A mobiltelefon tok olyan kiegészítő, mely egyetlen telefontulajdonos eszköztárából sem hiányozhat.

A tökéletes darabot megtalálni azonban jóval komplexebb feladat, mint azt elsőre gondolnád. Most megmutatjuk azt, hogy mi alapján döntheted el, hogy neked milyen telefontokra lesz szükséged és hogy milyen típusok közül válogathatsz!

Ha okostelefont vásárolsz, a mobiltelefon tok az egyik legfontosabb kiegészítő, melyet mindenképp be kell szerezned. Hogy miért, az nem is kérdés. Azért, mert praktikus és stílusos is egyszerre: megvédi a készülékedet a mindennapi használatból adódó sérülésektől, például a karcoktól és az ütésektől. Mindezek mellett pedig tökéletesen segít kifejezni az egyéniségedet is.

Manapság mind a megjelenést és a kialakítást, mind pedig az anyaghasználatot tekintve rengeteg féle telefontok közül választhatsz a különböző típusú készülékekre. Éppen ezért a tökéletes darabot megtalálni egyáltalán nem egyszerű feladat.

Éppen ezért most hoztunk egy kis útmutatót azzal kapcsolatban, hogyan választhatod ki azt a modellt, ami telefonod, az egyéniséged és a céljaid szempontjából egyaránt optimális döntést jelent majd!

Miért nélkülözhetetlen a jó mobiltelefon tok?

Ha új okostelefont vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy a gyártók azt állítják majd: a készülékeik erősek, strapabíróak és már-már elpusztíthatatlanok. És habár a prémium kategóriás mobilok valóban jól bírják a gyűrődést, érdemes tudnod, hogy vannak dolgok, amiknek nem feltétlenül tudnak ellenállni.

Ilyen lehet az, ha véletlenül elejted vagy nagyobb ütés éri a telefonodat. Ilyenkor a hátlap, de akár a kijelző is könnyen megrepedhet vagy akár szilánkosra is törhet, a csere pedig igen komoly, előre nem tervezett kiadást vonhat maga után. De egy kis idő elteltével a mindennapi használat nyomai is meglátszanak egy mobilon, legyen az akármilyen jó készülék. Apró karcok, repedések, melyek miatt már nem lesz olyan szép, mint új korában volt. Ez pedig egyrészt zavaró, másrészt pedig a telefon értékét is csökkenti, ami különösen problémás akkor, ha szeretnéd azt eladni, mielőtt új mobilt vásárolnál.

Abban az esetben tehát, ha szeretnéd, hogy telefonodat ne érhesse semmiféle baj, mindenképp érdemes beszerezned egy minőségi tokot, ami megakadályozza a kisebb-nagyobb sérüléseket. És természetesen lehetővé teszi azt is, hogy a készülék megjelenését százszázalékosan személyre szabhasd, stílusodnak és céljaidnak megfelelően alakíthasd.

Milyen típusú tokok közül választhatok?

A tökéletes védelem és a stílus érdekében ma már rengeteg fajta tok közül választhatsz. ha hagyományosabb kivitelezésű telefontokot szeretnél, az alábbi megoldások valamelyike lehet ideális a számodra:

  • hátlap tokok
  • nyitható tokok
  • táska jellegű tokok

Ha viszont valami speciálisra vágysz, akkor is megtalálhatod az igényeidhez leginkább illő megoldást, többek közt a sport tokok és bumper védőkeretek formájában.

Természetesen a döntés során nemcsak a kialakítás, de az anyaghasználat is fontos. A különböző modelleknek eme két tényező alapján egytől egyig megvan a maguk előnye (és bizonyos esetekben hátránya is), ezeket pedig az alábbiakban részletesen is bemutatjuk neked.

