Utólag már a férfi is belátta, hogy nagyon nagy butaság volt előállnia egy ilyen potenciálisan veszélyes teszttel.

Nem is olyan rég, egy félreértelmezhetetlenül offenzív videót készített a Teslák „teljes önvezető rendszerének” nevezett, jelenleg béta tesztelés alatt álló funkcióról Dan O’Dowd, aki nem mellesleg Elon Musk vállalatának konkurenciája. A szakember ugyanis szintén önvezető technológiát fejleszt, azt azonban a Teslával ellentétben nem tesztelik közutakon.

A Tesla ilyen téren viszonylag elég egyedi, hiszen az FSD bétáját számos esetben bizonyos felhasználók teljesen szabadon, ellenőrizetlenül használhatják. A probléma ezzel csak az, hogy hiába fejlődik és lesz egyre jobb a rendszer, ez jelenleg még egy félkész program, ami valóban potenciálisan veszélyes lehet a közlekedés többi résztvevőjére. Még ha nem is annyira, mint Dan O’Dowd azt előadta a videójában. Ennek a lényegi része az volt, hogy nagy sebesség mellett az önvezető Tesla nem képes érzékelni egy úttesten áthaladó gyermeket – erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Néhány Tesla-fanatista viszont annyira felhúzta magát O’Dowd lejárató kampányán, hogy azonnal szükségét érezte Elon Musk helyett is megvédeni a vállalat és a technológiája becsületét. Pontosan így volt ezzel Tad Park is, aki nemcsak tulajdonosa egy FSD-vel felvértezett Tesla Model 3-nak, hanem pénze is nyugszik a cég részvényeiben. Ő viszont úgy döntött, hogy a papírmasé gyerekekkel tesztelő O’Dowdhoz képest is emeli a tétet,

és a saját gyerekeit állítja ki a Tesla elé, ezzel bizonyítva a rendszer tökéletességét.

Tad mindezt azzal indokolta, hogy személy szerint annyira megbízik Elon Musk technológiájában, hogy még a saját gyerekének az életét is hajlandó kockára tenni. Bár szerinte nincs ebben semmi kockázat, ő ugyanis teljesen biztos benne, hogy az FSD nem fog áthajtani a kisgyermeken.

Nos, nem egy hétköznapi tesztelés, az egészen biztos, és csak az volt a fanatikus apuka szerencséje, hogy közel sem azt a tesztet csinálta, amit O’Dowd. Tad ugyanis körülbelül 12 km/h-s sebességgel közelített az úttesten álldogáló kisfiúhoz, aki megilletődve várta az apja parancsát. A Tesla szenzorai ilyen sebesség mellett nyilvánvalóan érzékelték az apró termetű embert, így megállt. A rendszer tökéletességét bizonyítandó videót pedig büszkén fel is töltötte a legnagyobb videómegosztó portálra.

Csakhogy a YouTube-nak ez nagyon nem tetszett.

Az ominózus videó:

A videós portál viszonylag hamar kiszúrta a problémát, így Tad videója rövid úton törlésre került. A portál gyermekkorúak veszélyeztetésével indokolta a döntését, azaz semmilyen tartalmat nem engedélyeznek, amiben egy gyermek bármilyen potenciális veszélynek ki van téve. A Tesla-fan videója pedig abszolút kimerítette a szabályzat ezen részét.

Tad ezek után azzal védekezett, hogy a gyereke valójában sosem volt veszélynek kitéve, hiszen ő a volán mögött beavatkozásra készen ült, vagyis bármikor meg tudta volna állítani a kocsit, ha szükséges. Emellett szerinte kiterjedt óvintézkedéseket is tettek, hogy senkinek se essen baja: először például egy próbababán tesztelték az FSD-t. Sőt, Tad szerint arról is külön gondoskodtak, hogy az autó biztosan felismerje a gyerekét, ezért sem mentek 8 mérföld per óránál, azaz 12 km/h-nál gyorsabban.

„Ezzel együtt egyáltalán nem ajánlanám az embereknek, hogy szándékosan próbálják ki ezt otthon” – tette hozzá.

A CNBC megkereste a kaliforniai gépjármű-felügyeletet és a National Highway Traffic Safety Administrationt is, hogy megkérdezze, biztonságosak vagy legálisak-e az ilyen videók. Az NHTSA válaszában világosan kifejtette, hogy az ilyen és ehhez hasonló tesztek nagyon veszélyesek lehetnek, és senki nem kockáztathatja a saját vagy mások életét, hogy járműtechnológiák teljesítményét tesztelje.

„Amint azt az NHTSA következetesen kijelentette, egyetlen ma megvásárolható jármű sem képes arra, hogy önmagát vezesse. A ma megvásárolható legfejlettebb járműtechnológiák vezetőtámogatást nyújtanak, és megkövetelik, hogy a vezetői feladatot teljes figyelemmel végző és a környezetet figyelő emberi vezető folyamatosan teljesítse a vezetési feladatot”. -írta az ügynökség, ami több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Eszerint ugyanis a Tesla FSD bétáját nem szabadna közutakon ellenőrzés nélkül tesztelgetni, ezt azonban mégis engedélyezték a vállalatnak.

Na és erről hallottál már?

Egy 9500 forintos kütyüvel törték fel Elon Musk drága űrinternetét

https://leet.hu/california-access/

×