Zavaróak, vagy elférnek a hirdetések a kedvenc videojátékaidban? Valós reklámok jönnek a digitális világokba, de ez valójában csak jó neked!

Túl sokan vagyunk gamerek ahhoz, hogy a hirdetési piac ne akarja rátenni a kezét a figyelmünkre akkor is, amikor játszunk. A botegyszerű mobilos game-ektől a nyílt világokig mindenhol potenciális reklámfelületek tátonganak kihasználatlanul és mindegyikre szempárok millió szegeződnek, minden egyes másodpercben, szerte a világon.

Ki hagyna parlagon heverni ekkora értéket?

Úgy fest, hogy a Microsoft biztosan nem, és nagy tétben fogadnánk rá, hogy a Sony sem akar majd lemaradni. A Xbox egyik szóvivője kikotyogta, hogy folyton agyalnak új technológiákon, amelyekkel a reklámok jobban beépülhetnének a játékokba. Ingoványos talaj ez, mert nagyon torz eredménye is lehet, ha egy minden realitást nélkülöző game-ben valós termékek hirdetései jelennek meg, az pedig pláne, ha olyan stílusban lehet majd felületet vásárolni, mint a Facebookon, vagy úgy dobálják eléd a játékmenetben, ahogy a Google teszi a weboldalakon.

Képzeld el, hogy mész-mész Rebirth Island-en, mire egy hirdetőblán az jön szembe magyarul, hogy „200 grammos Saga selyemsonka most csak 499 forint a Tescoban”…

Forrás: DualSHOCKERS

A groteszk jelző cseppet sem túlzás, pedig a kiszivárgott hírek szerint valami ilyesmire kell számítani. Olyan veszély mondjuk nem fenyeget, hogy

a Forza Horizon útmenti plakátja a karakószörcsöki Kovács Lámpabolt heti ceruzaelem akcióját ajánlja,

ám a nagyobb márkák és gyártók számára elérhetővé tesznek egy ehhez hasonló opciót, szóval a Nike pipája és szlogenje például még utat találhat hozzád ilyen módon.

Ami azt illeti, nem tudunk nem elégedetten bólogatni – legalábbis az ötlet előtt, mert a Microsoft volt az a géniusz is (csupán üzleti szempontból, persze), aki anno kitalálta a mikrotranzakciókat, vagy a multiplayerek előfizetéshez kötött használatát a konzolokon (költsétek gyógyszerre!) – emlékeztet a DualSHOCKERS.

Forrás: ActiVision

Az innovációikban igenis van fantázia, de ez nem feltétlenül jelent egyet a lehúzásoddal, sőt!

A legtöbb játék, amelyikben hirdetések jelennek meg, pont a hitelesség, a realitás érzékeltetésére használják őket: azt a célt szolgálják, hogy jobban bele tudj helyezkedni a játék világába, miközben meghagyják neked a valóságtól menekülés faktorát, amiért egyáltalán gamer vagy. Reméljük, hogy az újítások bevezetése után sem felejtik el, hogy az ízléses, jól elhelyezett reklámmegjelenítés elsősorban szakmai és KREATÍV munka, tehát nem lehet egy multicég alagsori irodájában izzadó marketingesre bízni, mint ma, a kiemelt Facebook-bejegyzésekkel:

„Kláriii, délután töltse fel a bannerünket a Halo Infinite-ba, és tegyen rá 20 ezret, jó?”

Ez így NEM fog működni. De a futurisztikusra átalakított Coca Cola logó, mondjuk a Cyberpunk valamelyik LED-falán, AZ MUTAT valahogy, és csak jobban érzed magad tőle, hogy egy valóságból ismerős, mégis odaillő dolgot találtál Night City-ben.

Forrás: CD Projekt Red

Miért jó neked ez az egész?

A legtöbb gamer első hallásra falhoz vágná a kontrollert a gondolatra, hogy még a (nagyon nem olcsón megvásárolt) játékaiban is hirdetésekkel bombázzák, pedig van ám napos oldala a megoldásnak!

Ahogy egy termék hirdetési költségei bele vannak kalkulálva a végső kereskedelmi árba, úgy egy szolgáltatás esetén is fontos szerep jut a szponzoroknak: ha egy fesztiválszervező tudja, hogy mekkora bevételre tehet szert a színpadoknál lévő felületekből, megengedheti magának, hogy csak kis mértékben emeli a bérlet árát. A Sziget így sem olcsó, de hirdetők nélkül háromszor ennyibe fájna a jegy, arra mérget vehetsz!

Ugyanez a stratégia a játékkiadók számára is fontos szerephez juthat, hiszen ha széles körben elterjed, akár a Microsoft, akár valaki más technikai megoldása, akkor

a cégek reklámszerződéseket köthetnek egy még fejlesztés alatt álló játékra.

Forrás: DualSHOCKERS

Tudják majd előre, hogy az új cím mennyi eladható felületet kínál és ez mekkora bevételt generál. Számodra nem lesz arányosan ANNYIVAL olcsóbb, amennyit a szponzorok bedobtak, de a termék, amit megvásárolsz sokkal szebb, jobb, minőségibb és menőbb lehet azáltal, hogy

a készítők előfinanszírozták a projektet.

Ha van elég pénz, és ez már a fejlesztés közben látszik, eloszlanak a viharfelhők a topmenedzserek feje felett és megnyugszanak, hogy az idei prémiumból is futja majd új jachtra, így nem akadályozzák a kreatív folyamatokat, sőt, zöld utat adhatnak olyan alkotói ötleteknek, amiket korábban a költségek miatt megfütyültek.

Egy szó, mint száz: ha még tökéletesebb, még látványosabb, még élvezetesebb játékokat szeretnénk látni a következő évtizedekben, akkor érdemes elfogadni a reklámok elhelyezését. Még változatossá is teheti az egészet, ha minden héten más reklámok jelennek meg a gameplay-ben, vagy egy-egy karakter mindig más ruhát és kiegészítőt hord, sőt, a GTA 6-ban miért ne lehetne kilopni egy garázsból valamelyik luxus autómárka éppen ilyen módon promózott kocsiját.

Ugye: mi bajunk lehet?

Jön a reklám a Netflix-re is. De láttad mennyiért?

Végre kiderült, hogy KONKRÉTAN mennyiért nézheted a reklámos Netflixet!

 

×