A Samsung és a Motorola (és várhatóan a Xiaomi) hamarosan érkező csúcskészülékeibe elvileg már a 200 megapixeles kamera kerülhet, amivel egészen elképesztő képeket készíthetünk.

A mobilok kamerái az utóbbi években egészen rendkívüli fejlődésen mentek keresztül. Nem is olyan régen még a 48, a 64 és a 108 megapixeles érzékelők is fenevadnak számítottak, mostanra viszont a gyártók már a 200 megapixeles megoldásaikkal versenyeznek egymással.

Ebben a versenyben egyértelműen éllovas a Samsung, ami tavaly mutatta be az ISOCELL HP1 elnevezésű első 200MP-s érzékelőjét, és bár az utódjáról, az ISOCELL HP3-ról idén júniusban rántották le a leplet, még az első eszköz sem került mobiltelefonba. Erre remélhetőleg nem kell már olyan sokat várni, ugyanis a Motorola X30 Pro, más néven az Edge 30 Ultra valószínűleg ezzel a 200 megapixeles modullal lesz felvértezve.

Unalmas tech-zsargon:

Az ISOCELL HP1 0,64μm-es pixelekkel rendelkezik, és egyszerre 16-ot képes “egyesíteni“, melyből egyetlen egy 12,5 megapixeles, 2,56μm-es pixelekkel rendelkező szenzornak feleltethető meg. Mindezt az új ChameleonCell pixel-binning, vagyis pixelegyesítéses technológiával képes elérni, ami annyit tesz, hogy az éppen aktuális környezeti hatásokhoz mérten képes váltani 2×2, 4×4, vagy a teljes pixel elrendezés között. Gyenge fényben például a szomszédos pixel összevonásával 12,5 megapixeles képérzékelővé alakul át, nagyméretű, 2,56μm-es pixelekkel.

Ez mind nagyon jól hangzik, de az átlagos felhasználót nem ez érdekli, hanem hogy a gyakorlatban milyen minőségű fotókat lehet majd vele lőni. Nos, ebből a Motorola China igazgatója, Chen Jin ad egy kis ízelítőt, aki megosztotta az első olyan képet, amit a Samsung 200 megapixeles kamerájával készítettek.

A lenyűgöző fotón egy egyszerű virágcsokros kompozíció látható, ami az 50 megapixellel és az érzékelő 4 az 1-ben pixel binning funkciójának használatával készült. A vezető szerint a 4 az 1-ben pixel binning jobb, mint a 108MP-es telefonokban támogatott 9 az 1-ben – mint amilyet a Moto G200-ban is használnak.

Mivel a képet a Weibón osztotta meg, meglehetősen tömörített formában (13MP) lehet megcsodálni, de az eredmény még így is egészen lenyűgöző. A teljes képért érdemes erre az oldalra is elnézni, ahol bele is zoomolhatunk.

Na és erről tudtál?

Mi a közös a világ legelső videojátékában és az atombombában?

https://leet.hu/jbl-bt/

×