Az idei hisztéria láttán aligha erre a sorrendre számítottál. Minden hájjal megkent gazemberek előzik a dobogón a Netflix-kedvencet?

Ahány toplista, annyiféle helyezés a közönségkedvencnek számító sorozatoknak, de az IMDb pontszámok elég reprezentatívnak számítanak az egész világon. A Stranger Things a világ legnagyobb filmes adatbázisában érkezett szavazatok alapján lett az IDEI harmadik legjobb – DE AKKOR, ha CSAK a rá érkezett értékelések átlagát nézzük. Vajon melyik kettő előzhette meg?

Forrás: Netflix

A mafab vette észre az ellentmondást a retró horror rendkívüli nézettsége, illetve IMDb-n elért helyezése között. Nem mintha a dobogó alsó fokával szégyenben maradna, de az egyébként 10-ből 8,7-es ÁTLAG valóban erre elég.

Az adatbázis felhasználói voksai alapján érdekes helyzet állt elő az első két helyen, hiszen a 2022-es ezüst- és aranyérmes is 8,8 pontos értékelést kapott.

A második – egyáltalán nem méltatlanul – a Totál szívás (Breaking Bad) spin-offjaként futott Better Call Saul.

Bob Odenkirk zseniálisan rohadék ügyvéd karaktere talán még az eredeti drogfőzős remekműnél is jobban sikerült szériát hozott össze, viszont a Stranger Things-hez képest eggyel több éve volt rá, hogy szavazatokat gyűjtsön. Érdekes módon mégsem ez döntött, mert amíg a 2016-ban indult ST 1,1 millió voksból kaparta össze a 8,7-et, addig a 2015-2022 között vetített Saul-nak 446 ezer szavazó hozta össze a 8,8-at.

Forrás: amc

Ugyanilyen átlaga van a Birmingham bandájának (Peaky Blinders), csak éppen 515 ezer voksból, és egyben ez a legidősebb sorozat a top 3-ban, hiszen 2013 óta vetítették, de ebből a szempontból nézve valóban ez a legjobb.

NA MÁR MOST…

Nem akarjuk elvitatni az éllovasok pontszámát, mert a maguk műfajában brutálisan jól sikerült művek és méltán magasztalják őket a nézők és a kritikusok…

DE nem elég csak az értékelések átlagát és a leadott voksok számát figyelni. Utóbbit végképp nem.

Forrás: Netflix

Az IMDb Legnépszerűbb TV Show-k listáján egész más kép bontakozik ki. A mindenkori sorrend összeállításához az adatbázis havi 250 millió egyéni látogatójának (!) keresési viselkedését veszik alapul, magyarán azt, hogy a sorozatot övező érdeklődés szerint mennyire kedveltek az egyes címek. Itt a top 3 ez:

1. Better Call Saul
2. Stranger Things
3. A fiúk (The Boys)
és a Birmingham bandája „csak” a 21.

Amennyiben viszont a valaha bemutatott 250 legmagasabb értékelésű TV show listájára bökünk, ez jön ki:

1. Bolygónk, a Föld 2. (Planet Earth 2.)
2. Totál szívás
3. Bolygónk, a Föld

és a mafab által kiemelt három műsor helyezése ugyanitt:

51. Better Call Saul

90. Stranger Things

? Birmingham bandája (nem fért be a top 250-be)

Peaky blinders GIF - Find on GIFER

De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ehhez a ranglistához a lehető legösszetettebb formulát használja az IMDb: számításba veszi a műsorokra érkezett szavazatszámot, valamint azt, hogy azok mennyire magas értékelést jelentettek az alkalmi és a rendszeresen visszajáró látogatóktól.

A létező legpontosabb minőségi mérő alapján tehát Stranger Things ide, Better Call Saul oda,

a világ királya még mindig Sir David Attenborough!

A Netflix azért próbálkozik rendesen, hogy meglovagolja a ST hullámait:

Szép kínálat – Íme az összes film és sorozat, ami augusztusban jön a Netflixre

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×