Összeszedtük az összes élőszereplős anime-adaptációt, ami hamarosan a Netflix kínálatát fogja erősíteni. Reméljük, nem úgy sikerülnek, mint a Cowboy Bebop.

A Netflixtől sosem álltak távol az adaptációk, így a jelenlegi csökkenő tendenciát mutató előfizetői bázis megtartásához, esetleg növeléséhez egy egészen jó taktika lehet a nagy népszerűségnek örvendő címek saját, élőszereplős feldolgozása.

Valami hasonlót láthatunk formálódni videojáték fronton is, legalábbis egyre több gyártó vetemedik a korábban lesajnált játékadaptációk készítésére. Megannyi sorozat és film van már talonban a különböző szolgáltatóknál, melyek játékokon alapulnak, csak a Netflixnél maradva ilyen például a

  • The Division,
  • a Horizon: Zero Dawn,
  • a Resident Evil, az
  • Assassin’s Creed,
  • vagy a Cyberpunk.

De a piacvezető streaming szolgáltató nemcsak a játékosokból remél új előfizetőket, hanem az anime rajongók táborából is, így a videojáték-sorozataik mellett imádott kult-klasszikus animéket is élőszereplőssé varázsol.

Hogy erre tényleg szükség van-e, arról sokat lehetne vitatkozni, hiszen a Netflix korábban is próbálkozott hasonlókkal. Azok viszont rendre hasonlóan jártak, mint legutóbb a Cowboy Bebop, ami az ígéretes szereplőgárda és a legendás alapanyag ellenére is csúnyán elhasalt. Ugyanakkor az is tény, hogy az élőszereplős átdolgozások sokkal több emberhez érhetnek el, ami még akkor is képes lehet felkelteni az eredeti anime iránti érdeklődést, ha amúgy botrányosan rosszra sikerülnek.

Akárhogy is, a Netflix rendületlenül készíti az animéken alapuló sorozatokat, melyek így vagy úgy, de szinte biztosan sokkolni fogják a rajongókat. Ebben pedig azért is lehetünk ennyire biztosak, mert konkrétan a legnagyobb kedvenceket fogják egy teljesen új köntösbe bújtatni. Ezeket szedtük most össze egy méretes csokorba.

Avatar: Az utolsó léghajlító

Az Avatar: Az utolsó léghajlító tulajdonképpen az egyik legjobb anime-ihletésű rajzolt történet, ami valaha készült. Legalábbis szerintem, ezért is vitatom a Netflix megközelítését, miszerint egy felnőttesebb irányba viszik el az élőszereplős sorozattal Aang és barátai csodálatos történetét. Főleg, hogy az eredeti kicsiknek és nagyoknak is tanulságos és feledhetetlen élmény.

Persze Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko által megálmodott világ korábban már élt meg mélypontokat, amikor áldásukat adták M. Night Shaymalannak filmes ötletére. A mozi egy kínkeserves szenvedés, orbitális megcsúfolása volt az Avatarnak, így ha a Netflix sorozata annál jobb lesz, már nyertünk. Ugye?

Nos, azt majd meglátjuk, ugyanis korábban arról volt szó, hogy az eredeti alkotópáros is részt vesz a munkálatokban, ám időközben kreatív nézeteltérésekre hivatkozva otthagyták a projektet. Ugyanakkor a Netflix nem spórol a költségekkel, a belsős értesülések szerint legalábbis epizódonként 15 millió dollárt is hajlandóak rááldozni.

Megjelenési dátumot egyelőre még nem ismerünk, mindenesetre 2023 második felére lehet érdemes várni a fenti képen látható színészek szereplésével.

One Piece

A világ egyik legismertebb animéjét nagyon nehéz úgy elképzelni valódi színészekkel, hogy a végeredmény ne legyen túlontúl kínos. Mondjuk pont mint a Cowboy Bebop. A Netflix mindenesetre megpróbálkozik vele, így a képen látható színészek fognak életet lehelni a furcsa kalózokba, akik a legendás elrejtett kincs után vadásznak.

A Netflix a rajongókat megnyugtatandó az eredeti manga íróját, Oda Eiicsirót is bevonta a munkálatokba, ami nyilván egy tök jó dolog, de önmagában még nem garancia semmire. A sorozatot egyébként vele jelentették be még 2017-ben, aminek a munkálatai csak 2021-ben kezdődtek, de megjelenési dátummal még mindig nem rendelkezik.

Azt viszont már tudjuk, hogy az első évad összesen csak 10 epizóddal kerül fel a szolgáltató kínálatába, ami azért tűnhet kissé szűkösnek, mert maga az eredeti 20 év alatt sem fejeződött még be.

Pokémon

A Pokémonnal viszonylag jó lóra tett a Netflix, hiszen a Detektív Pikachuval bizonyította, hogy a Nintendo legsikeresebb és legértékesebb brandje az élőszereplős közegben is tökéletesen megállja a helyét.

