Nagy részük ingyenes, így a vízjelek miatt sem kell aggódnunk.

A játékosok mindig is előszeretettel rögzítették az éppen játszott címet akár a maguk, akár mások szórakozására, ám manapság már a megosztásuk sem tart tovább pár másodpercnél. Az más kérdés, hogy pár órányi anyagból könnyen lehet, hogy csak pár percnyi pillanatsor volt ami vicces, érdekes vagy épp informatív. Szerencsére ma már nem minden esetben kell a felvételt elkezdenünk manuálisan. Egyre több alkalmazás támogatja az utólagos mentést, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy lemaradunk egy számunkra valamilyen okból fontos pillanatról. Sőt, szinte kiigazodni is nehéz a fizetős és ingyenes videórögzítők tengerében, 2022-ben is érkeznek még friss alkalmazások ebbe a szegmensbe is, míg a régebbi alkalmazások sem tűntek el teljesen.

Nézzük is, hogy mely alkalmazásokat érdemes kipróbálni!

A beépítettek

A legtöbb felhasználó számára bőségesen elég lehet a videókártyák gyártói által fejlesztett, beépített megoldás. Ezek a driverekkel együtt települnek a számítógépre, így nem kell még azzal sem vesződnünk. Nvidia oldalon Shadowplay, míg AMD oldalon ReLive néven találkozhatsz velük a beállításokban. Mindkét alkalmazás alkalmas manuális felvételekre és streamelésre is, de megtaláljuk bennük az „Instant Replay” funkciót. Ennek segítségével a manuális felvétel elindítása nélkül, bizonyos időtartamig visszamenőleg is menthetünk pár percet. Elhanyagolható mértékben szólnak bele a grafikus teljesítménybe, hiszen a videókártyákon található dedikált megoldásokat (NVENC, AMF)használják ki.

Nem mehetünk el a Windows Game Bar (Win+G gombbal hívhatod elő) mellett sem. Beépítettnek tekinthetjük, hiszen alapvető Windows 10/11 funkció, így szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Rögzítésre is tökéletesen alkalmas, illetve a megosztásokkal sem lesznek problémák.

Kezdőknek

A korábbi plays.tv immáron Medal.tv címen található meg az interneten, ám funkcionalitásában mit sem változott az évek során. A nagyon hosszú anyagokat nem ezzel fogjuk rögzíteni, az alkalmazás a 15 másodperces – 10 perces időtartamú klippek kimentésére szolgál. Felismeri az éppen futtatott játékot, így a rögzített pillanatokat kiválóan rendszerezhetjük, illetve a beépített felület segítségével pillanatok alatt meg is oszthatjuk ismerősinkkel. Egyszerűsége miatt a kezdő felhasználóknak is ideális.

Haladóknak

Ha videórögzítő szoftverekről beszélünk, akkor nem mehetünk el az Open Broadcast Studio mellett sem, mely egy igazi mindenes. Rögzítésre is kiválóan alkalmas, de a felhasználók jelentős része ezt a programot használja streamelésre is. Végtelen leírás és segédlet érhető el hozzá, így mindenki az igényeinek és gépének megfelelően finomhangolhatja a beállításokat. Egy beépített varázsló is segít ebben, a kezdő felhasználók jobban is járnak annak használatával, hiszen a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

Maximalistáknak

Míg a fenti programok teljesen ingyenesek voltak, az Action!-ért már bizony ki kell csengetnünk pár dollárt. Szerencsére egy 30 napos próbaidőszak a rendelkezésünkre áll a kipróbálására, egy hónap alatt bőven eldönthetjük megéri-e az árát. Nem véletlenül a maximalistáknak ajánlott, hiszen 4K / 120 FPS módban is képes rögzíteni nagy megbízhatósággal. Természetesen prémium funkciókkal is találkozhatunk a használata közben. Saját logót adhatunk a videókhoz, egy kattintással feltölthetjük őket a népszerű közösségi oldalakra. A streamelés sem maradt ki a repertoárból, a Twitch, YouTube és Facebook streamekkel is gond nélkül megbirkózik. Ráadásul sokkal kegyesebben bánik az erőforrásokkal, mint a FRAPS és a Bandicam.

A fenti alkalmazásokon kívül még megemlíthetnénk éppen a fentebb említett FRAPS és Bandicam párosát. Pár éve nem nagyon volt videó, amiben ne találkoztunk volna a vízjeleikkel, ám manapság már nem a legjobb opciók. A FRAPS évek óta nem frissült, a Bandicam nem igazán bánik jól az erőforrásokkal, nem mellesleg pedig mindkettő fizetős is. Így érdemes a fenti, nagyrészt ingyenes és rendszeresen karbantartott, frissülő alkalmazásokkal próbálkoznunk, ha a minél egyszerűbb és minőségibb rögzítés a célunk.

Végre kiderült, kigyulladhat-e a túl hosszú USB-kábel

https://leet.hu/jbl-bt/

×