Kissé ugyan megtorpant a Sony videojátékos szegmense, de még így is messze több pénzt hozott a vállalat konyhájára, mint a zenei és a filmes ágazat.

A Sony hatalmas lendülettel vetette bele magát az újabb konzolgenerációba a PlayStation 5-tel, ami az Xboxhoz képest jelentős előnyből indulhatott. Ezt pedig kezdetben eladásokra is be tudta váltani, hiszen csak úgy kapkodták a PS-eket, ami mellett az Xbox Series gépcsalád sikeressége messze eltörpülhet.

Most azonban ez a lendület megtorpanni látszik, ugyanis mint a Sony aktuális negyedéves beszámolójából kiderült, nem olyan ütemben, úgy mennyiségben fogy a PS5, mint azt előzetesen remélték. Természetesen még így is remek mutatókról beszélhetünk,

hiszen 21,7 millió konzolt sikerült lepasszolniuk globálisan.

Ez azonban azért lehet rossz a vállalatnak, mert a korábbi előrejelzéseik ennél magasabb eladást prognosztizált, sőt, pár hónappal ezelőtt a Sony még arról beszélt, hogy valamelyest tudtak növelni a gyártáson, azaz több gépet tudnak leszállítani. Ehhez képest alig emelkedett a tényleges eladás azokhoz az időszakokhoz képest, amikor elméletileg hiánycikknek számított a PS5.

Tavaly ugyanebben az időszakban például 2,3 milliót adtak el belőle, most pedig 2,4 milliót. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi előrejelzéseik alapján még 5 milliót, azaz a mostani negyedéves eladott konzolok dupláját kellene vásárlókhoz eljuttatni, hogy ott legyenek, amire korábban számítottak. A megtorpanásnak természetesen megannyi külső oka is lehet, ugyanakkor a Sony ennél jóval bizakodóbb volt a PS5 globális eladásaival.

Játékeladásokban viszont még ennél is rosszabb a helyzet!

A Sony eredménybeszámolójából a szoftveres eladásokat is megtudhattuk, ami sokkal rosszabbul alakult, mint a konzoleladások. A vállalat mindössze 47,1 millió játékot adott el, köztük 6,4 millió first party címmel, szemben a 2021-es év azonos negyedévében eladott 63,6 millió játékkal, amelyből 10,5 millió volt saját, Sony gyártású alkotás.

A játékokat egyébként 79%-ban digitális formában vásárolták meg, ami 8%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Sőt, a konzol és a játékeladások drasztikus romlása mellett a PS Plus szolgáltatás is veszített az előfizetői bázisából. A PS+-tagok száma az előző negyedévhez képest 47,4 millióról 47,3-ra csökkent, vagyis 100.000 mondták le az előfizetésüket, ha pedig ez nem lenne épp elég, még a havi aktív felhasználók száma is bezuhant 106 millióról 102 millióra. Hogy ennek pontosan mi lehet az oka, azt egyelőre nem tudni, ahogyan a megújult szolgáltatás hatásairól is csak keveset tudhatunk.

Temetni persze egyáltalán nem kell és nem is érdemes a PS-t, hiszen megannyi remek exkluzív megjelenés van még előttünk, melyek szinte biztosan meg fogják dobni valamennyire az eladásokat. Ugyanakkor azt is jól láthatjuk, hogy a játékosokat még nem sikerült teljesen meggyőzni a generációváltásról, hiszen eddig a legnagyobb címek a régebbi generációra is megjelentek, így az egyre romló gazdasági helyzetben kevésbé érzik a késztetést még, hogy megvegyenek egy viszonylag nehezebben elérhető konzolt.

Mindezek mellett pedig az Xbox is remek konkurenciává szívta fel magát, ami nemcsak az olcsóbb – de valamivel gyengébb – játékkonzolok létjogosultságát bizonyította, de a Game Pass-féle játékszolgáltatások működését is remekül példázta. A PS5 igazi áttörése tehát nem maradt el, csupán várat magára, aminek igazi beindítója valószínűleg a már PS5-exkluzív Pókember-játék folytatása lesz 2023-ban.

Ez is érdekelhet:

12 királyság, amiről nem tudtad, hogy tudja a konzolod

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×