatornája és streamere ismét a Nerdhub és Vendel lett.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába a Vendel körüli kifejezetten kellemetlen, és megannyi aggasztó problémára rámutató botrány, a csatorna a hónapban a jól kimutatható bezuhanása ellenére is a legtöbb megtekintett órát hozta közel 15.000 magyar nyelvű csatorna közül.

Harmadikként a koreai kalandját lezáró, ott kifejezetten jól szereplő BlackII következik, akinek a kiemelkedő League of Legends játékát valamivel több mint 150.000 órán keresztül nézték. Mögötte Nessaj érkezik, akinek a nézői leginkább a Forma 1-es adásaira voltak a leginkább kíváncsiak, ami közel 28.000 megtekintett órát jelentett.

Aztán jön a szerencsejátékozós Ruben, aki nem túl egészséges módon szinte csak a Slots-ot nyomta egész hónapban, vagyis nem voltak túlontúl változatosak az élői. AdamKissAK nézői már jobban jártak, akik javarészt LoL-meccsekért néztek be hozzá, pont, ahogyan az esport2tv-hez.

A 8. Yeahunter mindig is a változatosságáról volt híres, az augusztusban sem volt másképp, vagyis nagy volt a verseny a játékok között. A nézői végül a Cult of the Lambs-ot választották, azaz ezt a játékot nézték a legtöbbet nála, nem sokkal beelőzve a PC-re is ellátogató újabb Pókember-játékot.

A szabokristof úgy tűnik, hogy inkább Rubent választja példának, így hiába indította el alkalomadtán a Warzone-t, az ideje nagy részében szerencsejátékot közvetített. A top10-es lista tizedik helyezettje, Tankelit nem meglepő módon tankos cuccokat nyomatott, így nem nehéz kitalálni azt sem, hogy a nézőit a World of Tanks tartalmai győzték meg.

Tőlük lejjebb viszont igazi gyöngyszemeket is találni, így azt javaslom, hogy a következő havi összesítőig, illetve a feltörekvő streamereket bemutató cikkig érdemes lehet néhányukat csekkolni a Twitchen. Íme a teljes lista:

Na és te kit néztél a magyar Twitchen az elmúlt hónapban?  

A képek forrása: Nerdhub – Youtube, TheVR – Facebook, a statisztikák a SullyGnome-ról származnak.

Zsizilandre mész-e?

Stand up comedy, Quiz, Chilievő-verseny, DJ Olessia – Ilyen lesz a Zsiziland Fesztivál

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×