Gigantikus kamu termékeket árult a világ egyik legnagyobb áruházlánca.

Hiába tűnik úgy, mintha egyre olcsóbbak lennének a nagyobb sebességre képes SSD-k, nagy részük sajnos óriási átverés. Legalábbis erre figyelmeztet Twitteren a Ray Redacted néven ismert biztonsági kutató, aki egészen kellemetlen, de ordas nagy kamura mutatott rá bizonyos adathordozókkal kapcsolatban, melyeket a világ egyik legnagyobb áruháza, a Walmart is árul.

Az Amerikában nagyon népszerű kereskedelmi lánc weboldalán szúrt ki 39 dollárért, körülbelül 15.000 forintért hirdetett 30 TB-os külső SSD-t, amit egyébként az AliExpresszen is árulnak. Mivel a szakembernek nagyon gyanús lett a dolog, rendelt is belőle, amit szétszedve be is igazolódott a félelme.

Az SSD ugyanis belülről nem más, mint kontár módon egy USB 2.0 képes lapra forrasztott két kis kapacitású microSD-kártya. 

Az átverés azonban itt még nem állapodik meg!

On the inside, this "SSD" features what appears to be a pair of microSD cards or some other kind of cheap, low-capacity flash memory hot glued to a circuit board.

Kép: Ars Technica

A két SD-kártya firmware-jét úgy módosították, hogy a rendszer azt egyenként 15 TB-os egységként érzékelje, így jön ki belőlük a 30 TB. Viszont ez sem valós, a kártyák tényleges kapacitása ugyanis ennél jelentősen kevesebb.

De a meghajtó még ennél is ügyesebben próbál átvágni, amikor rendeltetésszerűen használná azt az ember. Másolás közben ugyanis megőrzi az eredeti könyvtárszerkezetet, a folyamat közben azonban a háttérben megállás nélkül újraírja a  microSD-kártyákat. Ebből a felhasználó szinte semmit nem vesz észre, egészen addig, amíg meg nem nyitná a rámásolt fájlt, amit szinte biztosan nem fog megtalálni rajta. A tároló ugyanis csak az adatok megnevezéseit hagyja meg, semmi mást.

A cikk megjelenése után a Walmart bár levette a hamis SSD-ket, de nem tudni, hogy mióta lehetett azokat megvásárolni, és hogy hányan dőltek be az átverésnek. Ezért is fontos, hogy ilyen elektronikai eszközöket csak óvatosan rendeljünk, mindig megbízható forrásból (igaz, a Walmartról nem gondolná az ember), és lehetőleg kerüljük az ismeretlen márkákat, illetve az olyan termékeket, melyek annyira olcsóak, hogy szinte nem is igaz. Általában ugyanis nem azok.

via – Ars Technica

Mindeközben a magyar Extreme Digital végérvényesen eltűnik:

Végérvényesen is eltörlik a Föld színéről az Extreme Digitalt

 

https://leet.hu/california-access/

×