Tech/Tudomány

A Faceboook után az Instagram is egyre sz@rabb hely lesz

Teljesen természetes dolog, hogy az internetes platformok, alkalmazások, közösségi oldalak az évek során változnak, átalakulnak, esetleg teljesen megújulnak.

Nincs hát furcsa abban sem, hogy a 18 éves fennállása óta a Facebook is jelentősen megváltozott, azt azonban talán csak kevesen vitatnák, hogy az elmúlt években nem feltétlenül jó irányba halad a közösségi platform. Nagyon úgy tűnik, hogy hasonló utat fog bejárni az Instagram is, amelyen az elmúlt hetekben-hónapokban már egyre erősebben lehetett érezni a változás szelét.

A legszembetűnőbb (és zavaróbb) sokak számára talán az lehetett, hogy egyre többször bukkantak fel a feedben olyan felhasználók, akiket nem követünk, és talán nem is feltétlenül relevánsak számunkra (~ értsd. nem vagyunk rájuk kíváncsiak). Emellett pedig egyre jobban tolódik el a hangsúly a képekről a videós tartalmakra, amit egyértelmű „tiktokosodásnak” tudtak be a legtöbben.

Ezek a módosítások a többségnek viszont nem feltétlenül jöttek be, köztük is Kylie Jenner és Kim Kardashian párossal, akik elég hangosan kritizálták a platformot. Ez azonban egy kicsit sem hatotta meg Mark Zuckerberget, aki a július 27-i negyedéves Meta-beszámolón elárulta,

hogy az Instagram jövő év végéig kétszer annyi mesterséges intelligencia által ajánlott tartalmat fog feldobni a felhasználóknak – ha tetszik, ha nem.

A Meta első embere hozzátette, hogy az algoritmus az ajánlásokkal nem az általunk követett emberek és fiókok tartalmait fogja az arcunkba tolni, hanem az olyanokét, akiket az AI/algoritmus arra érdemesnek talál – még akkor is (de főleg), ha az adott személyt még csak nem is követjük, vagy soha nem is hallottunk róla.

Zuckerberg szerint a ’23-as év végére a Facebook és az Instagram feedek minimum 30 százalékát ismeretlen emberek tartalmai fogják adni.

Ez nyilvánvaló probléma, hiszen az érintett közösségi oldalak így még manipulatívabbak, még inkább profitorientáltabbak lehetnek, mint bármikor előtte. Ez persze nem olyan meglepő, hiszen szerdán az is kiderült, hogy a Meta/Facebook most először könyvelt el bevételcsökkentést.

Hogy ennek pontosan milyen hatása lesz az emberekre, azt az elmúlt évek példái alapján csak megtippelni tudjuk, a kilátásaink pedig egyáltalán nem rózsásak. Aki többet fizet, az még inkább láthatóbbá válik, a nagyok teljesen elnyomhatják a kicsiket, de a tömegmanipuláció is újabb szintekbe emelkedhet. Ezek eddig is sokat kritizált problémák voltak, de úgy tűnik Zuckerberget semmi sem zavarja különösebben.

Ugyanakkor a kormányok is egyre jobban korlátoznák az algoritmusos működést, a Facebook például ezért (is) hozott létre egy teljesen új feedet, ahol kizárólag azokat a posztokat lehet látni, melyeket az ismerőseink vagy a követett oldalak és csoportok osztottak meg. Remélhetőleg valami hasonló alternatíva az Instagramon is lesz majd, bár erre egyelőre nem nagyon utal semmi.

via – Gizmondo, LADbible

Ez is érdekelhet talán:

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ne is keresgélj tovább, ez most a Warzone legjobb közelharci fegyvere

2024.02.21. - A januári és februári időszak nem volt túl kegyes a Warzone játékosokhoz. A…

3 óra telt el azóta...

Világrekorder sebességekkel érkezik a Crucial legújabb SSD-je

2024.02.21. - Az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a háttértárak. Sokáig csak merevlemezekkel találkozhattunk…

3 óra telt el azóta...

Teljesen megújulva térhet vissza CS2-be sokak kedvenc CS:GO pályája

2024.02.21. - Vannak olyan ikonikus pályák, melyeket még talán azok is ismernek, akik nem játszanak…

4 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezik a Motorola piszok olcsó, AI telefonja

2024.02.21. - Manapság már senki sem lepődik meg azon, hogy egy új Apple vagy Samsung…

4 óra telt el azóta...

A 2024-es COD tényleg egyből érkezhet a Game Pass-ba? – Ezt tudjuk

2024.02.21. - A Microsoft hivatalosan 2022 januárjában jelentette be, hogy felvásárolnák az Activision Blizzardot. Azt…

4 óra telt el azóta...

Hirtelen duplájára nőtt az iPhone 15 akksijának élettartama

Bódi Dániel 2024.02.21. - Váratlanul duplájára nőtt az iPhone 15 akksijának élettartama - szúrta ki…

5 óra telt el azóta...