Pár nappal ezelőtt debütált hivatalosan a Google újdonsága.

Augusztus 15-én hivatalosan is elstartolt az Android 13-as verziója. Első körben a Google Pixel szériája élvezheti ki a frissítést, ám az elkövetkezendő hónapok során egyre több készülékre érkezhet meg az újdonság. A Google ezúttal inkább kisebb, de hasznosabb fejlesztéseket implementált, nem kell hatalmas designváltozásokra felkészülnünk.

Nézzük is, hogy melyek az Android 13 legjobb újdonságai!

1. Személyre szabhatóság

Az Android 12 a Material You személyében az utóbbi évek legnagyobb UI váltását hozta el. A 13-as verzió pedig a személyre szabhatóságot bővíti tovább. A rendszer színvilágát pár kattintás segítségével átállíthatjuk, rengeteg esetben akár applikációra lebontva is. A lock screen óráját is saját szájízünk szerint alakíthatjuk majd ezentúl. A „Now Playing” widget is enyhe ráncfelvarráson esett át, így az éppen játszott YouTube vagy épp Spotify tartalom még szebben látszódik.

2. QR kód leolvasás

A QR kód beolvasása Android esetén nem mindig ment zökkenőmentesen. Sok esetben a gyári kamera alkalmazások a külsős gyártók esetében sem támogatták a gyors beolvasást, így első utunk lehetett a Play Store felkeresése. Ennek vége, többé nincs szükségünk harmadik féltől származó applikációra, elég lehúzni az értesítési sávot.

3. Minőségibb zenehallgatás

Az Android 13 natív Bluetooth LE Audio és LC3 támogatást is kap. Két legyet üthetnek ezzel a felhasználók egy csapásra. Egyrészt kevesebbet fogyaszt az LE Audio az elődhöz képest, mindezt pedig jobb minőségben teszi adott bitrátán. Ennél többet nem is kívánhatnának a vezeték nélküli fej/fülhallgatók tulajdonosai.

4. Okosabb vágólap

Az Android 13-as operációs rendszer sokkal egyértelműbben jelzi, hogy éppen mit is vágtunk vagy másoltunk ki. A képernyő bal alsó részén, ahogy a fenti képen is látható, vizuális visszajelzést kapunk. A ceruza ikonra kattintva pedig szerkeszthetjük is a kimásolt szövegrészletet. Ennek megfelelően módosul a vágólap, így a frissebb, javított szöveget illeszthetjük be. Biztonsági funkcióként az Android 13 automatikusan törli az egy óránál korábbi beillesztéseinket, így nem marad véletlenül jelszó / érzékeny tartalom a vágólapon.

5. Már az értesítéshez is engedély kell

Már az Android korábbi verzióiban is rengeteg engedélyt kellett kérniük az applikációnak. Külön kellett jóváhagynunk a kamerához vagy épp a telefonkönyvhöz való hozzáférést. Az új verzió ezt tovább finomítja, immáron a friss alkalmazásoknak az első értesítések esetén is külön engedélyt kell kérniük. Ezzel megelőzhető, hogy a nem túl barátságos appok ész nélkül bombázzanak minket teljesen felesleges információkkal.

5+1. Gyorsabb párosítás

Kétségkívül idegesítő, hogy bizonyos esetekben hosszú percekig is eltart, mire a  telefonunkhoz tudunk párosítani egy-egy bluetooth eszközt. Beszéljünk akár okoskarkötőkről, akár fülesekről, bizonyos esetekben nehézkes lehet a fenti folyamat. A Fast Pair funkciónak köszönhetően ez már a múlté. A telefonunk jelezni fog, hogy ha a közelben valamilyen vezeték nélküli eszközt érzékel, így pillanatok alatt hozzáadhatjuk a készülékhez. A rendszer szerves része ez a lehetőség, így a külsős gyártók saját verzióin is megtalálhatjuk majd nagy eséllyel.

A fenti fejlesztések az Android 13 alap rendszerét érintik, így ha csak a telefongyártók nem távolítják el őket direkt módon, minden támogatott készüléken megtalálhatjuk majd ezeket. Sokan 12.5-nek becézik az új verziót, hiszen látványos különbségeket nem látni. Néha azonban ilyen is kell, jól látható, hogy a motorháztető alatt meglepően hasznos és régóta várt funkciókat is implementáltak a Google mérnökei. Remélhetőleg a gyártók személyre szabott verziói is elstartolnak az elkövetkezendő hetekben, hónapokban.

Megvan a hivatalos dátum – Ekkor érkezik az iPhone 14 és a többi újdonság

https://leet.hu/vga-kartyak/

×