A Telekom felhasználóit érinti a probléma, de bármikor jól jöhet a kis segédprogram.

2022 februárjában a Twitch-et vagy Discordot aktívan használó, főként Telekomos felhasználók különös hibajelenségre lettek figyelmesek. A fenti két platformot esélytelen volt használni, a streamek akadtak, de a hanghívások sem voltak sokkal jobbak. Ezt bizony mind a hardcore játékosok, mind pedig a sima tartalomfogyasztók is megérezték. A fentieken kívül a játékokban tapasztalható packet loss értékek sem voltak túl biztatóak, kompetitív meccseket lejátszani is rémálom volt. A Telekomnak akkor pár hét kellett a hiba teljes kijavításáig, ám nem feltétlenül csak az ő hibájuk volt, a nemzetközi forgalomban akadtak inkább gondok.

Hétvégén egyre többen kezdtek el panaszkodni ismét hasonló hibákról, ezúttal is túlnyomó részt telekomos felhasználók, ám ez nem jelenti azt, hogy más szolgáltatókat ne érinthetne ez a hiba. A jelenleg használt külföldi útvonal túlzsúfoltsága miatt fordulnak elő a fenti Twitch, Discord és egyéb nemzetközi szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák. A Twitch van kiemelve a legtöbb Twitter bejegyzésben, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakorlatilag minden külföldi szerverrel rendelkező program és weboldal működésébe beleszólhat a hiba.

Így ismételten ideje elővennünk egy olyan megoldást, melyre még februárban egy Prohardveres fórumbejegyzésben bukkantunk. A bejegyzésben a megbízható és népszerű CloudFlare cég egyik terméke, a Warp kerül megemlítésre. A mobilos felhasználók akkoriban még erősen meg voltak lőve, ám immáron iOS és Android platformon is élvezhetjük az akadozásmentes streamnézést vagy épp játékot.

A Warp feltelepítése – PC

  • Keressük fel az https://1.1.1.1/ IP címet böngészőből, majd kattintsunk a Windowsos telepítőre
  • Töltsük le a felkínált .MSI fájlt, majd telepítsük fel
  • A feltelepítés után gyakorlatilag pillanatokon belül megjelenik a Warp felhő alakú ikonja a tálcán
  • Erre rákattintva húzzuk el a csúszkát “ON” állásra:

Ha minden jól csináltunk, akkor megkapjuk a “Your Internet is private” szöveget. A VPN-szerű program teljesen ingyenes, regisztrációt nem igényel, ráadásul megbízható fejlesztőktől is származik. A program beállításait sem érdemes piszkálni, alapból a nekünk megfelelő konfigurációval települ fel. A Warp hasonló egy VPN szolgáltatáshoz, de itt nem választhatunk szervert vagy régiót, ellenben optimalizálja a csomagok útját a két végpont között a szolgáltatások gyors elérésének érdekében.

A Warp / 1.1.1.1 feltelepítése – Mobiltelefon

  • Keressük fel a megfelelő Google Play vagy AppStore linkeket és telepítsük fel a programot
  • A telepítés után indítsuk el a „1.1.1.1: Faster Internet” névre hallgató applikációt

  • A telepítést követően pár apró lépést kell csak végigzongoráznunk, kezdjünk is neki
  • Alapesetben egy „OFF”-ra állított gombbal kell találkoznunk

  • Ha ezt ON állásra rakjuk, akkor mind iOS-en, mind pedig Androidon engedélyt kér az applikáció VPN profil telepítésre, ezt természetesen nyugodtan jóváhagyhatjuk

  • Ezt elfogadva jól látható, hogy máris „ON” álláson van a kapcsoló, élvezhetjük az akadásmentes böngészést

  • Ezt követően OFF állásba kell húznunk, hogy kikapcsoljuk a „VPN” szolgáltatást. Több opciónk is van, ám értelemszerűen a teljes kikapcsolást ( Until i turn it back on ) érdemes választanunk.

Több telekomos internettel rendelkező ismerősöm és a fórum felhasználói is pozitív tapasztalatokról számoltak be, a program használatával megszűntek a Discord, Twitch problémák és gondtalanul pöröghet a játék is. Egyetlen negatívum, hogy a letöltési sebességünk csökkenhet némileg, főleg, ha 500 megás vagy gyorsabb kapcsolattal rendelkezünk, ám a letöltések idejére egy kattintással lelőhetjük a Warpot. Más szolgáltatók hasonló hibajelenségeinél is működhet a Warp, érdemes lehet vele próbálkozni, beszéljünk akár PC-ről, akár mobiltelefonokról, tabletekről.

Szoktál YouTube-ozni? – Akkor ennek az új funkciónak örülni fogsz!

×