A Bitcoint és az összes többi kriptovalutát Oroszországban mostantól csak széfként használhatják, minden más tevékenységet teljesen betiltottak.

Oroszország kormánya sosem arról volt híres, hogy baráti viszonyt ápolna a kriptovalutákkal, ugyanakkor Ukrajna megszállása nyomán őket ért szankciók miatt volt egy szemernyi esély arra, hogy ez az álláspont megváltozik. Ezt az ábrándot söpörte most le Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a napokban jóváhagyta a kriptót orosz földön szinte teljesen ellehetetlenítő törvényt.

Az új törvény a Protocol szerint megtiltja az Oroszországban (is) működő kriptotőzsdéknek és a szolgáltatóknak, hogy elfogadják az olyan tranzakciókat, amelyekben a digitális fizetés a pénzváltás helyettesítéseként értelmezhető. Ami viszont érdekes, hogy bizonyos fizetéseket továbbra is engedélyezhetnek.

A kriptotörvény eszerint nem tiltja a Bitcoin vagy más kriptovaluták birtoklását, ugyanakkor egyetlen helyen sem fogadhatják azt, azaz semmilyen formában nem használható kifizetésre, és NFT-ket sem vásárolhatnak belőle.

A The New York Times korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy több cég is arra használta a kriptopénzeket, hogy megkerüljék az Oroszországot sújtó szankciókat, vagyis megkerüljék azokat az ellenőrzési pontokat, amelyekre a kormányok támaszkodnak – főként a bankok általi pénzátutalásokat. Az orosz döntéshozás ezzel a tiltással vélhetőleg ezt a trükközést lehetetlenítené el.

De ez még csak a kezdet!

Oroszország kormányában is komoly viták vannak a témában, bár inkább a kripto-ellenes hangokat hallani, melyek ennél sokkal súlyosabb tiltást szorgalmaznak. Januárban például az Orosz Föderáció Központi Bankja tett törvényjavaslatot a kriptovaluták, a kriptotranzakciók és a bányászat totális betiltására, míg a Pénzügyminisztérium inkább az ellenőrzés és a fejlődés útjára lépne.

A háborús szankciók miatt azonban elképzelhetetlen, hogy a kriptovalutákat végérvényesen is eltöröljék. Az orosz kriptotulajok számára tehát a Bitcoin csupán széfként használható, ami kifejezetten hasznos lehet, ha tervezik elhagyni az országot. Külön érdekesség, hogy az utóbbi időben hányattatott sorsú Bitcoin árfolyama a bejelentést nem különösebben reagálta le, és továbbra is 20-21.000 dolláros árakon ingadozik.

Mindeközben Elon Musk guruló játékgépet csinálna a Teslából:

Elon Musk szerint hamarosan a Steam is fut majd a Teslában

https://leet.hu/jbl-bt/

×