A mai viszonyok tekintetében egyáltalán nem elhanyagolható tényező a fogyasztás.

Az már régóta nem titok, hogy az érkező Nvidia kártyák ismét nagy teljesítményugrással jelentkeznek az RTX 3000 szériához képest. A legutóbbi mérések alapján az RTX 40-es széria középkategóriája a jelenlegi flagship 3090 Ti-t is legyőzheti, miközben barátságosabb árcédulát olvashatunk le. Egy érték azonban továbbra is zavarta a felhasználókat. Ez pedig nem volt más, mint a kártyák várható fogyasztása, melyek az első pletykák alapján bizony brutálisra sikerültek. RTX 4080 esetében 420 wattos, míg az RTX 4070 esetében 300 wattos követelményekkel találkozhattunk nyár elején.

Úgy tűnik, hogy sokkal barátságosabb lesz a videókártyák fogyasztása!

Kedd hajnalban jelentkezett friss információkkal a veterán Nvidia leaker, kopite7kimi. Úgy tűnik, hogy a kártyák már a gyártási folyamat végén járhatnak, hiszen egyre konkrétabb és valósabb adatok érkeznek a szivárogtatóktól is. Állítása alapján az RTX 4080 esetében 320 wattos (-80 a korábbi értékhez képest), míg az RTX 4070 esetében 285 wattos (-15 a korábbi értékekhez képest) fogyasztásra számíthatunk.

Az RTX 4080 80 wattos esése lehet igazán impresszív, hiszen ez a jelenlegi RTX 3080 értékének felel meg, miközben maga a GPU jelentősen erősebb lehet a kiszivárgott 3DMark mérések alapján. Azonos fogyasztás mellett sokkal több képkockára számíthatunk az újabb generációban. Eddig folyamatos kritikák érték az Nvidia-t, hiszen úgy tűnt, hogy nagyrészt a fogyasztás feltekerésével érnék el a jobb teljesítményt, ám a fenti információk ezeket a kritikus hangokat is lenyugtathatják. Az új széria debütálását késő ősszel várhatjuk, ám a középkategória valószínűleg csak 2023 elején kerül a polcokra.

Borítókép: YouTube

Többé nem AMD exkluzív az ASRock – Így teljesít az első Intel videókártyájuk

×