Úgy tűnik, hogy a casual és kompetitív játékosok is profitálhatnak az egyre jobban terjedő technológiából.

Az elmúlt években leginkább tabletekben, telefonokban és okosórákban találkozhattunk a technológiával. Manapság azonban egyre több laptopban és monitorban is felbukkannak OLED (szerves fénykibocsátó dióda – Organic Light-Emitting Diode) panelek. Az OLED kijelzők az LCD kijelzőkkel ellentétben háttérvilágítás nélkül működnek, így nagyon kellemes kontrasztarányt (-a “tökéletes” feketének hála-) érhetünk el a segítségükkel, illetve vékonyabbak, könnyebbek hagyományos társaiknál. Hátrányuk, hogy kisebb fényerősség érhető el velük, illetve még sokakban kétségeket vet fel a sokszor hallott beégés jelensége is.

Éppen ezért a legtöbb ember nem is szívesen gondol rájuk úgy, mint számítógépes monitor, pedig gamer vonalon is nagy potenciál lehet a technológiában. Ahogy arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a beégését meggátló védelmek is folyamatosan fejlődnek, így némi körültekintéssel attól sem kell tartanunk.

Miért is lehet jó a gamereknek az OLED panel?

Két legyet üthetünk egy csapásra?

Az OLED kijelző két legyet üthet egy csapásra, hiszen mind a casual, mind pedig a kompetitívebb réteget megszólíthatja. A fentebb említett képminőséggel kapcsolatos specifikációinak hála a friss AAA címek szinte lemásznak a képernyőről, a fekete az tökéletes fekete, de manapság már a fényerővel és a fehér színekkel sem lesznek gondok. Egyre több játék támogatja a HDR megjelenítést, ahogy a Windows is frissítésről frissítésre jobban kezeli a High Dynamic Range szabványt.

Villámgyors panel

A kompetitív játékosoknak sem kell csüggedniük, hiszen a jelenlegi OLED monitorok, tévék jelentős része alapból 120 Hz-es képfrissítéssel érkezik, így ezért már nem kell külön felárat fizetni. Az más kérdés, hogy magáért a panelért még jelenleg elég komoly összegeket kérnek el a gyártók. A TechSpot munkatársai az LG C2-es újdonságát vették górcső alá gamer szempontból és az eredmények bizony még túl is teljesítették a korábban várt értékeket. Nézzük is meg ezeket!

Válaszidő 

A monitorok gyártói gyakran említik az 1ms értéket, ám ezek nem igazán fedik a valóságot vagy csak olyan esetekben, amivel a felhasználók nem igazán találkoznak a mindennapok során. A fenti grafikonról is tökéletesen leolvasható az OLED technológia előnye, az első három helyezett modell ilyen panellel rendelkezik.

Hozzák a tökéletes, 1ms-es értékeket, a negyedik helyen tanyázó Samsung monitor ennek két és félszeresét tudja. A VA és IPS panelek ráadásul a fenti eredmények eléréséhez túl is vezérlik magukat, mely miatt szellemkép alakulhat ki a képernyőn. Ez az OLED paneleknél szintén elhanyagolható.

Input lag

A fenti, válaszidős értékek kompetitív gaming szempontból roppant jól hangzanak, ám egy másik fontos értéket is meg kellett vizsgálnia a TechSpot csapatának. Ez nem más, mint az input lag. Az input lag azt az időtartamot adja meg, ami a bevitel (pl. egérgomb lenyomása) és az általa kiváltott történés (pl. lövés) között mérhető. Minél rövidebb ez a szakasz, annál hamarabb reagálhatunk a játékok történéseire.

Jól látható, hogy itt is az élmezőnybe került az LG C1 és C2 modellje, egyedül a két 240 Hz-es Samsung VA panel tudta megelőzni őket. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy ezek a tévék/monitorok még „csak” 120 Hz-en ketyegnek. Ha az input lagot és a fentebb említett válaszidőt összesítjük, akkor nincs párja az OLED kijelzőknek kompetitív körülmények között sem. 

Verdikt

Jól látható, hogy az OLED technológiából valóban csak profitálhat a teljes játékosközösség. Soha nem látott képminőségben élvezhetik az AAA címeket és páratlan válaszidővel/input laggal reagálhatnak kompetitív címekben a felhasználók. Azonban több hátránnyal találkozhatunk még ebben a szegmensben. A leglátványosabb természetesen a brutális árcédula, de a potenciális beégés és a nagyobb méret miatti fogyasztás mellett sem mehetünk csak úgy el. Ezeken azonban bőven lehet javítani évről évre, ahogy teszik is ezt a nagyobb gyártók.

Remélhetőleg a jövőben megérheti majd kisebb paneleket gyártania a cégeknek, hiszen a jelenlegi 42 inch sokak számára nem optimális, ha monitorként szeretné használni. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoznak az elkövetkezendő évek, az biztos, hogy gamer/PC vonalon is érdemes számításba venni az OLED paneleket, nem csak tartalomfogyasztás szempontjából. 

Képek és diagramok forrása: TechSpot

A Netflix-előfizetők ingyen kapnak 4 szórakoztató játékot augusztusban

×