A streaming-szolgáltató Pokémon-sorozatáról azonban csak nagyon keveset tudunk, hiszen még csak 2021-ben jelentették be. A lecke viszont fel van adva rendesen, ugyanis az új szériára szinte biztosan be fognak nevezni a világ rajongói, akik nagyon, de nagyon nincsenek kevesen, nekik megfelelni pedig gigantikus kihívás lesz. Igaz, sokan már annak is örülnének, ha remek karakterek bóklásznak a Pokémonok világában, és pokélabdákat dobálva próbálják elkapni az összeset. Persze reméljük, hogy ennél azért többről lesz szó.

Yu Yu Hakusho

A 90-es években futott, később pedig Magyarországon is elég népszerűvé vált Yu Yu Hakusho – A szellemfiú élőszereplős adaptációját még tavaly év végén jelentette be a Netflix, azóta viszont csak nagyon keveset lehetett hallani róla. A csendet végül a napokban kezdték megtörni, amikor is nekiláttak a színészek és karaktereik leleplezéséhez, így például már azt is tudjuk, hogy Yusukét, Hieit és Kuramát kik fogják majd alakítani.

A produkció mindenképpen ígéretes, legalábbis az alapanyag adná magát. Az anime egésze egyébként sokban hasonlít a Dragon Ballhoz, ugyanakkor a Yu Yu Hakusho nagyon sokat merít a japán kultúrából, a keleti – leginkább buddhista – hiedelmekből és mitológiákból, illetve az okkultizmusból, de megannyi horrorelemet is felfedezhetünk benne. Egyébként maga az anime is egy adaptáció, ami Yoshihiro Togashi azonos című mangája alapján készült.

Hogy a Netflix miként él a Yu Yu Hakushóban rejlő potenciállal, azt még sokáig nem fogjuk tudni megmondani, ugyanis a 2021 júliusában kezdődött forgatásokat csak 2022 végén fejezik be. Ez azt jelentheti, hogy 2023 második fele, de inkább a vége előtt nem fogjuk ledarálni az első évadot.

Addig viszont pótolhatjuk – vagy újrázhatjuk – az animét, ami sajnálatos módon a kiváló magyar szinkron nélkül, de felirattal az elejétől a végéig megnézhető a Netflixen.

Sword Art Online

A Sword Art Online egy 20 éves, Reki Kawahara által jegyzett regénysorozaton alapul, aminek történetét valamelyest a Ready Player One-hoz lehetne hasonlítani. Annyi a különbség, hogy a virtuális világban, pontosabban egy MMORPG-ben ragadnak a játékosok, akiknek legfőbb célja, hogy valahogy kijussanak belőle. Ez a mutatvány azonban azért sem egy álom, mert azok a játékosok, akik a játékban elhaláloznak, a valóságban is fűbe harapnak.

A regény anime-feldolgozásáig viszonylag sokáig, 2012-ig kellett várni, míg az élőszereplős adaptációt 2018-ban jelentette be a Netflix. Azon túl viszont, hogy gőzerővel készül, túlzottan sokat nem lehet tudni róla, mindössze annyit, hogy kizárólag japán színészekkel terveznek.

Death Note

A Death Note több élőszereplős adaptációt megélt már, és ha engem kérdezne valaki, akkor azt mondanám, hogy egyik sem sikerült fele olyan jóra sem, mint az eredeti anime. Ezen változtatnának a Stranger Things alkotói, a Duffer tesók, akik nem is olyan régen jelentették be, hogy az ő műhelyükben készül majd az élőszereplős Death Note sorozat.

Mivel friss bejelentésről van szó, csak nagyon keveset tudni róla, így sem a szereposztás, sem pedig a dátumok nem ismeretesek. Ahogyan az is egy hatalmas kérdőjel, hogy egyáltalán a Netflix kínálatába érkezik-e, vagy egy másik szolgáltatót fog erősíteni. Bár mivel a Dufferek a Netflixhez állnak a legközelebb, így sanszos, hogy oda fog majd landolni.

Nos, el is érkeztünk az impozáns lista végére, amin végignézve azért bőven van mitől félnünk. 

Az viszont minden esetben biztató, hogy a Netflix nem aprózza el a munkát, és meghagyja az alkotóknak azt az időt, amire szükségük van. Az persze már egy másik kérdés, hogy nekünk, nézőknek mennyi szükségünk van ezeknek a kult-klasszikus és örök érvényű animék élőszereplős variációikra. Nos, erre mindenki másképp válaszolna, az viszont borítékolható, hogy a legtöbb rajongó kíváncsian fog leülni majd a képernyők elé.

Addig pedig ezekkel is elüthetjük az időt:

4 zseniális sorozat a Netflixen, amit látnod kell, ha bejött a Stranger Things

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×