A filmstúdiók szabályos háborút folytatnak Lara Croft élőszereplős jogaiért, amivel az MGM 2013 óta szinte semmi értékelhetőt nem tudott kezdeni.

Most, hogy az MGM totojázások közepette elveszítette a Tomb Raider megfilmesítésének jogait, az visszaszállt a Square Enixtől ugyancsak bérlő GK Filmre. Ez ugyebár azt jelenti, hogy az Alicia Vikander-féle Lara Croft egyetlen közepesen rossz film után végleg elbúcsúzik, és a trilógiára tervezett új Tomb raiderből sem lesz már semmi.

A The Wrap értesülései szerint azonban ez még nem jelenti azt, hogy nem készül több Tomb Raider-mozi. Sőt, egy bennfentes szerint jelenleg őrületes harc dúl a GK Films kegyeiért, annyi stúdió szeretné magának a legendás videojáték filmes jogait. Hogy pontosan hol fog majd kikötni, azt nehéz megtippelni, az azonban már teljesen biztos, hogy a 2018-as Tom Raider nem kap már folytatást.

Alicia Vikander, mint Lara croft

Ezen pedig aligha lepődött meg bárki, hiszen 2022-ben is még csak korai előkészítési fázisban volt a második rész, aminek csak az egyik oka volt a koronavírus-járvány. Hiába húzódtak el ugyanis a munkálatok, Vikanderrel a 2022 májusi határidőig nem sikerült megújítani a szerződést, így az MGM a folytatással együtt inthetett búcsút a jogoknak.

A másik lehetséges ok azonban, hogy időközben az MGM-et felvásárolta az Amazon, ami a nem túl meggyőző számokat látva inkább úgy döntött, hogy leradírozza Larát a portfoliójából. A legutóbbi Tomb Raider ugyanis finoman fogalmazva sem lett egy acélos film, amit a kritikusok mellett a nézők sem kifejezetten szerettek.

Ennek legékesebb mutatója a mozis bevétel lehet, ami globálisan 274,7 millió dollárt jelent, ami ahhoz képest, hogy a brand mennyire értékes, nagyon kevésnek hat. Az Angelina Jolie-féle mozikhoz képest pedig még inkább kevésnek tűik, a Lara Croft: Tomb Raider és Lara Croft: Tomb Raider 2 – Az élet bölcsője együtt 435 millió dollárt hoztak világszerte. Ebből a 2001-es első rész pontosan annyit csinált, mint a 2018-as mozi, ami az inflációt tekintve technikailag jobban teljesített.

Azonban amíg a nagyobb stúdiók egymás között lebunyózzák a Tomb Raider-jogokat, addig a Netflix vigadhat csak igazán, ami tucatnyi játékadaptáció mellett már javában készíti a Tomb Raider animációs sorozatát. 

Apropó jogok:

Külön érdekességként mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Tomb Raider jogai már nem képezik a Square Enix tulajdonát. Nem egészen három hónappal ezelőtt ugyanis több ikonikus klasszikussal együtt eladta az európai illetőségű Embracer Groupnak, ami tervezi a Square-nél jobban kiaknázni az IP-kben rejlő potenciált. Bár az adás-vétel még nem zajlott le teljesen, egyáltalán nem kizárt az sem, hogy az új tulajdonos sürgette a Tomb Raider filmes jogainak rendezését, hogy végre olyan helyre kerülhessen, ahol kellő figyelmet fordítanak rá.

Na és ezt láttad már?

Így néznének ki a Harry Potter szereplői a könyvek alapján – KÉPEK

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×