Több mint két évtizeddel ezelőtt született meg a Netflix, ami azóta a világ egyik, ha nem a legnagyobb digitális tartalomszolgáltatója lett.

Nem különösebben kerekítettek nagy csinnadrattát, de a mai napon 25 éve, hogy hódító útjára indult a filmes és sorozatos tartalomfogyasztást drasztikusan megváltoztató Netflix.

Nagyon kevesen emlékeznek erre a történelmi, 1997 augusztus 29-i pillanatra, bár erről aligha a felhasználók tehetnek. Maga a szolgáltatás ugyanis 1998 áprilisában kezdte meg a gyakorlati működést, addig pedig csak tesztelték a postai kölcsönzésben rejlő lehetőségeket. Merthogy a Netflix először is a filmkölcsönzést reformálta meg, és csak azután forradalmasította az online teret.

A vállalatnak mondjuk szerencséje is volt, hogy pont előtte robbant be az új adathordozási technológia, a DVD, amit sokkal könnyebb volt eljuttatni a kölcsönzőknek sértetlenül, mint a VHS-kazettákat. Az operatív munkát első körben mindössze 30 alkalmazottal intézték, és összesen mintegy 1000 film közül lehetett válogatni. Ez egyébként azért is volt újszerű, mert a Netflix nem rendelkezett fizikai üzlettel, ahol az embereket mindenféle érdekességgel lehetett tukmálni, csak fel kellett menni a weboldalra, megrendelni a filmet, aztán miután átvettük szépen berakni a lejátszóba.

https://leet.hu/shop/newmerch/

 

Minderre a magyar előfizetők aligha emlékezhetnek, hiszen hazánkban nem volt elérhető, de legalábbis elég költséges lett volna a tengerentúlról berendelni egy másfél-kétórás szórakozást, amin sanszosan nem volt magyar szinkron, de még felirat sem. Így nekünk maradtak a klasszikus módszerek, illetve a kevésbé kifinomult módszerek.

A havidíjas rendszer egyébként 1999-ben indult, ami kategóriájában úttörő volt, bár volt honnan kölcsönözni. A videojátékok terén ugyanis volt már hasonlóra példa, amit még a legendás John Romeróék indítottak; fix havidíjért cserébe az előfizető kapott egy floppy-lemezt, amin teljesen véletlenszerű játékok voltak. Ha szerencséje volt, akkor pont akadt rajta olyan, ami kedvére való. Ezzel szemben viszont a Netflixtől olyan filmeket lehetett kérni, amilyet az ember akart, méghozzá teljesen korlátlanul.

A 2000-es évek közepén viszont hatalmasat fordult a világ, és a YouTube mintájára elkezdtek az online streminggel ismerkedni. Ennek volt az egyik sarokköve az algoritmusos ajánlás, amire egy kódoló versenyt hirdettek. Ezen egyébként egy magyar csapat, a Gravity R&D Ensemble is elindult, ahol a BellKor csapat mögött a másodikok lettek. Így utóbbi megoldása mellett döntött a vállalat.

2010-ben végül kettévált a streaming és a DVD-s divízió, amiből mint már tudjuk, előbbi került ki győztesen. A Netflix magyar része 2019-ben indult, azaz ekkortól lehetett lokalizált tartalmakat is nézni, illetve a kezelőfelület is teljesen magyar nyelven volt olvasható.

A következő nagy dobásra 2021-ig kellett várni, amikor is elindult a Netflix videojátékos részlege, ami egyelőre meg sem közelíti a film és sorozat streaming nagyságát, de minden hónapban bőszen gyarapodik.

Most pedig nézzünk 15 olyan érdekességet, amit szinte biztosan nem tudtál a Netflixről:

1. A Netflixet majdnem megvette a Blockbuster kölcsönzőlánc potom 50 millió dollárért még 2000-ben, de végül a Block vezetősége elállt az üzlettől. A Netflix mára közel 100 milliárd dollárt ér.

2. Több mint 2400 saját gyártású filmet és sorozatot gyártottak, melyek között az első a House of Cards, a Hemlock Glove és az Orange is the New Black voltak.

3. Az előfizetők 57 százaléka kifejezetten a Netflix saját gyártású tartalmai miatt fizetnek a szolgáltatásért.

4.  Az első Netflixtől kikölcsönzött DVD-s film a Beetlejuice volt, amit 1998. március 10-én rendeltek.

5. Az előfizetők a streaming felületen legtöbbet saját listához adott sorozata a Nagy pénzrablás.

6. A vállalat a kezdetekben 30 alkalmazottal indult, mára viszont már több mint 11.000 munkavállalót foglalkoztatnak szerte a világon 28 irodában.

7. A Netflix-előfizetők közel 70 százaléka azonnal ledarálja az új sorozatokat.

8. 2017-ben furcsa rekord született: egy felhasználó 3352-szer nézte meg a Madagaszkár című animációs filmet.

9. A Netflixes film- és sorozatnézések adják az éves internetforgalom 12,6 százalékát, ami nagyon-nagyon sok.

10. 2019-ben még mindig volt előfizetője a Netflix DVD-kölcsönzőjének, nagyjából 2 millióan tartottak igényt a klasszikus szolgáltatásra.

11. A hagyományos TV-csatornákhoz képest a Netflix körülbelül 160 óra reklámtól menti meg az előfizetőt.

12. Megvan a Netflix-logóval együtt felcsendülő „tu-dum” hang, mikor elindítasz valamit? Majdnem kecskebégetést használtak helyette.

13. 2021-ben a Netflix éves bevétele 29,6 milliárd dollár volt, ebből 17 milliárd dollárt költöttek saját gyártású tartalmakra.

14. Részben az előbbi miatt, a Netflix évek óta veszteségesen működik.

15. Jelenleg 221 millió előfizetővel a legnagyobb streaming szolgáltató a világon, ami a globális streming forgalom több mint 26 százalékáért tehető felelőssé.

via – Wikipédia, Broadbandsearch

A születésnapos Netflix szeptembert is nagyon megnyomja új tartalmakkal:

Brutális a mennyiség – Íme az összes film és sorozat, ami a Netflixre jön szeptemberben

 

×