A képminőségre nem lehet panasz, nézzük milyen a körítés.

Manapság, ha a PC-s közösségen belül meghalljuk a Samsung szót, akkor két szegmens ugrik be. Egyrészt a SATA és M.2 kialakítású SSD-k, másrészt a monitorok és különféle megjelenítők. Míg a legutóbbi Samsung monitor a kompetitív játékosokat célozta meg 240 Hz-es képfrissítésével, úgy a mostani teszt alanya a képminőség maximalizálására hajtana. Két eltérő véglet, jelentősen eltérő vásárlóbázissal. Az M8 jóval többet ígér, mint amit egy szimpla monitor ígérhet, nézzük is, hogy mennyire sikerül ezeket betartani.

Külső

Jól látszik, hogy nem a hardcore gamerek felé nyit ezzel a monitorral a Samsung. Elképesztő mértékű letisztultság jellemzi az M8-at, pillanatok alatt az asztal dísze vállhat belőle. Semmi felesleges designelem, az állvány sem töri meg ezt szerencsére, határozott, de nem agresszív vonalak jellemzik a talpat. Elsőre talán a sokak által kedvelt, M1 chippel felszerelt iMac ugorhat be az embernek, melynél nagyobb bók nem is kell a Samsung tervezőinek. A gép hátoldalán a bemeneti portok mellett egy joystickot találhatunk, ám ezt a mindennapok során nem igazán fogja használni senki.

Az összeszerelés ezúttal is meglepően könnyű, jár is a pirospont. A láb két részét egyetlen egy csavarral kell rögzítenünk, míg magát a monitort nemes egyszerűséggel össze kell pattintanunk a lábbal. Ennél nem igazán lehetne egyszerűbb a művelet, akár teljesen egyedül is készre szerelhetjük pillanatok alatt. A kialakításnak köszönhetően roppant stabil az M8, miközben a személyre szabhatóságon sem esik csorba. Az állványon szabadon fel-le mozgathatjuk a kijelzőt, miközben a dőlésszöget is kedvünkre alakíthatjuk.

A képminőség

Itt nem beszélhetünk hatalmas képfrissítési számokról, ám a 4K kategóriában ez még teljesen megengedhető, nem sok hardver lenne képes kihajtani 120 képkockát ilyen felbontás mellett. A többi érték azonban magáért beszél. VA panellel szerelték fel az M8-at, így a kontrasztarányra sem lehet panasz. Ebben az esetben talán jobb döntésnek is bizonyulhat, mint az IPS, hiszen a tartalomfogyasztás is hangsúlyos lehet az eszközön.

32 inches képátló 4K felbontással párosítva már egészen komoly pixelsűrűséget eredményez. Ennek köszönhetően közelről nézve sem igazán látunk pixeleket. A fényerősség 400 cm/㎡ között alakul a Samsung specifikációja és a nemzetközi tesztek alapján, így akár világos irodában és szobában is megállja a helyét. HDR tartalmakat is támogat, melyre szükség is lesz, ha éppen egy-egy Netflix sorozatot szeretnénk gyorsan megtekinteni.

Csatlakozók és gombok

Nem a megszokott DisplayPort és HDMI portokat találjuk meg a monitoron. A Samsung M8 hátulján 1 MicroHDMI és 2 USB-C csatlakozót találhatunk. Alaptartozék a HDMI-MicroHDMI kábel, így a nem mindennapi csatlakozóval biztosan nem lesz gondunk. Az USB-C-t pedig az újabb generációs notebookok élvezhetik ki, például MacBook Air esetében sem találunk már HDMI-t a gép oldalán, csak USB-C-t. A Samsung így minden lehetséges felhasználási módra felkészült, talán egy DisplayPort azért még elférhetett volna az M8 hátulján.

A monitor teljes mértékben magyar menüvel rendelkezik, így az idegen nyelvekben kevésbé járatos felhasználók is gond nélkül személyre szabhatják majd. A monitor hátulján a fentebb megnevezett, joystickot találjuk. Szerencsére a Samsung egy távirányítót is mellékel a készülékhez, mely leginkább a Xiaomi vagy épp az Amazon okoseszközeihez kapott vezérlőre hasonlít. Az alap funkciókon kívül gyorsgombokat találunk a népszerű streaming szolgáltatásokhoz is.

