A hazai termék mellett a Nutella és a baracklekvár is harcba indult.

Kétségtelen, hogy ha a gép karbantartása kerül szóba, akkor a nem túl tapasztalt felhasználók is egy emberként kiáltják a paszta kifejezést. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja, hogy amennyire alapvető dolognak számít az összeszerelés során, annyira kritikus lehet a megfelelő stabilitás és CPU hőmérséklet érdekében. Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitele esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát.

Az egyenetlenség

Miért kell paszta?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell használnunk pasztát, miért nem elég, ha a hűtő és a processzor érintkezik csak úgy. Szerencsére ez egészen könnyen megválaszolható. A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg.

A tavalyi, pasztákkal és azok összetételével foglalkozó bejegyzésünkben már megemlítettük, hogy bizony a szokványos pasztákon kívül sokan kísérleteztek házi megoldásokkal is. 2008-ban már bacsis megizzasztotta egymás ellen a különböző lekvárokat, ám az altTech csapata újabb szintre emelte az otthoni kísérletezgetést.

Nézzük hogy teljesít a Nutella, a Piros Arany vagy épp a „titkos” keverék!

„Otthoni” paszták

Az altTech lassan 3 éve, heti szinten jelentkezik különféle Tech/IT hírekkel, tippekkel, újdonságokkal vagy épp érdekességekkel. Ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy a fentebb megnevezett, háztartásokban is elérhető alapanyagok hogyan viselkednek pasztaként. Az áldozat egy i5-6500-as CPU-val felszerelt konfig volt, mely 65 wattos TDP-jével bizony szép kis hőt tud termelni. A teszt is ellenőrzött keretek között zajlott, azonos feltételeket kapott mindegyik „paszta. A hőmérsékleteket MSI Afterburnerrel mérte az altTech csapata, míg a CPU megfelelő mértékű megizzasztásáért a Cinebench alkalmazás felelt.

Nutella

A teszt során négy alapanyagot eresztettek egymásnak:

  • Arctic MX-4 paszta
  • Nutella
  • Piros Arany
  • Lekvárból és sertésmájkrémből álló keverék

Piros arany

Természetesen az MX-4 szolgáltatta a referenciaértékeket, napjaink egyik legelterjedtebb pasztájáról beszélhetünk. A gyári Intel hűtővel 33 fokot mértek a srácok Idle állapotban, míg 10 percnyi Cinebench alatt egészen 65-ig szökött fel ez az érték. Ez teljesen megfelelt az elvárásoknak, ideje volt bevetni a három csodafegyvert.

A kapott értékek

Meglepő módon mindhárom jelentkező derekasan állta a 10 perces próbát. A legrosszabbul a Nutella teljesített, üresjáratban szinte a 40 fokot érintette, míg terhelés alatt 75-ig is elment. Az interneten favorizált lekvár és sertésmájkrém kombinációja idle állapotban 34-35 fokot hozott, terhelés alatt egy ideig tartotta a 68-69 fokot, majd 72-ig is felmászott.

Úgy tűnik, hogy a teszt igazi nyertese a Piros Arany lehet, mely üresjáratban és izzasztás alatt is csak pár foknyi különbséget szenvedett el az MX-4-hez képest. Vizualitásban egyértelműen a „titkos” keverék veszített, a videó végén a nem kozmetikázott változatot is megnézhetik a bátrabbak. Hosszú távon nagy eséllyel az összes „otthoni” jelentkező elvérzett volna, ám érdekes volt látni, hogy rövid időszakokra akár egy Piros Aranyat is bevethetne az ember. Természetesen további veszélyeket is hordozhatnak ezek az alapanyagok, egyrészt a pár perces/órás időtartam sem biztató, ahogy a víztartalmuk miatti extra veszély sem. Éppen ezért senkinek nem ajánljuk, hogy a fenti anyagokkal kísérletezgessen, jobb, ha a hagyományos pasztáknál maradunk.

A bejegyzés természetesen az altTech csapatának beleegyezésével készült. 

Nem kell dedikált VGA? – Brutális ugrásra készül az Intel 14. generációja

https://leet.hu/vga-kartyak/

×