Manapság már 240 Hz-es IPS panelekkel is találkozhatunk.

A Samsung szinte minden technológiai szegmensben képviselteti magát valamilyen termékkel. Az azonban egyértelmű, hogy a PC-s felhasználóknak a cég nevének hallatán két dolog jut eszébe először: az SSD-k és a monitorok. Ezúttal az utóbbi kategóriából érkezett hozzánk egy tesztpéldány, mely a kompetitív játékosokat célozná meg FullHD felbontásával és brutális, 240 Hz-es képfrissítésével.

Vajon sikerül ez neki? Nézzük is!

Külső

Nem túl kihívó a design, de ez nem is baj

Ebben az esetben nem beszélhetünk ívelt kijelzőről, ám a többi Odyssey monitornál megtalálható designelemeket itt is felfedezhetjük. Vékony kávák, tekintélyt parancsoló lábak és a szokásos letörés a monitor alján hamar elárulja, hogy egy Samsung termékkel van dolgunk. A hátoldalát egy összepattintható kör alakú elem dobja fel, így lesz teljes a kép. A cég designerei az arany középutat lőtték be, azaz látjuk, hogy nem egy egyszerű monitorral van dolgunk, de közben mégsem sikerült eltúlozni a kinézetét.

Stabil lábakon áll

Az összeszerelés nem is lehetne egyszerűbb, a láb becsavarozása után gyakorlatilag csak be kell pattintanunk a fém tartóelemet a monitor hátuljába. Semmi felesleges csavarozgatás, semmi szenvedés, pár perc alatt már az asztalunkon figyelhet a frissen kibontott monitor. A láb kialakításának köszönhetően rettentően stabil, így egy-egy hevesebb pillanatnál sem fog oda-vissza mozogni az asztalon.

A monitort a kategóriájának megfelelően brutálisan személyre lehet szabni. A sínes megoldásnak hála az állványán fel-le mozgathatjuk, míg a tartóelem többi része abban segít, hogy döntsünk vagy épp forgassuk a monitort. Garantáltan megtalálhatjuk a számunkra megfelelő pozíciót.

Bármilyen irányban személyre szabhatjuk

Csatlakozók és gombok

A monitor magyar menüvel rendelkezik, így az idegen nyelvekben kevésbé jártas felhasználók is hamar személyre szabhatják. A menü fenti részén látjuk a legfontosabb opciók aktuális állapotát, az oldalsó részen pedig az alkategóriákat találjuk.

A menü is magyar

A monitor nem fukarkodik akkor sem, ha a bemeneti lehetőségeket vizsgáljuk. Egy darab 1.2-es DisplayPort és két darab 2.0-ás HDMI várja a vásárlókat, mellyel minden igényt lefedhetnek. Találhatunk a fenti három bemeneten kívül egy jack kimenetet is, mellyel a DP/HDMI portok hangját továbbíthatjuk egy hangszóróra vagy épp fejhallgatóra. Az egyetlen USB csatlakozó ne tévesszen meg senkit, ezúttal csak szoftverfrissítéshez használható.

A gombok és bemenetek

A vezérlőgombokra sem lehet panasz, a szokásos egymás melletti gombok helyett a távirányítókéhoz hasonló 4 irányú gomb és egy „OK” gomb kapott helyet a monitor alján, melyet a fenti ábra tökéletesen prezentál. A többiek is átvehetnék ezt a kialakítást, hiszen ezek segítségével gyerekjáték volt a navigálás a játék menüjében, egy percig nem kellett gondolkodni, hogy melyiket nyomjuk le.

Használat

Csak úgy repkednek a fejesek

A specifikációk biztatóak voltak, IPS panel, 240 Hz-es képfrissítés és 400 cd/m2 fényerő. Szerencsére használat közben sem kellett csalódnunk. A felbontás továbbra is maradt FullHD, ami ezen a méreten még bőven az emészthető kategóriába esik, illetve arra is kell gondolnunk, hogy valaminek ki is kell hajtania azt a 240 FPS-t. Persze akkor sincs gond, ha ez nem lenne meg, hiszen a G-Sync és AMD FreeSync Premium kompatibilitás ezúttal is biztosított, így szinkronban lehet az FPS számunk a monitorunk képfrissítésével.

Oldalról nézve sincsen probléma

Az IPS panelnek hála a színek gyönyörűek, a betekintési szögek miatt sem kell aggódni, gyakorlatilag bárhonnan nézve tökéletes képet kapunk. Lehet, hogy a VA paneleknek van egy minimális előnye válaszidőben és a fekete színek esetén, ám, ha az összképet nézzük nálam egyértelműen az IPS nyerne. A 240 Hz pedig egészen elképesztő. Nem annyira látványos, mint a 60 Hz -> 144 Hz ugrás, ám az érzékenyebb szeműek pillanatok alatt megkülönböztethetik 144 Hz-es társaihoz képest. A kép még folyamatosabb, az input lag még tovább csökkent, szinte lefolyik a tartalom a képernyőnkről. Több stílusban (FPS, TPS, F1 22, Rocket League stb.) is megizzasztottam a monitort és mindegyik esetben hibátlan volt az élmény. Képeken ezeket sajnos nem lehet visszaadni. A használat során nem tapasztaltam semmilyen glitchet vagy artifactet a panellal kapcsolatban.

Verdikt

Hosszú évek óta 144 Hz felhasználó vagyok, ám vitathatatlan tény, hogy a 240 Hz egy újabb szintet jelent a monitorok piacán. Az egyre fejlődő IPS paneleknek hála ma már nem kell lemondanunk a kiváló képminőségről vagy épp magas fényerőről sem 240 Hz-en, kiválóan prezentálta ezt a Samsung a G4-gyel. A körítés sem volt különb. A szinte mindenre kiterjedő testreszabhatóságért is jár a virtuális pirospont, a design pedig hozta a kötelezőt. A gombok kialakítása is sokkal logikusabb a legtöbb gyártó megoldásához képest, így nem fogunk órákat szenvedni a beállításokkal sem.

A SAMSUNG Odyssey G4 FHD 240Hz IPS 25″ Gamer Monitort már 101 490 FT-ért megtalálhatod a Leet Webshopjában. 

Összefoglalás

Nem csak villámgyors, a képe is pazar – Samsung Odyssey G4 S25BG40 gamer monitor teszt


Szerzői értékelés

9

A 25 inches S25BG40 képében egy ízig-vérig kompetitív monitort ismerhettünk meg, miközben a minőségen sem esett csorba. A villámgyors IPS panelnek és a magas fényerőnek köszönhetően semmilyen téren nem kell kompromisszumot kötnünk. A személyre szabhatóság is pazar, gyakorlatilag minden irányban állíthatunk a monitoron, legyen szó magasságról vagy épp dőlésszögről.

240 Hz-es képfrissítés

Gyors válaszidő

Gyönyörű kép

Kiváló betekintési szögek

Szép design

VESA kompatibilitás

Közérthető, magyar nyelvű menü

Ötletes menü gombok

Sok bemenet

Pazar állíthatóság

Könnyű szerelhetőség

Nincs hangszóró

Nincsenek USB be/kimenetek

A fekete nem olyan szép, mint VA paneleknél

Minimálisan lassabb lehet a válaszidő, mint VA társainál

Olvasói értékelés

0

×