Összeszedtük azt a hat kiváló játékot, amit érdemes lehet elővenned, ha oda meg vissza voltál az új Predator-filmtől, a Prédától.

A legújabb Predator-film egészen hatalmas siker lett, ami nagyon gyorsan a Hulu (egy Disney-hez tartozó streaming szolgáltató) történetének legnézettebb tartalma lett. Bár konkrét számokat nem ismerünk, ez nagy valószínűséggel a Disney+-on is hasonlóan alakulhatott, ami azért lehet szívás a stúdiónak, mert a vezetőség a film sikerességében nem bízva inkább a mozik elkerülése mellett döntött.

Pedig a Préda az egyik legjobb dolog, ami 1987 óta a Predator-franchise életében történt,

ami ha a mozikban nem is robbantott kasszát, a stúdió vélekedését a sorozatról egészen biztosan megváltoztatta. Legalábbis nagyon úgy tűnik, az alkotók ugyanis – ha nem is egyértelműen, de – meglebegtették a folytatás lehetőségét. Ennek pedig egészen sokat tudnának örülni, hiszen a Predator-lore olyan részeit ismerhetjük így meg, amikkel eddig csak könyvek és képregények oldalain találkozhattunk.

Addig viszont, míg a folytatás megérkezik, akár több év is eltelhet, így legalább annyira vastürelműnek kell lennünk, mint a Yautja elől bujkáló Narunak. A hosszú várakozással teli időt pedig többféleképpen is elüthetjük. Pótolhatjuk például a fentebb említett köteteket és képregényeket, ha pedig a Préda hangulata és főbb, amerikai őslakos témája ragadott meg, akkor egy csomó játékot is kipróbálhatunk.

Interaktív szórakozásból pedig bőven akad, amit bátran ajánlhatunk, kezdve a nyilvánvaló Predatoroktól, a kevésbé ismert, rejtett gyöngyszemekig. Most ezekből gyűjtöttünk össze hatot, szóval ha valamilyen aspektusában megragadott a Préda, akkor az alábbi címekből érdemes lehet mazsoláznod.

1. Assassin’s Creed 3

Az Assassin’s Creed harmadig része több szempontból is különleges. Egyrészt szinte minden tekintetben legalább akkora előrelépés volt az Ezio-trilógiához képest, mint amekkora a második rész volt az elsőhöz képest, másrészt pedig egy játékokban igencsak hanyagolt népcsoportból származó személyt tettek meg főhőssé.

A Connort csak azért ismerik ezen a neven, mert a valódi nevét sokan egyszerűen nem tudják kimondani. Ratonhnhaké:ton a mohawk törzsből való félvér amerikai őslakos, akiből azután lesz bosszúszomjas asszasszin, miután az európai hódítók felgyújtják a faluját, és így közvetve megölik az anyját.

Ezt a játékot elsősorban a történelmi vonatkozása miatt lehet érdemes elővenni, ami nem sokkal a Préda története után játszódik. Persze itt nem kell megküzdenünk egy idegen high-tech vadásszal, a környezet, a téma, illetve az akció mindenért kárpótol. Sőt, az AC3-ban voltaképp mi válhatunk olyan halálos árnyékká, mint amilyen a Predator.

2. Aliens versus Predator

Természetesen egyetlen listáról sem hiányozhat az Alien vs Predator-játéksorozat, amely szinte minden darabja egy kincs. Nekem az 1999-es elsőhöz köt a legtöbb élmény, de a 2001-es második, illetve a 2010-es modern verzió is abszolút megér minden percet.

Mindhárom játékban választhatunk a három faj között: lehetünk mi a Xenomorph, túlélhetünk és retteghetünk az emberekkel, vagy akár a nagy vadász Predator bőrébe is belebújhatunk. Ha utóbbit választjuk, akkor hasonló Terminátor-szerű gyilkológépek lehetünk, mint amit a Prédában is láthattunk, de ha lopakodni szeretnénk, mint a Ragadozó-mozikban, akkor arra is bőséggel van lehetőség.

Mindhárom AvP-játékot abszolút bátran elő lehet venni még ma is, az élmény ugyanis tökéletesen konzerválódott.

3. Alien: Isolation

Az Alien: Isolation talán a hangulatában hasonlít nagyon a Prey-re, és bár nem a Ragadozó elől kell bujkálnunk, a Xenomorph elleni harc és menekülés nagyon is olyan, mint Naru túlélése. Az Isolation lényele kvázi a túlélés, ami azért is lesz nehéz, mert ahogyan a Prédában, úgy itt sem a ránk vadászó idegen az egyetlen veszélyforrás.

4. Prey

Ez a legérdekesebb játék a listán, amit nemcsak a címükben lehet összekötni. A Prey-játék alatt nem a 2017-es Arkane-csodát értem, hanem a Human Head Studios azonos című 2006-os – hasonló minőségű – akciójátékát. A mára kissé elfeledett, és sokáig csak Doom-klónként emlegetett, de annál sokkal többet nyújtó Prey-ben egy fiatal őslakossal kell felvennünk a kesztyűt a rejtélyes idegenekkel, akiknek a létezéséről a történet elejéig szinte semmit sem tudunk.

A cseroki származású Tommy nem sokáig vesztegeti az időt, szinte azonnal a barátnője és a nagyapja megmentésére siet, amit egy egészen furcsa űrhajón kell abszolválni olyan ellenfelek ellen, akik roppant veszélyesnek és szívósnak tűnnek. Segítsége nem sok, csak a sebtében felszedett fegyverek lesznek, míg olyan játékmechanikai megoldásokat láthatunk, melyekből egy évvel később a Portal is táplálkozott.

5. This land is my land

A This land is my land című túlélőjátékot sokan valószínűleg nem ismerik, pedig egészen egyedi módon közelíti meg az 1700-as évekbeli gyarmatosítás problémáját. A játék során egy általunk kreált őslakossal kell visszavenni az európai hódítók által elfoglalt területeket, aminek kulcsfontosságú eleme a mindennapi túlélés, a kraftolás, a gyűjtögetés, és a harc/lopakodás.

Jellegében ez áll a legközelebb a Prédához, azaz nemcsak az idegenekkel, hanem az észak-amerikai vadon viszontagságaival is meg kell küzdenünk. Sajnos azonban ezt csak PC-n lehet elérni, kizárólag a Steamen. Ugyancsak szomorú, hogy a játék ukrán fejlesztői a háború miatt egy időre leállították a frissítéseket.

6. Red Dead Redemption 2

Az egyik legkézenfekvőbb játék, amiben az észak-amerikai vadon naplementéjében lovagolhatunk romantikusan. Ha valaki természetközeli címet keres, akkor ezt kell elővegye, legalábbis ennél közelebb az 1800-as évek végi sok helyütt érintetlen amerikai természethez nem kerülünk videojátékban egy darabig.

Ugyan a főhősünk nem őslakos származású, a csapatban akad egy, akivel Arthur kifejezetten jóbaráti viszonyt alakíthat ki. A Red Dead Redemption 2 a természetközelisége miatt ajánlható, így ha a Prédában pont azok voltak a kedvenc részeid, melyekben Naru a vidéket járta nyomok után kutatva, akkor a RDR2 lesz a kedvenc játékod.

Szinte biztos, hogy a fentieken túl is akadnak ajánlható címek, így ha valamivel ki tudod egészíteni, azt mindenképpen tedd meg kommentben!

Na és ezt már olvastad?

Ez a 8 kőkemény filmes karakter simán elpicsázná a Predatort

 

×