Hátlap tokok: ha egyszerű és praktikus megoldást keresel

Nem szeretnél olyan tokot, ami túlságosan feltűnő vagy nagy helyet foglal? Szeretnéd, ha a mobilod védett lenne a karcolásoktól és az ütésektől, de akár a zsebedben is elférne? Akkor számodra a tökéletes megoldást egy egyszerű hátlap tok jelenti. A hátlap tokok olyan mobiltelefon tokok, melyek csak a készülék hátát és oldalsó éleit fedik le. Segítenek abban, hogy mobilod megőrizhesse eredeti állapotát és az akkumulátor sérülése miatt se kelljen aggódnod.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nagyobb sérülések ellen nem védenek, főleg a kijelző lehet veszélyben, ha csak egy szimpla hátlap tokot használsz. Olyan, extra kiegészítőkkel azonban, mint egy üvegfólia, a hatásfok maximalizálható. Egyetlen hátrányuk ellenére a hátlaptokokat azonban rengetegen imádják. Ennek oka, hogy jól illeszkednek a készülékre, és nem foglalnak nagy helyet. Ráadásul ezek a tokok a lehető legolcsóbban elérhetők. Annak tükrében pedig, hogy milyen szintű védelmet szeretnél, többféle variáció közül is választhatsz.

A hátlap tokok különböző fajtái

A legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldást a szilikonból készült, rugalmas tokok jelentik. Ezek ugyanis kényelmesek, könnyen tisztíthatók és rengeteg színben, valamint mintában elérhetők. Egyetlen hátrányuk, hogy csak a mindennapos használatból adódó, kisebb sérülésektől védik meg a telefontodat. Egy nagyobb esés vagy ütés esetén sajnos nem biztos, hogy képesek állni a sarat.

Akadnak viszont olyan szilikon tokok, melyeknek a pereme rugalmas, a hátlapi részt azonban plexivel erősítették meg. Ez úgy biztosít nagyobb védelmet az akksi számára, hogy a kényelem terén sem kell kompromisszumokat kötnöd.

A műanyag tokok ezzel szemben alapjáraton is masszívabbak és magasabb szintű védelmet biztosítanak a készüléknek. Különösen akkor, ha a kritikus pontokon megerősített hybrid armor vagy bumper keretes tokok közül választasz. Előbbiek kiemelkedően strapabíró műanyagból készülnek, és a sérülés veszélyének leginkább kitett pontokon extra erősítéssel látták el őket. Utóbbiak esetében a védelmet tovább fokozza a készülék éleinél található megerősítés is.

A műanyag tokok dizájn terén a szilikon tokokhoz hasonlóan nagy választékban érhetők el, így egészen biztos, hogy megtalálhatod a számodra ideális darabot. Egyetlen hátrányuk, hogy vastagabbak, ebből adóan pedig merevebbek és kényelmetlenebbek a szilikon tokoknál. Ha a zsebedben hordod a készüléket, nem biztos, hogy ez a legkomfortosabb alternatíva.

De ha a kényelem, a megjelenés és a biztonság egyaránt fontos, választhatsz bőrből vagy műbőrből készült mobiltokot is. Ezek modellek majdnem annyira rugalmasak, mint egy szilikon tok, jóval tartósabbak és strapabíróak azonban. Ez azt jelenti, hogy nemcsak kényelmesek, de akár a nagyobb ütésekkel szemben is képesek védelmet nyújtani a készüléknek. Arról már nem is beszélve, hogy rendkívül elegánsan és stílusosan is néznek ki. Az egyetlen hátrányuk, hogy az előző alternatíváknál jóval kevesebb színben és mintában elérhetők.

Nyitható telefontokok: a tökéletes, teljeskörű védelem

Vannak olyanok, akik kizárólag a maximális védelemben bíznak és számukra a hátlap tok csak félmegoldást jelent. Nekik jelentenek tökéletes alternatívát a nyitható telefontokok, melyek a készülék képernyőjét és hátlapját egyaránt védik. Ezek a modellek többféle kivitelben is kaphatók.

