Tech/Tudomány

Fura kiterjesztésű fájlokat tölt le a böngésződ? – Így orvosolhatod pillanatok alatt

Az elmúlt időszakban egyre több felhasználó panaszkodott különböző közösségi platformokon, hogy a Chrome vagy Chromium alapú böngészője fura fájlformátumokat próbál letöltetni vele. Egy kis kutatás után hamar kiderült, hogy nem új hibáról beszélhetünk, hosszú évek óta a böngészők ismert gondjai közé tartozik. Nagy eséllyel a Windows is valamennyire hibás a dologban, hiszen Linux vagy épp Mac platformokon nem fordul elő a bug. A böngésző a jól ismert és minden program által kezelt JPEG/JPG fájlok helyett egy .JFIF kiterjesztéssel ajándékozza meg a felhasználót.

Természetesen ezeket a formátumokat is át lehet konvertálni JPEG-re vagy épp PNG-re, ám ez egy olyan extra lépés, amire nem feltétlenül lenne szükség. Szerencsére egy viszonylag egyszerű megoldással hamar segíthetünk magunkon, hogy egy ideig ismét nyugodtan menthessük le a képeket.

Irány a Windows Registry

Egy minimális Registry átírással vissza is állhat minden a régi kerékvágásba, ráadásul rendszerszinten, így más böngészőknél sem fordul elő a dolog.

  • Nyomjuk le a Windows + R billentyűket a futtatás menü előhívásához
  • Majd írjuk be a felugrott ablakba, hogy „regedit”

Ekkor felugrik a Registry Editor alkalmazás, melynek bal felén egy mappaszerkezetet, míg a jobb oldalán azok tartalmát láthatjuk.

  • Angol nyelvű Windowson az alábbi „mappát” kell felkeresnünk: „Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\image/jpeg.”
  • Magyar nyelvű Windowson pedig az alábbi helyet: „Számítógép\HKEY_CLASSES_ROOT\MIME\Database\Content Type\image/jpeg”

Itt az Extension bejegyzésen kell egy jobbklikket nyomnunk, majd a módosítás/modify lehetőségre kattintva át kell írnunk a felugró ablakban a .jfif kiterjesztést .jpeg vagy .jpg kiterjesztésre. Véget is ért a Registry-s kalandozásunk, mostantól a jpeg fájlok a helyes kiterjesztéssel mentődnek le a számítógépünkre. Addig, amíg a Windows meg nem gondolja magát ismét.

WebP?

A WebP egy új, veszteséges és veszteségmentes tömörítést alkalmazó képformátum. A Google fejlesztette ki, hogy csökkentse a web hálózati forgalmának jelenleg mintegy 65%-át adóképfájlok átlagos méretét, ezzel is gyorsítva a weboldalak betöltődését. A Google tesztjei szerint amit a weben található egymillió, véletlenszerűen kiválasztott képfájl (többnyire JPG, néhány PNG és GIF) tömörítésével végeztek, átlagosan 39%-kal lehetett csökkenteni a fájlok méretét, szemmel látható minőségvesztés nélkül.

Manapság egyre több weboldalon találkozhatunk velük, ám sok alkalmazás vagy épp képfeltöltő oldal továbbra sem kezeli helyesen. Szintén szóba jöhet a konvertálás, de egy egyszerű böngészős kiegészítő telepítésével már erre sem kell külön energiát beleölnünk.

A Chrome kiegészítőket támogató böngészőkre ajánlott feltelepítenünk a Save images as Type kiegészítőt. A FireFox tulajdonosoknak sem kell csüggedniük, számukra is elérhető hasonló megoldás. Gyakorlatilag beépülnek a jobbklikkel előhozható menübe, így pár kattintással eldönthetjük, hogy milyen formátumban szeretnénk a gépünkre lementeni az adott képet. JPG, PNG és WebP kiterjesztéseket támogatnak, ám alapvető használatra nem is kell ennél több. Így többé nem kell külsős weboldalak vagy Windows-ra telepített programok segítségével konvertálgatnunk, ha esetleg az általunk használt alkalmazás vagy webes felület nem támogatná valamelyik fájlformátumot.

Arpi

Korábbi cikkek

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

9 perc telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

1 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

2 óra telt el azóta...

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

Bódi Dániel 2023.07.03. - "A támadásokat a B-gomb lenyomásával kerülheted el. Ne felejtsd, a HP-potion…

3 óra telt el azóta...

MINDEN, amit tudnod kell az újabb GDDR7-es VRAM-ról

RP 2023.07.05. - A videókártyáknál manapság GDDR6 és GDDR6X memóriákkal találkozhatunk, ha végigolvassuk a gyártói…

4 óra telt el azóta...

899 forintért 8 játék között egy legendás RPG-t is berámolhatsz

Bódi Dániel 2024.02.02. - Érdemes most már megtanulni, hogy a magyar előfizetők különösen jól járnak…

13 óra telt el azóta...