Sokak szerint 8 mag alatt nem is érdemes belevágni, valóban ez lenne az igazság?

Manapság a 6 és 8 magos CPU-k és a többmonitoros setupokon korában bizony előfordulhat, hogy játék közben nem csak az adott cím fut a gépen. Rengeteg esetben YouTube videó vagy épp Discord beszélgetés is folyik a háttérben, melyek papíron nem kellene, hogy sok erőforrást vegyenek el a fő feladattól, ám kiterjedt mérések nem igazán készültek ebben a témakörben. Egészen eddig. A TechSpot csapata a múltkori 6 vs. 8 mag teszt után ezúttal könnyedebb, de talán életszerűbb vizekre evezett.

Az oldal arra volt kíváncsi, hogy multitasking esetén mennyire szólhat bele a történetbe az extra két mag, illetve, hogy alapjáraton mennyi erőforrást kérnek maguknak a fentebb megnevezett programok, felhasználási módok. A játékosok jelentős része úgy gondolja, hogy bizony „kötelező” ilyen esetben a 8 mag, most végre kiderülhet, hogy valóban így van-e.

Discord

A TechSpot először a gyengébb, Ryzen 5 5600 processzort izzította be, ha hamar elvérzik, akkor nem is nagyon kell tovább fejtegetni a dolgot. A Discord megnyitva, néhány aktív chattel 1-2%-ot kért magának a Ryzen processzorból, így remélhetőleg játékok alatt sem szól bele a teljesítménybe.

Sok komment arról számolt be, hogy a Discord hangjavító funkciói fogyasztanak igazán sokat, így ezeket is bekapcsolták. Valóban egy árnyalatnyival több erőforrást kért magának a program, az 1-2% processzorkihasználtság helyett inkább 2-3% volt jellemző. Ez azonban még egy 6 magos, 12 szálas processzornál is elhanyagolható.

YouTube

Sokan még mindig FullHD felbontásban nézik a YouTube videókat, de a jövőbiztosság jegyében 4K, 60 FPS mozgóképeket is megvizsgált a TechSpot. Ahogy arra számítani lehetett, a kihasználtság sok esetben az 5%-ot sem érte el, néha lehetett látni 7-9%-os kiugrásokat, de elhanyagolható mértékben. FullHD lejátszásnál ezek az értékek 1-2%-ot jelentettek, 5%-os kiugrásokkal.

A kettő együtt

Nem lenne nehéz kimatekozni az összeadott értéket, de a TechSpot csapata ezt is megtette helyettünk. Discord chatelés és egy FullHD YouTube videó együttes nézése átlagosan 4%-ot kért magának a processzorból, a legnagyobb kiugrás pedig 9% környékén volt.

Mérések

Nem az oldalról beszélnénk, ha megálltak volna a fenti, alap méréseknél.  Játékokat is bevetettek a további benchmarkoknál, hogy kijöjjön, valóban kell-e nyolc magos processzor ahhoz, hogy a mai címek mellett teljesítményvesztés nélkül lehessen multitaskolni vagy mindkét kialakításnál ugyanakkora FPS csökkenésről beszélhetünk.

Nézzük is az egyes játékok eredményeit!

Assassin’s Creed Valhalla

Rainbow Six Siege

Watch Dogs: Legion

Far Cry 6

Forza Horizon 5

Halo Infinite

CS:GO

Assetto Corsa

Konklúzió

A fenti grafikonokon szépen leolvasható, hogy komolyabb teljesítményvesztés nélkül nézhetünk videókat vagy beszélgethetünk játék közben. Néhány esetben 2-3%-nyi FPS-t be kell áldoznunk, ám 6 és 8 mag között ilyen téren sem volt különbség, nem itt mutatkozott meg a 8 mag előnye. A TechSpot csapata szerint gyakorlatilag elképzelhetetlen olyan szituáció, amelyben az 5700X (8 mag) megállja a helyét, de az 5600 (6 mag) már nem. Annak ellenére, hogy az a tévhit is megdőlt, hogy nyolc mag alatt nincs értelme a multitasknak, sosem árthat, ha erős processzort vásárolunk a gépünkbe.

Képek, adatok: TechSpot

Melyiket válasszuk játékra? – Ekkora a különbség a 8 magos és 6 magos processzorok között

https://leet.hu/jbl-bt/

×