Harmincszor gyorsabb, mint a kész piaci megoldások.

Partha Ranganathan, a Google/YouTube egyik munkatársa már hét évvel ezelőtt rájött, hogy Moore-törvénye bizony halott. Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. Ez már 2015-ben sem volt tartható, így hamar válaszolnia kellett erre a népszerű videómegosztón dolgozó csapatnak.

Ranganathan és a többi programozó elemezni kezdték a YouTube működését és a mögötte álló infrastruktúrát. Hamar rájöttek, hogy a videók átkódolása felelős az adatközpontokban zajló számítások jelentős részéért. A készen kapható processzorok és chipek nem igazán voltak költséghatékonyak. A videók átkódolása azonban kihagyhatatlan lépés, hiszen a Google célja az, hogy minél kisebb méretű videókat kelljen tárolni a szervereken, miközben a minőségen sem esik nagy csorba.

Ideje volt saját kódoló chipet tervezni!

A fenti ábrán kiválóan leolvasható, hogy miért jár nagy előnyökkel egy egységes, saját tervezésű megoldás. Míg a szoftveres kódolás extra időbe, illetve akár felbontásonként eltérő gépek bevetésébe is kerülhet, addig a hardveres megoldás mindenre befogható. Egyszerre tudja 4K, 1080p vagy épp 720p felbontásra konvertálni a videót, miközben az energiahatékonysága is fényévekkel jobb. A pontos számok ismeretlenek, ám beszédes, hogy a YouTube saját chipjének jóváhagyását mindössze egy 10 perces meeting előzte meg, annyira meggyőző értékeket prezentáltak a fejlesztők az óriáscég vezetői felé.

Argos VCU

A Google már 2018-ban elkezdte használni a fenti Argos VCU ( Video Coding Units ) chipeket az adatközpontjaiba, ám egészen 2021-ig kellett várni arra, hogy hivatalosan is beismerjék a létezését. A belsős dokumentumok alapján akár 33x-os teljesítménynövekedést is elérhetnek ezek használatával a YouTube mögött álló szerverek, mely elképesztően brutális. Időközben már a második generációs Argos egységeket is egyre több helyen alkalmazzák és legalább további két generációval terveznek a Google mérnökei. Így biztosak lehetünk abban, hogy még hosszú évekig gondtalanul nézhetjük a kedvenc macskás videóinkat.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Google már a telefonjaiban is a saját fejlesztésű processzorát használja. Az első generációtól nem ájult el az iparág, ám az Apple példájából kiindulva, hamarosan ott is nagy meglepetésekkel találhatjuk majd szembe magunkat.

Forrás: TechSpot

Úgy tűnik, semmilyen jelentős újítást nem hoz a Samsung következő csúcstelefonja

https://leet.hu/vga-kartyak/

×