Ha új telefont vásárolsz, az egyik legfontosabb kiegészítő, amit mindenképp érdemes beszerezned, egy kijelzővédő fólia.

Sokan választják ilyenkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást, ami azonban egyáltalán nem jó választás. A védőfólia minőségén ugyanis az új, méregdrága mobilod épsége múlhat. Most megmutatjuk neked azt, hogy miért érdemes az egyszerű kijelzővédő fóliák helyett az üvegfólia mellett döntened. És azt, hogy egy jó minőségű üvegfólia milyen sérülésektől képes megóvni a telefonodat.

Üvegfólia vagy műanyagfólia? Melyik lehet számomra a jobb választás?

A védőfólia kiválasztása elsőre egyszerűnek tűnhet. Amellett a megoldás kell döntenünk, amely a leginkább robosztus, legmegbízhatóbb alternatívát jelenti, és minden helyzetben képes megvédeni a telefonunkat. Ilyen helyzetekben egyértelműen az üvegfólia a nyerő. Nézzük meg először azonban azt, hogy milyen szituációkban jöhet jól az egyszerű, rugalmas műanyagfólia.

Abban az esetben, ha a telefonodat nem hordod magaddal, vagy esetleg bombabiztos tokot használsz (például összecsukható bőrtokot vagy minden oldalról bebiztosított ütés- és törésálló megoldást), abban az esetben nem biztos, hogy szükséged lesz üvegfóliára. Az egyszerű védőfólia is képes védelmet biztosítani az olyan, mindennapos használatból adódó sérülések ellen, mint a kisebb karcolások. Mindezt diszkrét módon a kijelzőre simulva, ráadásul rendkívül pénztárcabarát módon.

Abban az esetben azonban, ha gyakran vagy mozgásban és aktív életet élsz, már sokkal inkább az üvegfólia lesz a neked való megoldás. Ha a mobilodat félted a nagyobb ütésektől és nem szeretnéd, ha egy véletlen baleset miatt azonnal megrepedne és tönkre menne a kijelző, akkor pedig egész biztos, hogy az egyszerű műanyag védőfóliát nem neked találták ki.

Az üvegfólia ugyanis abban az esetben is garantálja a telefonod védelmét, ha nem szeretsz vaskos összecsukható tokokat használni. Ha el is ejted a készüléket, nagy eséllyel csak a védőfólia reped meg, a kijelzőnek pedig kutya baja sem lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy habár egy jó minőségű üvegfólia jóval drágább lehet egy egyszerű műanyagfóliánál, a használatával könnyen meglehet, hogy megspórolod a több tízezres kijelzőcsere, vagy akár a több százezres telefoncsere kiadásait.

Milyen fajta üvegfólia ideális a mobilomra?

Alapvetően elmondható, hogy az üvegfólia masszivitása miatt hatékonyabb megoldást kínál a kijelző védelmére. Érdemes azonban megjegyezni azt is, hogy üvegfólia és üvegfólia közt is sok különbség lehet. Hogy ezek közül melyiket választod, az leginkább a telefonod típusától függ.

Választhatsz teljesen egyenes, a széleken nem hajlított, nem lekerekített, úgynevezett 2D üvegfóliát. Ezt általában olyan készülékekhez szokták vásárolni, amelyeknek a képernyője teljesen egyenes. A 2D üvegfólia alig drágább egy egyszerű műanyag fóliánál, annál azonban jóval nagyobb védelmet nyújt a telefonod számára. Sokan már csak azért is jobban kedvelik, mert felületének köszönhetően üvegérzetet biztosít a képernyőnek, így egyáltalán nem zavaró, hogy a telefonodon védőfólia van. A 2D üvegfólia mellé a maximális védelem érdekében érdemes beszerezni egy tokot (például egy jó minőségű szilikon tokot) is.

Ha szeretnéd a védelmet egy magasabb szintre emelni, választhatsz 3D üvegfóliát is. Ezek a fóliák ténylegesen lefedik a teljes képernyőt, beleértve a lekerekített széleket is. Ez azt jelenti, hogy ha nem félted a telefonod hátlapját, akkor akár tok nélkül is használhatod. Egy jó minőségű 3D üvegfólia ugyanis nemcsak a karcolásoktól és a kisebb ütésektől, de egy nagyobb esésből adódó töréstől is képes lehet hatékonyan megvédeni a készüléket.

Végül az 5D üvegfólia a 3D továbbfejlesztett változata. Az ilyen jellegű fóliák erősebb tartás biztosítanak, ugyanis nemcsak a széleken, de a teljes felületen ragasztóval tapadnak a mobilodhoz. Ennek köszönhetően egyrészt hosszabb élettartamot, másrészt pedig a lehető legbiztosabb védelmet garantálják. A csúcskategóriás mobilok esetében egyértelműen az 5D üvegfólia jelenti a legjobb megoldást, hiszen egy legújabb é legdrágább iPhone vagy Samsung Galaxy készülék esetében a kijelző cseréje extrém drága lehet. Éppen ezért nem éri meg kockáztatni.

Zavaró lehet az üvegfólia használata?

Sokak szíve a pozitívumok ismeretében is inkább a vékony műanyagfóliák felé húz. Ennek oka, hogy az üvegfóliát vastagnak és kényelmetlennek gondolják. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A minőségi üvegfólia ugyanis tökéletesen illeszkedik az adott mobiltípusra. Gyakorlatilag észrevehetetlen, és használata pedig egyáltalán nem zavaró. Sőt, jobb tapintási élményt nyújt, mint a fólia nélkül használt kijelző.

Arról nem is beszélve, hogy az üvegfólia nyáron is kiváló megoldást jelent. A legtöbb edzett üvegfólia ugyanis a speciális anyagból adódóan hőálló megoldást jelent. Ez azt jelenti, hogy – a sima fóliával ellentétben – nagyobb hő hatására sem fog leválni a készülékről.

Összességében tehát elmondható, hogy az üvegfólia nemcsak a maximális védelmet garantálja, de kényelmes megoldást is jelent. Éppen ezért, akár új, akár használt mobilod kijelzőjét szeretnéd biztonságban tudni, ez a kiegészítő gyakorlatilag nélkülözhetetlen!

×