Ha kedves az életed, akkor messze elkerülöd, ha viszont élsz-halsz a cringe-élményért, akkor egy kötelező film az indiai Forrest Gump.

Az azért egy eléggé elfogadott jelenség, hogy nem amerikai filmsiker hollywoodi feldolgozást kap, sőt, a legtöbbekhez sok esetben inkább ez a verzió szokott eljutni.

Gondoljunk csak a zseniális ‘A tetovált lány’ című krimi-thrillerre, amit a legtöbben Rooney Mara és Daniel Craig főszereplésével készült David Fincher-féle verzióval azonosítanak, miközben az a 2009-es majdnem azonos című, de ugyanazt a történetet elmesélő svéd-dán mozi után készült. Utóbbi pedig egyáltalán nem volt színvonaltalanabb, sőt, mégis, A tetovált lány az amerikai remake-kel vált világszinten ismertté.

Az viszont már sokkal ritkábban fordul elő, hogy egy sikeres amerikai filmet adaptáljanak a világon máshol, ha pedig mégis, akkor annak általában nem lesz jó vége. Pláne akkor, ha azt az indiai Bollywood messze földön hírhedt filmesei készítik…

… akik most valamiért úgy döntöttek, hogy Tom Hanks karrierjének egyik legjobbját, a Forrest Gumpból csinálnak egy indiai feldolgozást.

A dolog pedig annyira halál komoly, hogy a mai napon került az indiai mozikba ‘Laal Singh Chaddha’ címmel. De nincs is ebben semmi ördögtől való, hiszen a remake megközelítése is sajátos. A film alkotói ugyanis úgy döntöttek, hogy egy szolgai másolat helyett mindent az indiai kultúrára húznak rá, legalábbis amennyire lehet. A film előzetese alapján ez inkább kevésbé sikerült, de minimum groteszk látvány ugyanazt a karaktert, hasonló ruhában látni, miközben a Forrestet alakító színész fullba nyomja a kretént – már bocsánat.

Apropó színészek: a címszereplőt az egyik legnagyobb bollywoodi sztár, a színész-rendező-producer Aamir Khan alakítja, aki korábban még az Oscar-gálát is megjárta a 2002-es Lagaan: Once Upon a Time in India című filmjével. Forrest karakterét azonban első blikkre nem igazán sikerült elkapnia, ami az IMDB-s értékeléseben is visszaköszön, ami jelenleg 3,9 ponton áll a tízből (de lesz ez még lejjebb is).

Pedig maga az ötlet nem lett volna olyan rossz, hiszen Tom Hanks és Robert Zemeckis kultikus mozija is egy adaptáció, ami Winston Groom 1986-os regényén, a Forrest Gump: egy együgyű fickó feljegyzései című regényén alapszik. Így viszont maximum egy tipikus bollywoodi cringe-élmény lehet a Laal Singh Chaddha, de annak legalább tökéletes.

Ettől a Forresttől érdemes tehát jó messzire futni:

Na és Daredevil új Disney-féle szereléséhez volt már szerencséd?

Ilyen lesz az új Daredevil – Tényleg elég randa az új gúnyája, de legalább képregényhű

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×