Elérhetők például patentos, tépőzáras vagy akár mágneses füllel zárható dizájnnal. Léteznek könyvhöz és mappához hasonlóan oldalra nyitható darabok, melyeknek nagy előnye, hogy általában a telefont is megtámaszthatjuk velük. Ez jól jön abban az esetben, ha például este filmet vagy videókat néznél a készülékeden. De vannak lefelé nyíló (úgynevezett flip) tokok is, melyek ezzel szemben biztonságosabbak, hiszen garantált, hogy a mobilod a táskádban sem esik ki belőlük. Sőt, a különböző nyitható tokok közül ablakos verziót is választhatsz, melyet nem kell folyamatosan nyitogatni ahhoz, hogy láthasd a kijelzőt vagy használhasd a kamerát.

A kihajtható modellek hátránya, hogy nagyobb helyet foglalnak. Éppen ezért, ha a mobilodat a zsebedben szeretnéd hordani, nem jelentenek jó megoldást. Segítségükkel azonban a táskádba bármikor bedobhatod a készüléket, anélkül, hogy tartanod kellene attól, hogy megkarcolja a kijelzőt a lakáskulcs, vagy bármi egyéb baj történik.

Táska jellegű tokok: egyszerű, nagyszerű és olcsó alternatíva

A táska jellegű telefontokok a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldást jelentik azok számára, akik nem szeretik túlbonyolítani a dolgokat. Elég csak becsúsztatni a mobilodat, aztán bedobni a táskába. Nagy előnyük ugyanis, hogy a készülék teljes felületét befedik, megóvva ezáltal a karcolásoktól és kisebb ütésektől.

Mint ahogy a többi tok esetében, úgy itt is sokféle anyag közül választhatsz. A legnépszerűbbek a vászonból készült, zsákszerű tokok, de a nagyobb védelmet biztosító, bőr vagy műbőr tokokat is sokan kedvelik.

A hátrányuk azonban, hogy kevésbé praktikusak. Valahányszor szeretnéd megnézni ugyanis a telefonodat, ki kell csúsztatnod azt a tokból. Ha tehát gyakran nézegeted az e-mailjeidet vagy az időt a mobilodon, ez nem a legjobb megoldás a számodra. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb ütés vagy esés esetén nem biztos, hogy megvédik a készüléket.

Speciális telefontokok: ha többre vágysz az átlagosnál

Abban az esetben, ha különleges igényeid vannak, választhatsz olyan tokot is, ami a mobilod védelme mellett valami extrát is képes nyújtani. A multifunkciós tokokat például pénztárca vagy irattartóként is használhatod, így minden fontos dolgot egy helyen tarthatsz, és ha valamire szükséged van, nem kell a táskádban hosszú percekig keresgélned azt.

Ha aktívan sportolsz, akkor jó döntés lehet egy sport tok, mely extra védelmet nyújt a víz ellen, karra vagy derékra csatolható, és az extrém helyzetekben is képes megvédeni a készüléket a külső hatásoktól. Ha pedig a gyenge minőségű akksiktól tartasz és szükséged van az extra energialöketre, akkor akár akkumulátoros tokot is vehetsz. Ezek a masszív modellek néhány plusz óráig képesek energiát biztosítani készülékünknek, ami nagyon jól jöhet abban az esetben, ha nem akarsz mindig magaddal cipelni egy power bankot.

Ha pedig a lehető legegyszerűbb és legkevésbé hivalkodó megoldást keresed, egy bumper védőkeret lesz a legjobb választás a számodra. Ez egy olyan típusú, speciális tok, amely körben a telefon szélét védi, de az első, és hátsó részt szabadon hagyja, ezáltal gyakorlatilag alig lehet észrevenni.

Mint ahogy láthatod, a mobiltelefon tokok választéka rendkívül széles, ami azt jelenti, hogy minden márkához, modellhez és különleges igényhez megtalálhatod a megfelelő darabot. A lényeg, hogy mindig tudd, mire van szükséged és mik az igényeid. Hiszen, ahogy a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másképp a telefontokok esetében sem, hiszen mindnyájan mást tartunk kényelmesnek, praktikusnak és nem utolsósorban stílusosnak.

×