A Synchron bejelentette, hogy sikeresen beépítették az első számítógépes interfészt egy emberi agyba, ami a páciens képes dolgokat irányítani.

Bármennyire is furcsa, olyan világban élünk, amit korábban maximum a filmekben láthattunk. Az emberek egyre fejlettebb számítógépes technológiákat dolgoznak ki, és bár az agyba ültetett chip még gyerekcipőben jár, az nem jelenti azt, hogy ne létezne. A Synchron nevű vállalat, ami endovaszkuláris agyi számítógép-interfészekkel foglalkozik, nemrég bejelentette, hogy sikeresen beépítették az első emberi BCI implantátumot az Egyesült Államokban.

Most elsőként alkalmazták ezt a megoldást, ami miatt nem kell felnyitni az koponyát.

 

Az eljárás elsősorban olyan embereknek nagy segítség, akik bénulásban szenvednek. Ők most az eszköz segítségével tudnak eszközöket irányítani, hangsúlyozom az agyukkal, melyeket mi általában kézzel szoktunk. Közvetlenül az agyukkal képesek számítógépet irányítani, illetve kommunikálni másokkal. A nagy előnye, hogy az érzékelőt a fül mellett, a nyaki vénákon keresztül juttatják a páciens agyába, a motorikus kéregbe, ahelyett, hogy fel kéne nyitni a koponyát.

Korábban már négy másik páciens is megkapta a BCI-t, és képesek sms-ezésre, e-mailezésre, online vásárlásra úgy, hogy az agyukkal irányítják az eszközöket. Különösebb panaszuk állítólag nem volt.

 

Persze annak ellenére, hogy a beültetés után viszonylag hamar hazamehetnek a betegek, az eszköz irányítása még mindig egy tanulási folyamat. Ebben segítik a tudósok a pácienseket. Ettől függetlenül ez egy óriási eredmény, hiszen a jövőben akár még fejlettebb számítógépek is készülhetnek, melyeket az agyba ültetnek. Az a sok-sok futurisztikus világ, amit a filmekben látunk, egyre és egyre közelebb van.

Ezt láttad már?

Ez ám a “haladás” – Legyen akváriumod és gaming PC-d egyszerre

 

https://leet.hu/california-access/

×