Rendszer és használat

Nem véletlenül találjuk meg a Smart szócskát a készülék nevében. Egy igazán sokrétű operációs rendszer fogad minket a monitoron. A Samsung Tizen rendszerére épül a felület, így sem a gördülékenységgel, sem a tudással nem akadtak problémák. Számítógép használata nélkül is fejest ugorhatunk a Netflix vagy épp a Disney+ felhozatalába, de a YouTube és az AirPlay támogatás sem hiányozhat. A rendszer teljes mértékben magyar, nem csak a gyorsmenüt fordították le a Samsung munkatársai.

A beépített Wifi segítségével böngészhetünk, dokumentumokat szerkeszthetünk akár PC nélkül is a monitoron. Az sem jelent akadályt, ha távolról szeretnénk hozzáférni gépünkhöz és nem fizikai összeköttetéssel. A Samsung telefonok tulajdonosai további előnyöket élvezhetnek a DeX segítségével, így tényleg gond nélkül végezhetünk komolyabb munkát PC vagy Mac eszköz használata nélkül is.

A készülékhez kapunk egy SlimFit kamerát is, ám talán ez az egyetlen egy olyan megoldás, amely több hátránnyal jár, mint előnnyel. Sem Windows, sem Mac alól nem sikerült működésre bírni, egyedül a beépített Google Duo használata során mutatott némi életjelet. Plusz pont azonban, hogy a kamera fedelének köszönhetően pillanatok alatt 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy senki nem néz titokban minket. Szintén ötletes megoldás, hogy mágnesesen csatlakozik a monitorhoz, így pillanatok alatt felszerelhetjük. Egyedül a szoftveres oldalon kellene még dolgozni kicsit, remélhetőleg a jövőben ez még javulhat.

A tesztidőszak alatt több filmet és sorozatot is a monitoron tekintettünk meg. Sem a rendszerre, sem a képminőségre, de még a hangminőségre sem lehet panasz. Netflix, Disney+ támogatás is kiváló, illetve a beépített hangszórók is nagyszerűen tették a dolgukat, le a kalappal.

Verdikt

Annak ellenére, hogy PC-n, játék közben a magasabb képfrissítésű, de gyengébb felbontású monitorokat preferálom, nem okozott csalódást az M8. Az esetek egy részében egy MacBook Air hajtotta meg a kijelzőt, míg a másik részében teljes mértékben a monitor saját rendszerére bíztam magam. A 32 inch és a 4K felbontás igazán jó párosítás, közelről nézve sem igazán lát pixeleket az ember, távolról nézve pedig ez már nem is kérdéses. A VA panel szintén jó választás volt Teljesen oldalról nézve talán nyerne az IPS, minden más esetben azonban elvérezne. Az OLED jó alternatíva lehetne, de bizony akkor a félmillió forintot is elérhetné az árcédula. A kontraszt, a fényerő kiváló, tartalomfogyasztásra is tökéletes a monitor. A távirányítóért szintén jár a plusz pont, hiszen sokkal egyszerűbb azt használni, mint bármilyen gombot. Játékra is befogható az M8, dedikált módot is kapott, ám erős PC-re vagy újabb generációs konzolra lesz szükségünk ebben az esetben.

A SAMSUNG Smart M8 UHD 32″ Okos Monitort már 314 990 FT-ért megtalálhatod a Leet Webshopjában. 

https://leet.hu/vga-kartyak/

Összefoglalás

Nem csak szép, de okos is – Samsung UHD Smart Monitor M8 teszt


Szerzői értékelés

8

A Samsung ezúttal a felbontásra és a körítésre ment rá az M8 esetében. Saját rendszerrel is felvértezte a monitort, hogy akár számítógép használata nélkül is befoghassuk bármilyen feladatra. Nem igazán találhatunk olyan helyzetet, ami megizzasztaná akár a panelt, akár a beépített Tizen operációs rendszert.

Letisztult design

Gyönyörű kép

Kellemes pixelsűrűség

4K felbontás

Kellemes kontrasztarány és fényerő

Távirányító

Saját operációs rendszer

Teljesen magyar nyelvű menü és rendszer

Állíthatóság

Modern bemenetek

Jó hangminőség

Wifi és BT támogatás

Windows 10 támogatás

Játék mód

Egy DisplayPort csatlakozó elfért volna

Szegényes támogatású webkamera

 

Olvasói értékelés

0

×