Több, érdekes benchmarkot is feltöltöttek a GeekBench weboldalára.

Az Intel 2021 novemberében leplezte le az Alder Lake névre hallgató, 12. generációs processzorait. Különlegességük a P+E magfelépítés mellett az volt, hogy az alaplapok támogatták a DDR5 és DDR4 memóriákat is. Hibrid lap is feltűnt, de alapesetben az alaplap vásárlásánál el kellett döntenünk, hogy mely RAM típus mellett tennénk le a voksunkat. Sokan a DDR4 mellett tartottak ki, hiszen a legtöbb esetben elhanyagolható különbség volt teljesítményben, míg az újabb memóriák sokkal drágábban figyeltek a boltok polcain.

Máris elfogyott volna a DDR4 „előnye”?

DDR5 vs. DDR4

Az elmúlt napokban több, 13. generációs processzor benchmark is felkerült a Geekbench oldalára. Külön érdekesség, hogy az i7-13700K-ból kettő is, egy DDR4 és egy DDR5 memóriával megtámogatott mérést is megtalálhatunk az oldal keresőjében. A fenti pontszámok alapján úgy tűnhet, hogy a régi RAM-ot támogató felállás jelentősen gyengébb lehet a másikhoz képest, hiszen több ezer ponttal kevesebbet kapott a többszálas teljesítményére. A jelenlegi, 12. generációs tulajdonosok egy része el is kezdett pánikolni az eddig nem tapasztalható eltéréseket látva. Tényleg ekkora lenne a különbség?

Nem árt tudni, hogy a GeekBench mindig is előnybe részesítette a gyorsabb memóriákat. A DDR5 modulok egyértelműen fürgébbek a szintetikus tesztek alatt, de játékok, átlag felhasználás mellett még a fenti mérésnél használt moduloknál gyorsabb RAM-ok sem hoztak akkora változásokat, hogy egyértelműen megérje váltani. Nem kell tehát megijedniük a 12. generációs, DDR4 lapok tulajdonosainak, a valós tesztek sokkal kevesebb különbséget mutathatnak majd. 

Forrás: Videocardz

Tesztelnéd a processzorod teljesítményét és hőmérsékletét? – Ezeket a programokat használd

https://leet.hu/jbl-bt/

×