Elkapták a világszinten üldözött trójai vírus fejlesztőt, akiről kiderült, hogy épp csak a 15-öt töltötte, amikor elkészítette a veszélyes, szexuális bűncselekményekre használt programot.

Egy egészen 2017-re visszanyúló, összehangolt globális rendőri akciót követően az ausztrál hatóság elfogta azt a 24 éves férfit, aki 10 évvel ezelőtt, még tinédzserként kifejlesztett, majd árusított egy különösen hatékony és kifinomult kémvírust. A távoli hozzáférésű trójai, RAT néven ismert kémprogramot jellemzően illegális megfigyelésre, és családon belüli szexuális visszaélésekre használták, aminek világszerte több ezer áldozata lehet.

A most 24 éves Jacob Wayne John Keen a The Guardian szerint épp csak 15 éves volt, amikor lekódolta a trójait, amiből azután egészen komoly vagyonra tett szert. A fiú a becslések szerint 128 országban több mint 14.500 embernek adta el a programot, amiből körülbelül 400,000 dollárt, nagyjából 160 millió forintot profitált.

Az AFP szerint a fiú és az édesanyja a pénzt nagyrészt a mindennapi életre, túlnyomó részt fogyó- és eldobható cikkekre, illetve ételrendelésre költötte.

Keen 10 évvel ezelőtt

Keen ellen július elején hat pontban emeltek vádat, a tárgyalást pedig egy hónap múlva kezdi el az ausztrál brisbane-i bíróság. A 42 éves édesanyja szintén a vádlottak padján foglal majd helyet, akit a bűncselekményből származó jövedelem kereskedelemével gyanúsítanak.

Az AFP szerint több tízezer áldozata lehet a fiatal fiú Imminent Monitor nevű kémvírusának, amit statisztikailag nagyon magas arányban használtak családon belüli szexuális bűncselekmények elkövetésére. A hatóság szerint nem volt ritka az olyan eset, amikor gyermekkorúak voltak az áldozatok.

A Cepheus műveletnek nevezett akció akkor vette kezdetét, amikor az AFP-t értesítette a Palo Alto Networks kiberbiztonsági cég egy gyanús kártevőprogramról. Ezt követően Európa-szerte legalább egy tucat bűnüldöző szervet vontak be a nyomozásba, amely során világszerte 85 házkutatást hajtottak végre, 434 eszközt foglaltak le, és 13 személyt tartóztattak le.

Na és ezt olvastad már?

Magyar tinik nyertek a robotikai világbajnokságon, ahol robotfoci is volt

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×