Vííjjú-vííjjúú! Itt az ízlésrendőrség! Maga ott a háztetőn, dobja el a botokat és azonnal fesse be magát vörösre!

A szélesebb, szokás mondani mainstream közönség egyik legkedveltebb szuperhősévé 2015-ben vált a Fenegyerek, köszönhetően a Netflix kifejezetten felnőtteket célzó, sötét és eléggé földhöz ragadt sorozatának. Azelőtt viszont elég mostoha körülmények uralkodtak a karakter körül, akit alakított már Ben Affleck is 2003-ban, illetve jóval előtte 1989-ben Rex Smith.

Utóbbi egyébként még az Affleck-féle verziónál is sokkal kellemetlenebb volt, de legalább annál kevesebbeknek égett bele az emlékezetébe, a Hulk a bíróságon című filmmel egyetemben. Pedig az akkori Matt Murdock Fenegyerek jelmeze nem is volt olyan rossz, sőt, rendkívül sokat merített belőle a Frank Miller és John Romita jegyezte legendás és máig hivatkozási alapként szolgáló ‘Man without fear’ című képregény is – pont, ahogyan a Netflixes adaptáció.

A sorozat első évadának végére azonban elkészült a rettenthetetlen éjszakai ökölharcos eddigi talán legjobb ruhája, ezzel is hátrahagyva a koromfekete gyakorlót. Ez pedig nemcsak tökéletesen megidézte és ötvözte a képregényekben látott szereléseket, de pontosan annyit módosított is rajta, hogy az remekül passzoljon a modern környezetbe.

Na ezt változtatja meg egy kicsit a Disney-Marvel páros, és – a rajongók szerint – lehet, hogy nem a jó irányba.

Daredevil mostantól a Marvel filmuniverzumának része, Charlie Cox-ostól, Vezérestől, aki a Pókemberes rövidke kameóját követően a hamarosan érkező She-Hulk, magyar címén az Amazon sorozatban kap valamekkora mellékszerepet. A Marvel fejesei azonban nem elégedtek meg annyival, hogy a tökéletesen castingolt főszereplőt átültetik az újabb cserépbe, hanem megváltoztatták a karakter álruhájának kinézetét is.

Ezt a szerelést ugyan csak pár pillanat erejéig láthattuk csak a legújabb előzetesben, de ez bőven elegendő volt ahhoz, hogy kivívja a rajongók nemtetszését. Bár nagyon nagy dőreség volna ennyi alapján előre ítéltetni, való igaz, hogy nem ez lesz a legfényesebb páncél az Hell’s Kitchen-i éjszakában, pedig első blikkre csak a festékes bödönt borították szerencsétlenre.

De tényleg ennyire rossz a helyzet?

 

Hát, a divatrendőrség minimum nyomozást indítana az ügyben!

A Netflixes Darevedilben a hősünk rucija vörös-fekete árnyalatban pompázott, a Megtorló ezért is kezdte el Vörösnek becézgetni. A legtöbbeknek pedig még a sorozaton túl is ez a színkombináció lehet ismerős, legalábbis a modernebb képregényekben, illetve a 90-es években futott Fenegyerek animációs sorozatban is vörös árnyalatú volt a szerkó.

Ez azonban nem mindig volt így. A szuperhős legelső megjelenésekor, 1964-ben ugyanis még teljesen másként nézett ki. A legelső füzeteken Stan Lee és Bill Everett dolgozott, előbbi az írásért, utóbbi pedig a rajzokért volt felelős. A karakter megjelenését viszont Jack Kirby-nek köszönhetjük, a páros ugyanis eléggé el volt maradva a munkával, így ő is besegített nekik egy kicsit.

Tulajdonképpen így alakult, hogy Daredevil a kezdetekben kicsit feketés, kicsit vöröses, de alapvetően citromsárga jelmezben verte bucira a rosszfiúkat.

Ez azonban nagyon hamar megváltozott. Everett egyéb teendőire hivatkozva viszonylag hamar otthagyta a DD-képregények firkantását, így került a képbe előbb Joe Orlando, végül pedig Wally Wood. Ő volt végül az, aki azt mondta, hogy nem lesz ez így jó, ezért a hetedik számtól kezdődően egy újabb külsőt adott a vak hősnek.

Daredevil így kapta meg a már nagy tömegek által is ismert ikonikus vörös kinézetét.

A fekete gyakorló a már említett 1989-es botrányosan rossz Hulk tárgyalása című mozgóképes tragédiával kezdődött. A filmben Daredevil egy talpig fekete szerelést kapott, ami azért is dicsérendő, mert előtte nem kifejezetten volt jellemző, hogy ilyen mértékben hozzányúljanak Wood szinte tökéletesen minimalista ábrázolásához. Ezt vette alapul később az 1993-as ‘Man without fear’ képregény is, később pedig ebből táplálkozott a Netflix alkotógárdája is.

Ezeken kívül akadtak másféle gúnyái is a pofonosztónak, alapvetően viszont szinte mindegyik a vörös-fekete színeket használta. A Disney-Marvel dinamikus duó azonban vissza az alapokhoz elvet követve úgy döntött, hogy 58 év után újra előveszi a sárga színt, amit élőszereplős feldolgozásban először láthatnak majd a nézők.

Hogy ez mennyire volt jó döntés a stúdió részéről, azt nem az én kosztom eldönteni, mindenesetre a Netflix megoldásával eléggé kontrasztos ez a megjelenés, ami valljuk be, sokaknál valahol jogosan kapcsolta be az ízlésrendőrség szirénáját. Ugyanakkor látványosan utalnak is valamire mindezzel: ez most egy teljesen új kezdet lesz, Daredevil filmes-sorozatos Sárgája, mint amilyen az azonos című előzményképregény is volt, ami a hős korai tevékenységét mutatta be.

Ez pedig egyben akár azt is jelentheti, hogy Vincent D’onofrio Kingpinjéhez hasonlóan Fenegyerek poharába is színtiszta vizet öntenek, azaz semmissé teszik a Netflixes történéseket. Ez azonban könnyen lehet, hogy valamilyen teljesen új szerkóban csúcsosodik, amit az Amazonban szinte biztosan nem, de a Daredevil: Born Again-ben akár még láthatunk is.

Na és a szuper tehetséges magyar legóművész alkotásait láttad már?

Egy magyar művész Legóból alkotja újra a kedvenc filmjeink ikonikus jeleneteit | KÉPEK

 

×